CAT | ES
Endinsa’t a les galeries de la primera planta de la mina Eugènia
Etiquetes equipaments, turisme, turisme cultural, priorat, museus, bellmunt
La història de Bellmunt del Priorat va indiscutiblement lligada a la història de les mines existents al seu territori, de les quals ja se'n fa esment des de l'antiguitat. Aquestes mines, situades entre el poble i el riu Siurana, foren ja explotades amb tota seguretat durant l'època romana. Fins i tot hi ha possibilitats que els filons a flor de terra fossin utilitzats anteriorment pels pobladors ibers.
El poble i la major part del seu terme foren annexionats a la Cartoixa d'Escaladei molt més tard que altres pobles del Priorat històric. El 1218, l'arquebisbe Aspàrec de la Barca cedí als cartoixans els delmes i les primícies. A partir del 1553, Bellmunt és agregat a Falset, al qual va pertanyer fins al s. XIX.
Durant el s. XX, l'explotació de les mines de plom assolí punts culminants. L'any 1970, ja en plena decadència, les mines encara donaven ocupació a 200 treballadors, però darrerament, i com tantes altres empreses, han hagut de tancar.
Actualment, l'activitat princial de Bellmunt del Priorat és l'agricultura. El conreu més abundant és la vinya, però també hi ha oliveres, ametllers i avellaners.
La Cooperativa Agrícola fou fundada l'any 1917 i agrupa la totalitat de pagesos del poble. Bellmunt és un dels pobles del Priorat que en el transcurs dels últims cent anys ha conegut el creixement demogràfic i després una davallada espectacular, a causa dels alts i baixos de les instal.lacions mineres.
Bellmunt celebra festes el 13 de desembre, festivitat de Sta. Llúcia, i el 28 de desembre, els Sants Innocents. El dia 30 de desembre, últim dia de les festes majors dels Sants Innocents, se celebra un dinar de germanor, amb un menú tradicional: fesols a la cassola i bacallà fregit. Aquesta festa es coneix com la badejada o festa del bacallà.
Què visitar
Sta. Llúcia: L'església parroquial del s. XVIII, neoclàssica, dedicada a la patrona del poble, Sta. Llúcia.
Casa Gran: Cal destacar també la Casa Gran, antiga residència dels cartoixans, possiblement del s. XVIII, i el Casal, interessant edifici d'estil modernista.
El Museu de les Mines
El Museu de les Mines de Bellmunt va néixer l'any 2002 com a culminació d'un llarg procés de recuperació i posada en valor del patrimoni miner del municipi. Des de la seva fundació el Museu té com a objectius protegir, conservar i difondre els elements patrimonials relacionats amb l'activitat minera, per tal d'esdevenir un eficaç instrument de desenvolupament local, tant a nivell social com econòmic i cultural.
La seu del Museu és el complex de la mina Eugènia, pròxim al nucli urbà, inaugurada oficialment el desembre de 2002. La institució, des dels seus inicis forma part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i el municipi de Bellmunt del Priorat gràcies al seu ric patrimoni miner forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.
Visitar el Museu de les Mines
El Museu de les Mines ofereix al visitant l'oportunitat d'endinsar-se a les galeries de la primera planta de la mina Eugènia. La visita a la mina permet conèixer de primera mà la història de la mina Eugènia, les tècniques de treball que s'utilitzaven a les mines i les condicions de treball dels miners.
La visita a la mina, apta per a tots els públic, sense limitació d'edta, sempre és guiada. La durada és d'aproximadament 45 minuts. Abans de realitzar la visita guiada a la mina és recomanable haver visitat l'exposició permanent del Museu, així com també haver vist l'audiovisual, que es projecta abans de cada visita a la mina.
Com és una visita a la mina?
La visita és una excursió a peu que comença al bell mig de les instal·lacions de superfície de la mina, per després, accedir a la primera planta, situada a 35 metres de profunditat, a través de les escales de l'antiga sortida d'emergència de la mina. Un cop a l'interior, es fa un recorregut d'uns 700 metres per diferents galeries durant el qual es pot apreciar la riquesa mineralògica del subsòl, les tècniques de treball i la duresa de la feina dels miners. En finalitzar la visita, es torna a la superfície sense haver de pujar escales, ja que se surt directament a l'antic terrer de la mina, per després tornar tot passejant fins a les instal·lacions del Museu. La temperatura a l'interior de la mina oscil·la entre 16-18º C, durant tot l'any.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: