Venda online productes de la Terra

CAT | ES


4 rutes en família per al Dia Internacional de les Muntanyes

Et proposem 4 rutes a les Terres de l’Ebre, una per cada comarca, per a commemorar el Dia Internacional de les Muntanyes, que és l’11 de desembre. Roques Benet a la Terra Alta, La Forada al Montsià, L’Espina al Baix Ebre i La Picossa a la Ribera d’Ebre. Rutes fàcils per a fer en família tranquil·lament per a fer un tast de les nostres muntanyes.

Etiquetes   rutes, muntanya, baix ebre, montsia, terra alta, ribera ebre

Publicat el9/12/2016

L'any 2002 les Nacions Unides (ONU) van establir l'11 de desembre com el Dia Internacional de les Muntanyes. És la Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) l'organisme encarregat de coordinar aquesta commemoració a nivell internacional, amb l'objectiu de conscienciar de la importància que tenen les muntanyes per a la vida i assenyalar les oportunitats i les limitacions del desenvolupament sostenible de les zones muntanyoses. Per a assolir aquests desenvolupament sostenibles la FAO demana la implicació i participació de tots els actors interessats per tal de realitzar una sensibilització sobre els ecosistemes de muntanya, la seva fragilitat i altres problemàtiques sobre els seus recursos, usos i aprofitaments.

En edicions anteriors el Dia Internacional de les Muntanyes s'ha centrat en temes tan importants com la promoció de productes per a millorar la vida, l'agricultura, la sostenibilitat, la vida a la muntanya, els boscos, els pobles indígenes i minories, gestió de riscos de catàstrofes, etc. Per al 2016 la FAO ha decidit dedicar el DIM amb el lema “les cultures de la muntanya: celebrar la diversitat i enfortir la identitat”.

Des d'EbreActiu, per a posar el nostre granet d'arena al Dia Internacional de les Muntanyes, us proposem 4 rutes de muntanya per a fer a peu en família. Es tracta de rutes, una per cada comarca de les Terres de l'Ebre, aptes per a qualsevol persona mínimament avesada a caminar en l'entorn natural. No cal cap material específic però us consellem portar alguna cosa de menjar, aigua, calçat adequat i la roba adient segons l'època de l'any, tot i que us recomanem que, abans de fer-les, mireu les previsions del temps. Les rutes estan pensades perquè hi hagi un accés fàcil amb cotxe i us permetran fer un tast de les muntanyes de les Terres de l'Ebre.


Les emblemàtiques Roques Benet a la Terra Alta.

Les Roques Benet, tot un símbol d'Horta de Sant Joan, del massís dels Ports i també de les Terres de l'Ebre, no passen desapercebudes per les seves formes curioses amb parets verticals freqüentades per escaladors. Evidentment també és una zona molt visitada per senderistes i corredors per muntanya. Deuen el seu nom al poble àrab de «Bene» que hi havia al capdamunt, del que ja no en queda cap rastre, i que ja surt a la carta de població d'Horta del 1165.

4 rutes en família per al Dia Internacional de les Muntanyes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Roques Benet al parc natural dels Ports


La ruta que us proposem té una distància de 7 Km i 510 metres de desnivell positiu acumulat. La ruta, íntegrament dins del Parc Natural dels Ports, va des de la pista de la Franqueta (550 m) fins al cap damunt de Roques Benet (1.037 m) i torna pel mateix camí. Tot i que no presenta cap dificultat tingueu en compte que és una pujada constant i, per tant, la tornada és tota de baixada. L'únic punt delicat, però sense cap dificultat, és el darrer tram per arribar a les Roques perquè s'hi puja per una canal d'uns 200 metres de llargada. No és una ruta aconsellable per a dies de fort vent ni per a un dia de molt de sol en ple estiu.

Des de la carretera T-333, just davant del poble d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) heu d'anar per una pista asfaltada que s'endinsa al Port, en direcció a l'àrea recreativa de La Franqueta. Després d'uns 5 Km per la pista deixeu el cotxe a l'esquerra on hi ha una petita esplanada. Començareu caminant per pista durant 2,2 Km, ignorant dues pistes a la vostra esquerra. Arribats a aquest punt comença el sender. Seguiu pujant. Als 300 m de sender (Km 2,5), a la dreta trobareu la cova de l'Angerra. Després de visitar la cova, seguiu pujant fins a l'inici de la canal (Km 2,8). Empreneu-la amb calma. A l'arribar al final de la canal (Km 3) ja estareu dalt de Roques Benet. Seguiu a la vostra esquerra per a fer el darrer tram, molt suau arribant al punt més alt i al final de la pujada. Si no feu gaire soroll, si hi ha poca gent i amb una mica de sort, podreu trobar cabres salvatges que descansen i pasturen aprofitant l'escalfor del sol. Aquest és un bon lloc, si no fa vent, per a menjar alguna cosa i sobretot gaudir des les impressionants vistes. Per a tornar al cotxe, només us caldrà refer el camí.


La Foradada el mirador del delta de l'Ebre

Canviem de comarca per anar al Montsià per a fer una ruta per la serra que dóna nom a la comarca. L'itinerari que us proposem puja al que és, possiblement, el cim més conegut de la Serra tot i que no és el més alt. Està just a la partició dels termes de Sant Carles de la Ràpita i Alcanar. Evidentment us estem parlant de La Foradada (679 m).

4 rutes en família per al Dia Internacional de les Muntanyes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...La Punta de la Banya (delta de l'Ebre) des de la Foradada


Des de la N-340, l'alçada de Sant Carles de la Ràpita heu d'agafar el camí de Mata-redona que va directe a la serra de Montsià, passareu de llarg l'àrea de picnic de Mundana fins arribar al cocó de Jordi on heu de deixar el cotxe. La ruta fins a la Foradada la farem pel camí més freqüentat, que no presenta cap dificultat tret del propi desnivell. La ruta té un total de 8,5 Km i 530 metres de desnivell positiu.

Comenceu pujant pel sender PR-C83 marcat amb marques blanques i grogues. Al Km 1,5 quan trobeu marques del GR92, de color roig i blanc, seguiu a l'esquerra. Durant 300m coincideixen les marques de tots dos senders fins arribar a la font de Burgar (Km 1,8). Des d'aquí segueixen tres senders. La ruta que us proposem, com que és la clàssica, segueix les marques del GR. El sender és de pujada però agradable pel bell mig del bosc de Burgar. Just al sortir del bosc arribareu a les runes de Mata-redona (Km 2,8), on antigament hi vivien pastors i pagesos. Només heu de seguir les marques roges i blanques per un sender molt ben definit. Inicialment planeja deixant a l'esquerra el sender que va a la font de les Fontanelles (Km 3,3); si aneu bé de temps apropeu-vos-hi, és una raconada molt bonica. Seguiu pujant fins al coll de la Foradada (Km 4) on heu de girar a l'esquerra deixant les marques del GR92. Al cap de 300 metres haureu arribat a la Foradada. A més del propi forat de la muntanya, no us podeu perdre les vistes del delta de l'Ebre i de bona part de les Terres de l'Ebre; només girant 360º passareu de tenir als vostres peus el parc natural del delta de l'Ebre a tener davant vostre el parc natural dels Ports passant per la Plana de Montsià i el riu Ebre. Des d'aquí hi ha diversos senders per a tornar al cocó de Jordi però, com que en aquest cas estem fent un tastet, no us emboliquem. Torneu pel mateix camí que heu fet fins al cocó de Jordi.


Immersió al Port des de L'Espina

La ruta pel Baix Ebre que us proposem puja a un dels punts més alts del parc Natural dels Ports, L'Espina (1.181 m). Aquesta ruta té una distància de 14 Km i 870 metres de desnivell positiu, pel que és la més llarga de les que us proposem però tret de la distància i desnivell no representa cap dificultat. Com totes les altres, les vistes que tindreu a l'arribar al cim són espectaculars.

4 rutes en família per al Dia Internacional de les Muntanyes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Roques Benet vistes des de l'Espina


Arribeu al poble de Paüls (Baix Ebre) i just abans d'entrar-hi, davant la bàscula cooperativa, heu d'anar a l'esquerra per un camí asfaltat. Està indicat “Sant Roc” que és cap a on heu d'anar. Arribats a l'entorn de l'ermita de Sant Roc aparqueu el vehicle. Només heu de seguir les marques del GR7 en direcció contrària d'on heu vingut amb el cotxe. Aquesta zona inicial passa per diversos masos en runes i alguna zona de conreu. En arribar al coll de Camp (942 m) continua un tram més pla que us deixarà descansar una mica. Al cap de pocs metres davant vostre, a certa distància, veureu les imponents Roques d'en Benet que tornareu a veure en diverses ocasions, com ara des del Coll dels Ginjolers (Km 6). Després de passar pel coll de l'Enrajolada, seguiu les marques roges i blanques del GR, 500 metres més endavant gireu la vostra dreta per a pujar a l'Espina des d'on gaudireu d'impressionants vistes del massís dels Ports. La tornada, per a fer-ho fàcil, la fareu desfent el camí fins a Sant Roc tot i que hi ha un sender des del coll de l'Enrajolada marcat com a PR.


La Picossa i l'Estel per a gaudir de la Ribera d'Ebre.

La ruta per la Ribera d'Ebre que us proposem s'enfila fins al cim de La Picossa (499 m). Arribats a Móra d'Ebre, des del carrer Generalitat surt el camí que porta fins a les ermites de Santa Madrona i Sant Jeroni, a uns 8 Km de la població. La ruta és força senzilla de només 4 Km i 330 metres de desnivell positiu.

4 rutes en família per al Dia Internacional de les Muntanyes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...L'Estel vist des del cim de la Picossa


Després d'aparcar començareu caminant per un camí que surt a l'esquerra de l'ermita de Sant Jeroni. Al cap de 900 metres deixeu el camí per a seguir a la dreta per un sender de pujada que us portarà a la cova de la Porca i tot seguit al coll de les Solanes (Km 1,4). El sender puja fort fins a un altre coll (Km 1,7) on us heu de desviar a la dreta per a pujar a l'Estel (490 m). Per arribar-hi haureu de fer una pujada molt curta però vertical i tot seguit, ajudant-vos d'una corda que hi ha instal·lada a mode de barana haureu arribat el cim coronat per un estel metàl·lic. Tot i que molta gent s'ho pensa, aquest pic no és la Picossa però ofereix més bones vistes de la cubeta de Móra, bona part de la Ribera d'Ebre, les muntanyes de Tivissa, la serra de Cardó, el Priorat, etc. Després de baixar de l'Estel tornareu al coll anterior i, seguint recte, ara sí que haureu arribat a La Picossa, on hi ha un punt geodèsic que ho certifica. Hi ha diverses opcions per a arribar a Sant Jeroni. Us proposem l'opció del mig. La de la dreta baixa per una cresta per un sender no massa ben definit i la de l'esquerra fa una mica més de volta passant per diversos masos fins arribar a Pena Roja. L'opció del mig baixa fort per un sender molt definit. Al Km 2,5 heu d'anar a la dreta continuant de baixada, sense pèrdua, pel barranc de les Faus o de Faneca fins arribar a la mateixa ermita de Sant Jeroni.

comparteix-ho