CAT | ES
Els darrers anys, el Parc Natural dels Ports ha treballat amb contundència en l’eliminació de les poblacions detectades d’ailant i, a hores d’ara, podem dir que aquestes poblacions estan controlades
Etiquetes natura, espècies invasores, parc natural ports
Publicat el11/4/2019
Exemplar d'ailant. Foto: MediAmbient.Gencat
Durant els últims 3 anys, la brigada de manteniment del Parc Natural dels Ports ha treballat en l'eliminació de l'ailant (Ailanthus altissima) en les poblacions detectades al barranc de la Caramella (Roquetes), al barranc de Lloret (Roquetes) i a la Venta de la Parra (Horta de Sant Joan).
S'ha actuat amb contundència donat que la seva distribució en l'àmbit del Parc és reduïda i és viable la seva erradicació. A hores d'ara, podem dir que les poblacions estan controlades. S'ha actuat mitjançant tractament químic selectiu i serà necessari fer posteriors repeticions per eliminar rebrots.
Inclòs al Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores
L'ailant o arbre pudent (Ailanthus altissima) és un arbre originari del sud de la Xina. Es tracta d'un arbre caducifoli dioic, que pot assolir 25 m d'alçada, amb una escorça grisa. Les fulles desprenen una forta olor en tocar-les. Els exemplars que produeixen flors (femelles) solen tenir grans panícules de sàmares que perduren fins ben entrat l'hivern i generen llavors que es dispersen amb gran facilitat. L'ailant també té gran capacitat de rebrot a partir de l'arrel, fet que fa tingui un creixement vegetatiu important i generalment s'acabin formant grans rodals.
A Catalunya és una espècie àmpliament establerta, ja que havia estat usada per a jardineria i a més s'estén amb facilitat, pel seu caràcter invasor. Apareix amb freqüències molt diverses: sol ser abundant als espais periurbans, vorals de carreteres i ambients de ribera alterats i en canvi apareix més rarament als grans espais forestals. Té requeriments edàfics i hídrics baixos que permeten que s'estableixi a molts tipus d'ambients.
L'ailant està inclòs al Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores (d'acord amb el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores), fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d'altres prohibicions en relació a la tinença.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: