CAT | ES
Unió de Pagesos fa una crida als citricultors a denunciar el seu cas de manera anònima a través del sindicat
Etiquetes de la terra, cítrics, mandarines, clementines, terres ebre, agricultura
Publicat el4/2/2021
Actualitzada 04/02/2021 - 17:07 h
El Departament d’Agricultura s’ha compromès a augmentar les inspeccions sobre el compliments dels contractes de compravenda dels cítrics i els terminis de pagament, tot i les limitacions de personal que tenen per actuar d’ofici. Per això Unió de Pagesos (UP) crida els citricultors a denunciar el seu cas i serà el sindicat qui ho traslladi de forma anònima al CadeCat, organisme competent de controlar les irregularitats en la cadena alimentària. També es treballarà de cara les pròximes campanyes per assessorar el pagès i que no signi contractes amb acords claus en blanc, com la data de recol·lecta. UP alertava fa uns dies que els grans compradors havien deixat de collir entre el 40% al 70% de les mandarines compromeses.
Unió de Pagesos ha demanat al Govern que investigui i sancioni l’incompliment dels contractes de cítrics i dels terminis de pagament. El sindicat s’ha reunit, aquest dijous, de forma telemàtica amb Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i amb els responsables del CadeCat, organisme encarregat a Catalunya de donar compliment a la Llei 12/2013 de millora de funcionament de la cadena alimentària i a la Llei 3/2004 de lluita contra la morositat.
Com ha explicat Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos, la Generalitat ha mostrat el seu compromís a incidir en el problema i fer una inspecció minuciosa a les receptores de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, principals productores de cítrics del país, per controlar si s’han incomplert els contractes de compravenda, quin és el seu contingut i imposar sancions. Unió de Pagesos ha aprofitat per demanar al Departament que reforci el CadeCat perquè aquestes inspeccions es puguin fer d’ofici de manera massiva.
Aquestes males praxis cada any van a més en el sector dels cítrics però també en altres com la fruita seca o la fruita dolça. A més de deixar al pagès amb la fruita passada i per collir als arbres (entre el 40 i el 70% de les mandarines enguany, com ha denunciat el sindicat), els grans compradors de cítrics, amb 5 grans empreses estatals "exercint com un oligopoli", distorsionen el mercat amb preus a la baixa i acaben repercutint en les cooperatives i agrupacions de petits de productors "que fan les coses bé".
Forcadell ha assenyalat que és molt important no signar contractes amb acords en blanc, com per exemple la data de recol·lecció. Si no hi ha data per a la collita, l’empresa s’excusa en què la fruita està passada per deixar-la als arbres. "Si al contracte no hi ha cap data límit, és complicat. Tens la fruita compromesa amb aquella empresa i com s’ha passat no la volen i ja no trobes a ningú que te la comprarà. Tu no pots incomplir el contracte unilateralment perquè l’empresa et pot denunciar i ells ho poden incomplir perquè són pagesos petits que no volen represàlies per a pròximes campanyes ni tenen recursos per iniciar processos jurídics. Sempre ho paga el petit pagès, com estem comprovant de nou", ha denunciat el responsable d’UP.
Als contractes que ha revisat el sindicat també s’especifica un preu que al final de manera unilateral es paga a la baixa. "Hem de treballar per millorar els contractes", ha insistit Forcadell. "S’ha d’analitzar quin tipus de contracte hem de fer i què signa el pagès. No han de signar mai contractes en blanc perquè ens trobem amb problemes molt greus", ha apuntat.
Per: ACN
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: