CAT | ES
[REPORTATGE] Un recorregut per l’Alt Maestrat Human Land és un recorregut per la història dels primers pobladors i totes les civilitzacions que s’han assentat, al llarg dels anys, a la província de Castelló
Etiquetes turisme, alt maestrat, reportatge, culla, benassal, ares, albocasser, cati
Publicat el20/10/2021
El Castell de Culla
Els vestigis més antics els trobem a Albocàsser, Ares i Benassal; on les pintures rupestres ens mostren la forma de vida d'aquells homes i dones primitius que habitaven les coves per a protegir-se del fred i les inclemències climatològiques. L'art rupestre del Parc Cultural Valltorta-Gasulla està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i compta amb algunes de les representacions pictòriques de l'època de major rellevància amb figures de dones i xiquets, rituals i, com no, escenes de caça. El principal exponent que trobem està a Ares, amb la Cova Remígia, ja que el seu interior acull més de 750 pintures amb més de 7.000 anys d'antiguitat. Tot un referent per als amants de l'arqueologia i la història, van ser descobertes de manera fortuïta durant una cacera en 1934. Al nostre pas per Ares tampoc podem deixar de visitar el Cingle de la Mola Remígia, un altre abric rupestre ple d'història.
L'abric de Centelles d'Albocàsser
Una de les 750 figures rupestres de la Cova Remígia
Un altre punt de gran valor arqueològic en Human Land és el Racó de Nando, a Benassal. Aquest bell abric rocós forma un semicercle en un meandre del Barranc de Monlleó en el qual es guarden una vintena de gravats rojos i negres. Tampoc podem oblidar visitar el Museu de la Valltorta, al terme municipal de Tírig, i preguntar per la visita guiada a l'Abric de Centelles d'Albocàsser. Descobert en 1980, ens mostra més de 300 figures d'arquers, dones, xiquets i animals, amb una grandària superior al de la majoria de les pintures trobades al Parc de la Valltorta. Les visites als abrics d'Ares i Albocàsser estan adaptades a tots els públics i es realitzen de manera periòdica. Per a més informació sobre elles és fonamental contactar amb el Museu.
Si Ares, Albocàsser i Benassal són territoris prehistòrics, Culla i Catí ho són medievals. Les llegendes relacionades amb guerres, conquestes i comerç no deixen a ningú indiferent. Culla és coneguda mundialment per les gestes dels cavallers templers i els mites i rondalles que amaguen els murs del Castell, datat al segle XIII en època musulmana. Catí, va cobrar un protagonisme especial a nivell europeu entre els segles XIV i XVI, gràcies al comerç de la llana amb Itàlia i la importació de teixits. Amb tot, passejar pels seus carrers és passejar per la història.
Edifici de l'època medieval de Catí
Els murs del castell de Culla, testimonis de les gestes dels cavallers templers
El Museu Arqueològic de Benassal o el Museu de la Cova del Castell d'Ares -situat a l'antic Castell a l'alt de la Mola i on s'han trobat restes iberes i romanes- mostren aquest esplendorós passat als visitants. Entre els seus murs i en lloc segur a les seues vitrines s'exposen restes prehistòriques, àrabs o medievals, entre d'altres, que s'han trobat en les diferents excavacions realitzades amb el pas dels anys.
Restes iberes i romanes exposades al Museu Arqueològic de Benassal
La història està molt present en cadascuna de les localitats que conformen l'Alt Maestrat Human Land. Esglésies barroques, presons medievals, castells àrabs, carrers empedrats que amaguen emblemes per desxifrar… Ares, Albocàsser, Benassal, Catí i Culla són història en estat pur. Ni els bombardejos dels experiments Stuka durant la Guerra Civil van ser capaços de sepultar el ric passat dels pobles del Maestrat. Per això, nosaltres hem de descobrir-ho.
Trobareu més informació al web www.altmaestrat.es
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: