butlletí EbreActiu

CAT | ES


Alliberament de 2.000 samarucs i 1.500 llopets de riu al Parc Natural del Delta de l'Ebre

Tècnics del parc, acompanyats d’alumnes de l’Escola Soriano-Montagut d’Amposta, han introduït a la natura aquests peixos criats en captivitat dins del programa de conservació i recuperació d’aquestes espècies

Etiquetes   natura, patrimoni, delta ebre, terres ebre

Publicat el18/12/2017


Tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre han alliberat avui als Ullals de Baltasar (Amposta) 2.000 samarucs (Valencia hispanica) i 1.500 llopets de riu (Cobitis paludica), que han estat criats en captivitat al Centre Ictiològic del parc dins del programa que té en marxa de conservació i recuperació d'aquestes espècies amenaçades i vulnerables.

Concretament, el samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta, catalogat com en perill crític d'extinció. De fet, en tot el món, només se troba a les Terres de l'Ebre (Delta de l'Ebre i l'Ametlla de Mar) i al País Valencià i en cap lloc més del món. Per la seva banda, el llopet de riu és una espècie catalogada com a vulnerable i a Catalunya només es troba a la zona dels Ullals de Baltasar.

Precisament, aquest és un indret òptim com a reservori d'aquestes espècies. Es tracta de basses circulars en forma d'ull, d'aigua subterrània originada a partir de la pluja que cau a les serres calcàries properes del Montsià i els Ports. Quan l'aqüífer provinent d'aquestes muntanyes arriba al Delta de l'Ebre, es troba amb materials argilosos i impermeables que creen aquestes basses.


Cria en captivitat de diverses espècies

A banda del samaruc i el llopet de riu, el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre té en marxa diversos projectes de cria en captivitat centrats en espècies en perill d'extinció, com el fartet (Aphanius iberus), l'espinós (Gasterosteus aculeatus), o vulnerables, com la bavosa de riu (Salaria fluviatilis).

L'objectiu és mantenir un estoc suficient gran d'animals que asseguri la supervivència de les espècies i garanteixi la variabilitat genètica; establir protocols de maneig en condicions de captivitat i concretar les pautes de cria; fer recerca aplicada per determinar els aspectes imprescindibles de la biologia i l'ecologia que asseguin la seva conservació, i reintroduir les espècies en llocs que garanteixin la supervivència, així com potenciar les poblacions salvatges existents.

En els darrers anys el centre ha aconseguit criar i mantenir entre 7.000 i 10.000 exemplars de diverses espècies, d'entre els quals majoritàriament el samaruc. Enguany la cria del llopet ha sigut notablement satisfactòria, amb més de 3000 exemplars, enfront d'altres anys que la cria se situava entre 200 i 400 individus.

Els exemplars fruit de la cria en captivitat s'alliberen a la natura, per reforçar poblacions existents o reintroduir-les, en funció de les necessitats de cada espècie. Tots els exemplars alliberats prèviament són marcats per tal de diferenciar-los, fer un seguiment i avaluar el resultat.


Alliberament de 2.000 samarucs i 1.500 llopets de riu al Parc Natural del Delta de l’Ebre  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Alliberament de 2.000 samarucs i 1.500 llopets de riu al Parc Natural del Delta de l’Ebre  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho