La podòloga Jaquelina Roig, del Centre Terapèutic SYNERGIA de Santa Bàrbara, ens dóna una sèrie de consells per tenir cura dels nostres peus, en especial si som esportistes
El peu en el món de l'esport, actua com un element sustentador, propulsor i de percepció, el qual el converteix en un òrgan vital per a la pràctica esportiva. Qualsevol alteració per petita que sembli, pot provocar disminució del rendiment esportiu.
Perquè les condicions per a la realització de l'esport siguin el més òptimes possibles, és recomanable seguir una sèrie de consells que es citen a continuació:
- S'aconsella el tall recte d'ungles, per evitar que es clavin pel continu traumatisme que pateix el peu durant la pràctica esportiva.
- El fregament, la fricció i els traumatismes de repetició produïts durant el desenvolupament de l'activitat esportiva poden provocar butllofes, hematomes subunguials, etc., que poden prevenir-se.
- La neteja dels peus s'ha de fer amb sabó de pH adequat al de la pell, prestant atenció a l'assecat entre els dits. També s'han d'evitar els rentats amb aigua calenta abans de l'activitat esportiva, ja que debilitaria la pell augmentant el risc d'aparició de butllofes.
- S'han d'utilitzar sabatilles de bany a vestuaris i dutxes col·lectives, per evitar infeccions per fongs o papil·lomes. Si s'observa alguna lesió, acudir al podòleg per a la seva valoració.
- Els mitjons s'han d'adequar a l'activitat esportiva practicada. Es recomanen de cotó o de fil per al control de l'excés de sudoració. El calçat i els mitjons no han de tenir relleus ni costures en contacte amb la pell per evitar lesions.
- Si s'han de comprar sabatilles, fer-ho a última hora del dia, quan els peus estan una mica inflats.
- Les sabatilles no han de ser ni massa fluixes ni molt atapeïdes, els dits s'han de moure lliurement i no tocar la puntera. Comprar sempre centrant-se en el peu més gran, ja que normalment es té un peu més gran que un altre.
- Consultar al podòleg per conèixer les característiques que ha de tenir el calçat segons l'esport que es practiqui, ja que s'ha de valorar l'amortiment, materials, contraforts, acordonat i dibuix de la sola segons el terreny.
- Es recomana no estrenar calçat el dia de la prova, el peu ha d'estar adaptat prèviament al calçat.
- Cal tenir en compte l'estat del desgast de la sola i el quilometratge, ja que la majoria dels models estan dissenyats per fer un determinat nombre de quilòmetres i hores d'entrenament, a partir dels quals, els sistemes d'amortiment es veuen afectats . S'han de canviar amb freqüència per no arriscar-se a una lesió. Si el desgast i deformació de la seva calçat són excessius acudir al podòleg per fer-se un estudi.
- Les sabatilles esportives estan dissenyades per a la pràctica de l'esport, de manera que no és aconsellable el seu ús abusiu fora d'aquest àmbit.
- És important fer-se un estudi biomecànic per conèixer la petjada de cada persona, quines condicions treballen les extremitats, com prevenir lesions i triar correctament el calçat.
- En el cas de necessitar plantilles, acudir a un podòleg perquè les faci personalitzades, cal evitar les plantilles personalitzades, eviti les plantilles prefabricades o estàndard.
- No deixar-se enganyar pel màrqueting establert en l'entorn de l'esport ni pels productes "miraculosos", els miracles no existeixen.
- S'aconsella visitar el podòleg diversos dies abans de la prova esportiva perquè els peus es trobin en les millors condicions possibles.
Jaquelina Roig Montoro
Podòloga, Nº col: 1783
Centre Terapèutic SYNERGIA
C/ Àngel Guimerà 3B
43570 Santa Bàrbara (Montsià)
comparteix-ho