CAT | ES
Tranquil·litat, mar, platges, experiències, bona gastronomia, ... és el que se’ns acudeix al pensar en L’Ametlla de Mar, un paisatge idíl·lic a tocar de casa
Etiquetes ametlla de mar, terres ebre, turisme, turisme familiar, turisme gastronomic, turisme natura, platges
Avinguda Amistat Hispano Italiana, s/n
43860 L'Ametlla de Mar (Baix Ebre)
Tel. 977 45 64 77
Tranquil·litat, mar, platges, experiències, bona gastronomia, ... és el que se'ns acudeix al pensar en L'Ametlla de Mar, un paisatge idíl·lic a tocar de casa. Situada al golf de Sant Jordi, al sud de Catalunya, a Terres de l'Ebre i a tocar de la Costa Daurada, l'Ametlla de Mar és capaç de captar l'atenció de qualsevol que s'apropi a visitar-la ja sigui per terra o per mar.
Al llarg dels seus 17 km de costa trobem racons únics, platges envoltades de natura, acompanyades de pins fins gairebé a tocar d'aigua, platges amagades baix de penya-segats, i el camí de ronda del GR92 que al llarg del seu recorregut, ens les mostra una per una.
Al nucli de l'Ametlla de Mar podem trobar tres platges. La primera, a la zona sud, és Cala Pepo i des d'on podríem començar el camí de ronda GR92. Situat al costat del Club Nàutic de l'Ametlla de Mar, hi trobem un petit passeig des d'on podem gaudir d'unes fantàstiques vistes de la vila, a la vegada que podrem observar i sentir el constant moviment de barques entrant i sortint del port. La seva façana marítima típica pescadora, acapara els flashos del visitants que arriben al port de pescadors encantats pel seu aspecte típic mariner. A la tarda, l'atracció va en augment, l'entrada de les barques que arriben a port desprès de tot el dia de treball i la subhasta del peix atrauen les mirades de les persones que hi passegen pel port. Si continuem caminant per la passarel·la de fusta que acompanya tota la vorada d'aquest trobarem la platja de l'Alguer, integrada dins la població i que ens enllaça a través del passeig marítim amb la tercera platja urbana, la platja de Pixa-vaques, des d'on podrem observar la costa nord fins el cap de l'Estany Tort, i fins i tot en dies clars, es pot veure el cap de Salou.
La població
L'actual població de l'Ametlla de Mar es mou al voltant dels 7.500 habitants. La majoria resideixen al casc urbà. Acompanya al nucli les urbanitzacions de Roques Daurades, Les Tres Cales, Calafat i Sant Jordi, llocs on, sobretot en època estival s'allotgen gran part dels turistes que decideixen passar l'estiu a l'Ametlla de Mar.
Urbanització Calafat
Els orígens
Va ser al voltant del 1775 quan el pescador Joan Baptista Gallart acompanyat de la seva família va desembarcar a la deserta cala de L'Ametlla. Li van seguir altres famílies valencianes que aprofitant les bones captures de peix i el vent que bufava i empenyia les barques de vela van anar formant la petita població que més tard s'anomenaria L'Ametlla de Mar.
Una de les primeres fotografies que es tenen de l'Ametlla
El mar i la costa
Disset son els km que hi podem recórrer al llarg del camí de ronda GR92 que voreja tota la costa i una trentena són de cales que hi podem trobar. Costa característica per les seves roques esquerdades, per la seva natura, pel seus pins que en moltes ocasions arriben fins a la vora de la mar, costa que és una de les més verges de la costa catalana. En els últims anys ha vist augmentada l'afluència de viatgers que venen en busca de la seva riquesa natural.
Si ens desplacem cap al sud, hi trobarem la zona més verge de la població. Fet que demostra les 7 banderes verdes que any rere any li son atorgades. Aquest distintiu posa en valor la qualitat mediambiental on la intervenció humana és poca o nula. En aquesta part, hi podrem trobar 6 de les 7 banderes atorgades:
Cala de Santes Creus
Cala de la Llenya
L'Illot
Ja a la zona nord, ens trobem, en la seva gran majoria, platges d'arena fina embolcallades per una densa vegetació, amb pins i aigües cristal·lines com a únics acompanyants. Tot i això, una de les primeres que ens trobem, el Torrent del Pi, és una platja de còdols, allargada, verge, amb una llacuna i que també forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural.
Acompanyant al Torrent del Pi a la zona nord ens trobem cales com:
Cala Xelín
Cala Calafató
Les activitats
Ens els darrers anys, s'han creat vàries empreses d'activitats a L'Ametlla de Mar. L'augment del turisme amant de les experiències en busca d'experiències, l'ideal costa per fer-ho i les bones condicions climatològiques la major part de l'any, han fet que hi hagi hagut aquest augment en número d'empreses i varietat d'activitats.
Gràcies a aquesta situació, va sorgir la creació l'”AmetlladeMarExperience”, un conjunt de totes les empreses d'activitats que ofereixen un ampli ventall de propostes d'oci per gaudir del Mar Mediterrani i de la natura que envolta les costes de L'Ametlla de Mar.
Entre les moltes activitats que hi podem trobar destaquem el snorkel i el busseig, activitats que gaudeixen d'una costa i d'una fauna i flora aquàtica perfecte a les nostres aigües, gràcies entre d'altres coses per la gran praderia de posidònia, una de les més àmplies i grans de la costa Mediterrània i que en podem gaudir en front mateix de L'Ametlla de Mar.
També podem destacar el Tuna Tour, experiència única al món i que consta en viatjar amb un catamarà a unes piscines situades a 2.5 milles de la costa amb tonyines roges gegants i nedar amb d'elles. Durant el recorregut en catamarà, ens explicaran la vida, l'alimentació, la reproducció i els costums d'aquests túnids, els més grans de la seva espècie.
El senderisme al llarg del camí de ronda, que forma part del GR 92 de gran recorregut, i que recorre el litoral, també ha vist augmentat el número de visitants en els darrers anys i, actualment forma part d'uns dels actius més importants de la població. El seu tram, un dels més ben conservats de la costa catalana i amb més espais protegits, ens permet descobrir una bellesa natural i ecològica única.
També tenim la possibilitat de descobrir tot aquest entorn i recorregut des de la mar. Bé sigui practicant caiac o padel-surf o bé a bord d'un vaixell, creuer o moto aquàtica que ens ofereixen les nombroses empreses situades als diferents ports de la població.
Passejades pels seus carrers, visites a les Fortificacions, passejos amb bicicleta, o poder practicar motociclisme o viatjar sobre un Ferrari al Circuit de Calafat, també ens ofereixen la possibilitat de poder gaudir de L'Ametlla de Mar de maneres diverses.
No podem deixar de nombrar els tres ports nàutics dels que disposa. Trobem el Club Nàutic situat dins la mateixa població. L'acompanyen el port Marina Sant Jordi i el port de Calafat, ubicats, com el seu nom ens indica, a les Urbanitzacions de Sant Jordi d'Alfama i de Calafat respectivament.
Snorkel
Senderisme pel camí de ronda
Circuit de Calafat
Llocs emblemàtics
Un dels edificis més emblemàtics de la població és el Centre d'Interpretació de la Pesca. Antiga llotja on els pescadors venien fa uns anys el peix mitjançant la subhasta cantada amb la figura del subhastador, que anava cantant els preus de més a menys fins que algú feia un gest per avisar que significava que es quedava aquella caixa.
Actualment, L'Ametlla disposa d'una llotja nova, moderna, situada a l'altra part del port, mirant a la llotja antiga. Aquesta nova, és informatitzada. Les caixes del peix, passen a través d'una cinta mecanitzada, i els compradors, asseguts en front, com si fos un teatre, tenen un comandament on premen un botó que els hi adjudica la compra de peix.
Un altre edifici emblemàtic i que també forma part de la icònica imatge de la façana marítima és l'església la Purificació de Maria, actualment pintada tota de color blanc, i que sobresurt per dalt dels altres edificis de la façana. La seva construcció data de l'any 1942, tot i que es va començar a construir l'any 1927, però la seva edificació es va veure interrompuda durant la Guerra Civil.
El Castell de Sant Jordi d'Alfama és un altre dels llocs històrics de la nostra població. És tracta d'una fortalesa de defensa construïda a la primera meitat del segle XVIII en una zona estratègia de la costa del golf de Sant Jordi. El primer intent d'edificar una fortificació a la zona fou una torre de guaita construïda el segle XII, i reconstruïda com a fortalesa més endavant, el 1201, pels templers, establint-hi la seu de l'Orde de Sant Jordi d'Alfama. Aquesta fortalesa, va ser abandonada el 1650, després de ser bombardejada fins al seu ensorrament per les galeres espanyoles, a fi que no fossin ocupades per les tropes franceses. D'aquesta primera fortificació encara queden alguns fonaments a prop de la platja. Els carreus de l'antiga fortalesa que no es van trencar van ser aprofitats per construir l'actual fortalesa, però en un altre emplaçament, una mica més a l'interior. Aquest nou fortí marítim va ser edificat entre 1732 i 1733 amb l'objectiu de vigilar rutes marítimes. Es va fer durant el regnat de Carles II.
Castell de Sant Jordi d'Alfama
Arribada de les barques amb les captures del dia a la Llotja de pescadors
Informació relacionada:
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: