L’Ametlla de Mar, sempre a prop teu !

CAT | ES


S’alliberen tres tortugues babaues un cop recuperades

Va ser ahir diumenge a la platja de les Delícies de la Ràpita. Els animals havien quedat atrapats accidentalment en xarxes de pesca, i s’han pogut tractar gràcies a la col·laboració dels pescadors rapitencs

Etiquetes   natura patrimoni, la rapita, montsia, delta ebre

Publicat el30/10/2017

S’alliberen tres tortugues babaues un cop recuperades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Les tres tortugues, de 40 kg, 30,5 kg i 22 kg, van quedar atrapades accidentalment per xarxes de pesca


La Generalitat, mitjançant la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha alliberat avui a la platja de les Delícies de Sant Carles de la Ràpita, tres tortugues babaues (Caretta caretta) que han estat recuperades per la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), en virtut del conveni de col·laboració vigent entre l’entitat i l’administració.

Les tres tortugues, de 40 kg, 30,5 kg i 22 kg, van quedar atrapades accidentalment per xarxes de pesca a la zona de Sant Carles de la Ràpita, entre els mesos de juny i setembre, i gràcies a l’avís dels pescadors van poder ser escatades i traslladades immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament.

Amb aquestes tres, ja són vuit les tortugues marines que s’han retornat al medi aquest any a tot el litoral català, després que la setmana passada se n’alliberessin dues al Prat de Llobregat, i tres més el passat estiu, a Blanes i al Prat de Llobregat. La Caretta caretta és una espècie vulnerable que funciona com un important bioindicador de la qualitat del medi marí.

Col·laboració amb els pescadors

Les tortugues marines s’alimenten a diverses profunditats i a vegades les xarxes de pesca les capturen accidentalment a molta profunditat. En pujar la xarxa a bord, les tortugues poden patir accidents de descompressió, com els humans, de manera que se’ls acumula nitrogen gas a la sang, una afectació que pot ser letal si no es tracta adequadament, causant-li la mort en pocs dies. Aquesta afectació no és visible i la tortuga sembla estar en bon estat. Els pescadors tenen un paper cabdal a l’hora de contribuir a la recuperació d’aquests animals, atès que és vital activar el protocol d’alerta quan trobin tortugues a les xarxes de pesca, i no retornar-les de nou al mar.

Amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar aquest col·lectiu sobre la importància de seguir el protocol, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, han posat en marxa un programa amb les confraries de pescadors de la Federació Territorial de Terres de l’Ebre. Es vol potenciar la col·laboració en la preservació d’aquesta espècie i compatibilitzar la protecció de la biodiversitat amb l’activitat humana. Aquesta iniciativa es va iniciar aquest mes d’abril amb l’objectiu que els vaixells de les confraries de pescadors de Terres de l’Ebre portin a port les tortugues capturades accidentalment, tot activant el protocol de rescat de fauna marina trucant al 112. L’objectiu és recollir al més aviat possible els exemplars capturats, amb la col·laboració d’Agents Rurals, i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat, per revisar els seu estat de salut i, si s’escau, sotmetre’ls al tractament per revertir la descompressió (mitjançant una cambra específica per a tortugues) i posterior rehabilitació.

Aquest alliberament mostra el bon funcionament del projecte i vol servir per incentivar a la resta de Confraries de pescadors de tot el litoral català perquè s’hi impliquin, atès que la seva col·laboració i participació és bàsica per a la conservació de la fauna marina protegida, en general, i de les tortugues marines en particular.

Sensibilització ciutadana i dels agents implicats

L’alliberament de les tres tortugues d’avui s’ha organitzat dins d’una jornada lúdica que ha servit per informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la singularitat d’aquesta espècie. Amb el nom ‘Torna a casa 2017’, l’acte ha comptat amb la presència de representats de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de pescadors Verge del Carme, així com tècnics i voluntaris de la Fundació CRAM, entre altres.


S’alliberen tres tortugues babaues un cop recuperades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La tortuga babaua és una espècie vulnerable ue funciona com un important bioindicador de la qualitat del medi marí

8 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 8

comparteix-ho