Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Aconsellen tractar amb saponina els arrossars després de segar per llluitar contra el caragol maçana

Un hivern plujós que va retardar la sembra va ser la causa d’una major afectació per caragol maçana que en anys passats, cosa que ha obligat a haver de repetir tractaments en alguns camps

Etiquetes   entorn, espècies invasores, caragol maçana, delta ebre

Publicat el14/9/2020

Aconsellen tractar amb saponina els arrossars després de segar per llluitar contra el caragol maçana | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Els experts expliquen que a la tardor,  el caragol és encara molt actiu i no està tancat


Tècnics del Departament d'Agricultura i experts en lluita contra el caragol maçana del delta de l'Ebre, entre els quals hi havia tècnics de l'ADV de l'arròs, representants de sindicats, distribuïdors i representants de la Comunitat de Regants de l'Esquerra, es van reunir la passada setmana a Amposta amb l'objectiu de buscar aquells aspectes de millora de l'efectivitat en la lluita contra el caragol maçana i consensuar metodologies que ajudin el sector a dissenyar tractaments més eficaços.

Una de les conclusions més destacades exposades a la reunió és el fet de realitzar l'aplicació de saponina tan bon punt s'ha acabat de segar, durant la tardor, i aprofitant al màxim les altes temperatures. En aquest moment, el caragol és encara molt actiu i no està tancat, amb la qual cosa l'efectivitat és molt alta. Quan, en canvi, s'opta per realitzar els tractaments a la primavera, com que el caragol ve de l'hivern, molts encara estan tancats i enterrats quan s'aplica la saponina, i per tant el tractament no resulta tan efectiu. Això suposa que no es controla tota la població (“no es fa net”) i, moltes vegades, amb altes càrregues densitats de caragol, fins i tot cal fer un segon tractament.

Aquest aspecte i d'altres, com la metodologia d'aplicació del producte amb poca difusió, la necessitat d'assegurar que la parcel·la estigui completament coberta d'aigua, etc., queden reflectits en un full informatiu de recomanacions que queda a disposició de tot el sector. És recomanable el seguiment d'aquestes pautes de bones pràctiques agrícoles per arribar a assolir els nivells d'efectivitat més elevats d'entre el 90-100% i evitar aplicacions deficients, en què nomes s'assoleix el 60-70% i que posen en risc la collita.

D'altra banda, el Departament d'Agricultura informa que aquest any, donat que l'hivern ha estat molt plujós i la sembra es va retardar, hi ha hagut una major afectació per caragol maçana que en anys passats, cosa que ha obligat a haver de repetir tractaments en alguns camps, o fer-ne en parcel·les on, a priori, no caldria. En aquest sentit, i per compensar aquesta major despesa, l'ajut a la compra de saponines ha passat del 33% al 50%, i s'ha augmentat en un 55% la partida pressupostària per assegurar que arriba a tots els agricultors que ho sol·licitin.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho