CAT | ES
Desplacen les espècies autòctones de sorrals costaners per competència per l’espai i l’alteració del medi. Les punxes poden ser un problema per a la salut humana
Etiquetes natura entorn, espècies invasores
Publicat el17/12/2019
Exemplar d’atzavara al GR-92, a l’Ametlla de Mar
L'atzavara (Agave americana) és una planta exòtica invasora originària de Mèxic, que va ser introduïda durant el segle XVI com a planta ornamental i planta tèxtil per obtenir fibres bastes.
Es tracta d'una planta robusta que forma grans rosetes de fulles carnoses lanceolades, de fins a 2 m de llarg i de color verd blavós o grisós, que presenten espines als marges i a la part apical. Fa flors grogues agrupades en una panícula situada a l'extrem d'una tija florífera alta, de fins a 8 m d'alçada, i la roseta mor després de la floració. Cada planta sol formar diverses rosetes al seu voltant, resultat del rebrot d'estolons radicals.
A Catalunya és una espècie establerta en bona part del territori, abundant sobretot a les zones litorals. Creix a llocs amb abundant insolació i en terrenys ben drenats i resisteix molt bé la sequera i les altes temperatures. En canvi, només resisteix gelades lleugeres i poc freqüents. Presenta una baixa capacitat de dispersió a partir de les llavors, per la qual cosa sol aparèixer a distàncies properes als punts on ha estat plantada. Desplacen les espècies autòctones de sorrals costaners per competència per l'espai i l'alteració del medi. Les punxes poden ser un problema per a la salut humana.
S'havia utilitzat àmpliament per a usos ornamentals i la incorrecta gestió de les restes de jardineria ha afavorit la seva expansió. L'atzavara està inclosa al Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores (d'acord amb el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores), fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d'altres prohibicions en relació a la tinença.
Convé dur a terme l'eliminació dels poblaments naturalitzats d'aquesta espècie seguint protocols de control elaborats per experts i obtenint les autoritzacions corresponents en cada cas.
Per: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: