Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Acord de custòdia per a la conservació de l'Espai Natural del Cap de Santes Creus

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i el Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental Graëllsia signen conveni de col·laboració per protegir els valors naturals d’aquest espai protegit que forma part de la Xarxa Natura 2000 i la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre

Etiquetes   natura patrimoni, ametlla de mar, delta ebre, ebre reserva biosfera

Publicat el28/6/2018

Acord de custòdia per a la conservació de l’Espai Natural del Cap de Santes Creus | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Jordi Gaseni, alcalde de l'Ametlla de Mar i Vicky Carles, presidenta de Graëllsia, signant l'acord


L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha signat aquesta setmana un acord de custòdia marina amb el Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental Graëllsia, amb l'objectiu de protegir els valors naturals, litorals i terrestres de l'Espai Natural Protegit del Cap de Santes Creus.

Aquest espai d'interès natural ocupa 86,22 hectàrees terrestres i una superfície marina de 234,06 hectàrees dins de la línia de costa de l'Ametlla de Mar, i a més forma part de la Xarxa Natura 2000 i la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. Inclou zones poc alterades i de gran bellesa paisatgística, com el port natural de l'Estany o les llacunes de Santes Creus i Torrent del Pi. En la zona marina s'hi troben hàbitats d'interès, com ara els alguers de posidònia, una planta marina protegida d'alt interès ja que ofereix refugi a més de 300 espècies diferents, és indicador de bona qualitat de les aigües i protegeix les costes davant l'erosió de l'onatge.


L'acord de custòdia, que s'ha signat per un període de 10 anys, busca per una banda donar a conèixer la riquesa d'aquest espai que té certes singularitats com per exemple: 

  • És l'únic espai de Catalunya on es pot trobar en llibertat una interessant espècie de peix: el samaruc (Valencia hispanica), que és espècie prioritària atès que és un endemisme de llacunes del litoral peninsular mediterrani. Actualment només existeixen 4 poblacions a Catalunya i està en greu perill d'extinció. 
  • Els herbeis de fanerògames marines (Zostera, Cymodocea, Posidonia oceanica) i algues com la Cystoseira (C. mediterranea, C. compresa i C. sauveageauiana). 
  • A les zones arenoses és probable la presència d'un tipus d'insecte tenebriònid, una mena d'escarabat endèmic (Dendarus schusteri). 
  • La presència de la planta protegida Limonium gibertii que trobem a la costa. 
  • La presència de tota una bateria de costa de la Guerra Civil.
  • El Port Natural de l'Estany
  • Diverses llacunes costaneres, un hàbitat poc abundant a la costa catalana.


D'altra banda, aquest acord busca entre d'altres objectius promoure i coordinar un grup de voluntariat entorn a l'EIN Cap de Santes Creus; fer seguiments periòdics de l'estat de conservació de l'espai, en especial de certs hàbitats amb especial interès o amb més fragilitat; engegar i dinamitzar accions de conservació a l'espai fent especial èmfasi en la problemàtica dels residus marins, la flora i fauna invasora; cercar estratègies, sinergies i finançament per a l'execució d'estudis i seguiments dels valors naturals de l'espai, així com accions de conservació del mateix; i divulgar i conscienciar al públic en general, d'acord amb els valors de conservació del territori.


L'acord ha estat fruit d'anys d'accions de voluntariat al municipi per part de l'entitat Graëllsia en col·laboració amb l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, que ara es consolidaran amb una col·laboració més estreta i la intenció d'implicar més la ciutadania calera ja sigui a nivell de centres educatius, ajuntament, ciutadania…


Per a més informació consulteu la web : www.graellsia.org


Acord de custòdia per a la conservació de l’Espai Natural del Cap de Santes Creus | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Espai Natural Protegit del Cap de Santes Creus ocupa 86,22 hectàrees terrestres i una superfície marina de 234,06 hectàrees


Font i fotos  Graëllsia

comparteix-ho