Venda online productes de la Terra

CAT | ES


L'alta gastronomia dolça protagonitza la 6a edició de GastroEbre Flix

El certamen ha reunit a grans figures del dolç com Oriol Balaguer, Miquel Guarro, Ricard Martínez, Lluc Crusellas, Eva Feliu o Albert Roca

Etiquetes   vida activa, gastronomia, jornades, flix, GastroEbre, ribera ebre, terres ebre

Publicat el25/10/2023

L’alta gastronomia dolça protagonitza la 6a edició de GastroEbre Flix | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Ahir al migdia es va posar el punt i final a la 6a edició de GastroEbre Flix, un certamen que es recordarà per haver reunit a alguns dels millors professionals de l'alta gastronomia dolça del país. Durant tres jornades, grans mestres de la pastisseria, la rebosteria i la gelateria, amb reconeixements nacionals i internacionals, han compartit els seus secrets i han ofert showcookings en l'escenari del Mercat Municipal de Flix (Tarragona). Mestres del dolç com ara Oriol Balaguer, Miguel Guarro, Ricard Martínez, Àlex Lera, Lluc Crusellas, Albert Roca, o Eva Feliu, entre d'altres.

Alta gastronomia llaminera que s'ha combinat amb sessions de pastisseria del territori, com la que van presentar els pastissers locals Pau Carranza (Millor Pa de Sant Jordi 2022), de la Pastisseria Larrossa de Flix, i Llorenç Peral, pastisser al Gran Hotel Mas d'en Bruno. Tots dos van inaugurar el certamen amb un berenar popular a base de mostatxons, típic dolç de les Terres de l'Ebre elaborats amb oli d'oliva verge extra de la DOP Oli Terra Alta.

De fet, els productes de la terra, i sobretot, els ingredients més saludables, han estat també protagonistes d'aquestes jornades, on s'ha demostrat que “una altra pastisseria i rebosteria és possible”. Molts dels professionals que han passat per GastroEbre han optat per elaborar postres, dolços i pastissos aptes per a celíacs, sense lactosa, baixos en sucres o per a vegans. Així ha estat basada la sessió de Lucila Canero, que només elabora pastisseria per comanda 100% vegana, sense lactosa i sense gluten a La Luciérnaga (Castelldefels). Però també han defensat aquesta vessant dels dolços per als públics amb al·lèrgies alimentàries o simplement que es volen cuidar més, la xef pastissera Paula Domènech, formadora al CETT Universitat, i Laura Zurriaga, coneguda com @croquetadexocolata.


L’alta gastronomia dolça protagonitza la 6a edició de GastroEbre Flix | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Però la gran estrella d'aquesta sisena edició de GastroEbre, sens dubte, ha estat la pastisseria i rebosteria creativa i d'autor. Oriol Balaguer, Millor Xef Pastisser per l'Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Dessert 2018, va elaborar una fava en dos temps, de cacau i avellanes i vainilla. Miquel Guarro, de l'Escola i restaurant Hofmann, també va fer una fava de cacau, però demostrant que la personalització pot fer d'un mateix postre o dolç, dues elaboracions absolutament diferents. Ricard Martínez, mestre de mestres, formador i assessor de restaurants amb estrella Michelin, va demostrar com alguns ingredients poc emprats en la cuina dolça poden resultar absolutament deliciosos en postres d'autor, com ara l'anís estrellat, l'anet, el comí o el vinagre.

Els bombons artesans els va elaborar en directe el jove Àlex Lera, de la Pastisseria Sant Llehí i Premi Fava de Cacao 2020-2022, i Millor Pastís de Formatge de Catalunya 2022. I des de la Pastisseria El Carme de Vic, va arribar el guardonat Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022. El pastisser va presentar uns torrons de galeta d'espècies espectaculars, i que d'aquí a poc temps viatjaran arreu del món, ja que el xef pastisser va avançar que està a punt d'obrir nova botiga en línia de torrons amb enviaments arreu del planeta.

De donar a conèixer l'alta cuina dolça, la pastisseria i la gelateria també en va parlar Albert Roca, Campió d'Espanya de Gelateria Artesana 2022 i propietari de la Gelateria Gourmet Sant Croi. Roca va enlluernar al públic assistent amb una creació única i amb segell cerveser: “Doble o nada”, una xapa de xocolata, amb préssec saltejat, caramel, avellanes i gelat de Voll-Damm.

I la pastisseria de restaurant també ha brillat a GastroEbre Flix, com no podia ser d'una altra manera. Els xefs pastissers han defensat el paper de les postres a l'alta gastronomia, i el valor d'aquestes elaboracions cuina d'autor. Així, la xef Eva Feliu va oferir “un tastet” de les postres que elabora al Restaurant Aürt* de Barcelona. L'equip de pastisseria del Restaurant Quatre Molins*, de Cornudella de Montsant, va presentar tres postres elaborats amb mel Múria, avellana, cítrics, xocolata i oli de la DOP Oli Terra Alta. I el xef Josep Armenteros, del restaurant Gaig de Barcelona, va versionar tres postres clàssics: crema catalana, sacher i carrot cake.

Els joves estudiants de l'Escola Villa Retiro Xerta han posat la cirereta a la jornada amb un showcooking col·lectiu, i en Pau Carranza, de Flix, ha tancat el certamen amb una sessió de pastisseria artesana de territori.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho