CAT | ES
Les taques d’escuma i mucílags que han aparegut recentment a les platges del municipi no suposen cap risc per a la salut de les persones
Publicat el7/7/2017
Les taques d’escuma i mucílags que han aparegut recentment no suposen cap risc per a la salut de les persones
Les taques d’escuma i mucílags que han aparegut durant els darrers dies a la costa de l’Ampolla "no són brutícia, ni suposen cap risc per a la salut de les persones que es banyen", afirma Eli Bonfill, oceanògrafa de Plàncton Divulgació. Aquest fenomen natural, tot i que apareix al llarg de tot l’any, és més propens a sortir durant l’època de la calor perquè la temperatura exterior augmenta bruscament, conseqüentment s’escalfa l’aigua molt ràpid, i això provoca que s’alteri la producció de plàncton. Aquestes substàncies naturals, produïdes per la degradació de matèria orgànica o pel fitoplàncton marí (algues microscòpiques) i que són habituals tant a la costa catalana com a la mediterrània, "tampoc alteren la qualitat de les platges i desapareixen per si soles".
Ara bé, hi ha llocs que segons el tipus de corrent és més o menys fàcil que s’acumulin. En el cas de l’Ampolla, el fet que el corrent del mar Mediterrani vagi de nord a sud, fa que en el moment que arriben aquestes taques a la costa ampollera es trobin amb la badia del Fangar, això provoca que el corrent realitzi un gir diferent i conseqüentment aquestes substàncies s’acumulin més temps en comptes de què continuïn circulant.
En aquest context, i amb l’objectiu de conscienciar tant a turistes com a ampolleros dels elements que es poden trobar al fons marí de la costa ampollera, l’Ajuntament de l’Ampolla ha instal·lat a les platges de Les Avellanes i de l’Arenal uns panells informatius on s’expliquen tots els elements naturals que hi ha a les platges de la població i que per tant, es poden trobar quan estàs dintre l’aigua. A més, també ha distribuït per diferents locals públics fulletons informatius amb aquesta mateixa informació escrita en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.
D’aquesta manera, es posa en valor els recursos naturals que hi ha a la badia del Fangar i a les costes del municipi, i es consciencia que "l’aparició d’aquests vegetals a les platges significa que l’aigua és de qualitat, fet que permet que hi hagi vida en el seu interior", afegeix l’oceanògrafa de Plàncton Divulgació.
A més a més, també s’explica què són, les característiques i funcions que tenen i els beneficis que aporten tant dintre com fora de l’aigua la Cymodocea nodosa, coneguda també com corretjola, gram marí i algueró, i la Posidonia oceanica, que també rep el nom de brut o alguer.
"En primer lloc s’ha d’especificar que són plantes marines i no algues, això és una confusió molt comuna", comenten les oceanògrafes de Plàncton Divulgació, encarregades de la campanya. "Tant la corretjola com l’alguer els podem trobar a les aigües somes de la badia i de les platges de l’Ampolla. Són plantes que tenen arrels, fan flors i fruits, i estructuren l’ecosistema marí formant boscos que funcionen de la mateixa manera que els terrestres", afegeixen.
Proporcionar aliment als peixos i que aquests animals les utilitzin com a refugi són algunes de les funcions que fan la Cymodocea nodosa i la Posidonia oceanica al fons de la mar. Ara bé, a l’exterior, quan apareixen les restes d’aquestes plantes a les platges, també aporten grans beneficis. Les barreres que formen aquests vegetals just a la vora de la mar quan hi ha temporals marins, que són els responsables d’arrancar-les i treure-les a l’exterior, protegeixen la costa enfront l’onatge i eviten que es produeixi una major erosió de la platja.
Paral·lelament, tant als panells com als fulletons, també s’explica la biodiversitat marina, com per exemple musclos, meduses, esponges i nacres, entre d’altres, que es pot descobrir submergint-te.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: