CAT | ES
Durant tres dies MónNatura Delta acull un ampli ventall de conferències, cursos, tallers, sortides guiades i un ampli aparador de les principals novetats tecnològiques i editorials del sector
Etiquetes natura patrimoni, ornitologia, amposta, montsia, delta ebre
Publicat el22/9/2017
Des d’avui i fins diumenge 24 de setembre, el Delta de l'Ebre es convertirà en la capital dels amants i estudiosos dels ocells amb la quarta edició del festival internacional d'ornitologia. Més d'un centenar de propostes pensades per a totes les edats ompliran la graella del Delta Birding Festival que es desenvoluparà a MónNatura Delta, un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del Festival conjuntament amb Oryx i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO). Per quart any consecutiu al Delta de l'Ebre, un dels espais naturals més importants de la Mediterrània Occidental, s'ofereix un programa d'activitats ampli i atractiu amb conferències, cursos, tallers, concursos, sortides guiades, etc… acompanyat d'una gran fira de productes i serveis, amb més de seixanta expositors, pensats per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general. Per primera vegada es podrà trobar al Festival la millor representació d'estands de marques de binocles i telescopis per a l'observació de la natura, i també serà punt de trobada de les marques de material fotogràfic dedicades a la fotografia de natura.
Un festival que es consolida i destina els seus beneficis a la preservació d'aus
Aquesta quarta edició es presenta com la consolidació de l'únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya, després dels 2.000 visitants en la darrera edició. A més, continua essent l'únic festival a l'estat espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a projectes relacionats amb l'estudi i la conservació dels ocells i la natura. En aquesta edició es preveu recolzar dues iniciatives per l'estudi i la conservació dels ocells. Per una banda, es destinarà a l'estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea. La tórtora (Streptopelia turtur) ha patit una acusada regressió de les seves poblacions degut en bona part a l'excessiva pressió cinegètica que pateix al llarg de les seves rutes migratòries. De ser un dels ocells més abundants de les zones rurals de bona part d'Europa, s'està convertint en una espècie cada vegada més escassa i ja hi ha alguns estudis que indiquen que podria acabar extingint-se del tot, tal com va passar amb el colom migratori a Amèrica el Nord.
Per altra banda, l'aportació econòmica també es destinarà a l'estudi de les poblacions de còlit negre a les Terres de l'Ebre. El còlit negre és un ocell lligat a espais oberts i assolellats més o menys rocallosos i la seva àrea de distribució actual es restringeix a una part de la península Ibèrica i el Magrib. Aquesta espècie figura a la Llista Vermella dels ocells nidificants a Catalunya amb l'estatus de “vulnerable”.
Ponents de renom i un centenar d'activitats
El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents. Enguany comptarà amb la participació d'ornitòlegs de renom internacional i nacional com el Dr. Nigel Collar, Leventis Fellow en Conservation Biology de BirdLife International i la Universitat de Cambridge, Tim Appleton, cofundador i actual director de la famosa Birdfair de Rutland, Arjan Dwarshuis, ornitòleg holandès que ha batut la marca internacional d'observació d'espècies d'ocells en un any recorrent tot el món, o Jennifer Ackerman, periodista de ciència i autora del recent bestseller “El ingenio de los pájaros”.
També hi seran altres especialistes més propers com Constantí Stefanescu del Museu de Granollers i especialista en papallones migratòries, Joan Carles Senar del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Oriol Alamany, un dels fotògrafs de natura de més prestigi del nostre país, José Luis Copete, editor al Handbook of the Birds of the World Alive, entre d'altres.
Paral·lelament, es faran més conferències, presentacions de novetats editorials o de nous productes o serveis dels diferents expositors, etc. Com a novetat, aquest any s'estrena l'Àgora, un espai informal per gaudir dels convidats des d'un altre punt de vista amb entrevistes disteses i buscant les anècdotes i les històries singulars.
Novament es convoca el concurs de fotografia “Delta Foto Contest” en col·laboració amb Casanova Foto i Fuji, amb una exposició que mostra les 25 imatges finalistes. També cal destacar que s'han habilitat noves zones per observar ocells, i s'ha organitzat un mini-cinema on es projectaran documentals.
Durant el Festival s'oferirà l'oportunitat excepcional de visitar la llacuna de l'Alfacada, el tresor més ben guardat del Delta de l'Ebre, on es gaudirà d'una demostració d'anellament. Així mateix, es podran fer sortides per a principiants a l'entorn del festival, sortides amb vaixell a mar obert per a observar aus marines o pel riu Ebre tot descobrint una perspectiva diferent de les aus del Delta o participar en tallers de digiscoping, foto-trampeig, identificació auditiva, o de caixes-niu i menjadores.
El festival s'ha proposat ser més sostenible i entre d'altres mesures, els visitants es trobaran contenidors de separació de residus, o la reducció del plàstic per menjar amb un got reciclable personalitzat. Per a disposar del menjar, s'instal·laran també food-trucks amb diferents especialitats i un ampli bar/cafeteria a la zona de pícnic.
MónNatura Delta de l'Ebre, seu del Festival
El Delta Birding Festival se celebra a MónNatura Delta, un conjunt d'instal·lacions de la Fundació Catalunya La Pedrera situades a la part inferior de la llengua del Delta de l'Ebre. Enmig d'un paisatge d'arrossars i llacunes molt característic i de gran riquesa, es tracta d'una de les zones humides més importants de l'Europa occidental.
MónNatura Delta de l'Ebre, inaugurat el 2012, convida a fer un viatge que combina terra i mar, aigua dolça i aigua salada, peixos i aus excepcionals.
La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa amb la preservació i gestió del patrimoni natural i treballa per la sensibilització i l'educació ambiental. També ofereix oportunitats als que més ho necessiten, fomenta el talent, la creació, l'educació, i la cultura.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: