Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya

Entrevista a Josep Valls, gerent de Guiesbtt.cat i organitzador d’aquesta ruta que combina entorns tan diferents com les verdes muntanyes d’Aratz, els àrids Monegres o els extensos camps fruiters de Lleida.

Etiquetes   activitats outdoor, cicloturisme, turisme, entrevistes, rutes, catalunya,rutes btt, btt,,,,,,,,,,

Publicat el24/3/2022

El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Amb la solvència que aporta una llarga experiència dissenyant i organitzant rutes turístiques en Btt arreu del territori català, l’empresa de turisme sostenible i agència de viatges GuiesBtt.cat, presenta El Camí Ignasià, una nova ruta que amplia la seva oferta de productes turístics adreçats a totes aquelles persones que volen descobrir i gaudir de la riquesa paisatgística i cultural dels nostres pobles i comarques, amb la bicicleta com a companya de viatge.

Si bé GuiesBtt.cat està especialitzada en rutes dins del territori català, en aquesta nova proposta, el Camí Ignasià, surt de terres catalanes i arriba al País Basc, passant per La Rioja i l’Aragó. Però, qui millor ens pot explicar en què consisteix el Camí Ignasià és Josep Valls, gerent de Guiesbtt.cat i organitzador de la ruta.


Què és el Camí Ignasià?

El Camí Ignasià és la ruta que el 1522 va fer Iñigo López de Oñaz y Loyola des del seu poble natal (Loiola, que pertany a Azpeitia, al País Basc) fins a Manresa. Tot just enguany es commemora el 500 aniversari d’aquest fet transcendental en l’àmbit històric.


Per què és un fet transcendental?

Aquest home, l’Iñigo, era un noble militar –va néixer al castell de Loiola- que com tants d’altres volia anar a Terra Santa. En el seu camí, quan va arribar a Montserrat, el març del 1522, va quedar meravellat. Davant de la Mare de Déu va deixar les armes de guerra i es va confessar de tots els seus pecats. I el que és més important, va decidir fer un canvi absolut en la seva vida. Va donar tot el que duia als pobres i es va vestir amb robes de sac. Es pot dir que arran de fer aquest camí, d’aquesta experiència, va passar de ser un destacat noble militar a una mena de devot eremita. I uns anys més tard acabaria fundant (juntament amb dos altres religiosos) l’ordre de la Companyia de Jesús; és a dir, els Jesuïtes. Un fet transcendental, oi?


Això sí que és un canvi radical de vida

Sí. De fet, un cop a Montserrat, en comptes de continuar cap a Barcelona (sembla que greument afectada per la pesta), va anar a Manresa. Allà es va establir a una gran balma que hi ha a l’entrada sud (venint de Montserrat). Hi va estar vivint un any, més o menys.


La balma que es coneix com la Cova de Sant Ignasi. I allà que hi feia?

Llegia moltes obres religioses (com a noble sabia llegir i escriure). També ajudava a un hospital, ja que, havent estat en diverses batalles havia vist i viscut tota mena de lesions i ferides. Es diu que ell mateix era una mica coix d’una lesió de guerra mal curada. Però sobretot, es passava un munt d’hores pregant. Feia una vida ascètica a la cova: vivia en l’absoluta pobresa, del que treia demanant almoina. I això que ell era un noble, amb una família acomodada!


Aquest camí, l’ignasià, s’ha mantingut?

Més o menys. Hi ha alguns punts per on es té constància que hi va passar (com a noble)... i, en general, ell seguia força el camí ral que anava cap a Barcelona. Al llarg del temps, diverses persones més o menys vinculades als Jesuïtes han estat “mantenint” el Camí Ignasià per poder-lo fer a peu.


I per què GuiesBtt.cat es decideix a organitzar aquesta ruta en Btt?

Fa uns anys, em vaig adonar que el camí s’havia plantejat únicament per fer a peu, però no per gaudir-lo en Btt. Arran d’això, vaig platejar una nova versió per fer-lo en Btt. El camí continuava passant per tots els indrets i pobles principals, com podria ser Arantzazu, Santa Cruz de Campezo,... i òbviament, totes les ciutats importants. Però traient tots els trams on el camí original passa per llocs no ciclables, sobretot al País Basc i en alguns punts de Navarra. De fet, a La Rioja, Aragó i Catalunya les variacions són mínimes: pot ser un carrer contra direcció, un camp que es travessa per la voreta... i poca cosa més.


El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


En quants dies es fa aquesta ruta?

Si comptem que en total, 675 km i amb un desnivell acumulat de 7.441 m, pedalant són 8 etapes, en general, de nivell força alt. Ara bé, cal afegir una etapa més d’anada fins allà. O de tornada des d’aquí fins al punt de sortida... També hem pensat a afegir una o dues etapes més de “descoberta” de l’entorn; bé a Loiola i rodalies, o bé a Manresa.


I no teniu una opció més fàcil? De nivell mitjà?

Sí. Ens ha costat molt, perquè els allotjaments són els que són i no podem tallar les etapes on voldríem, sinó on podem trobar un allotjament que ens encaixi... però aquests dies penjarem a www.camiignasiabtt.cat  l’opció de 9 etapes pedalant i 10 o 11 dies en total, comptant l’etapa de trasllat i / o la de descoberta de l’entorn. Una opció força més fàcil.


O sigui que en 10 dies es pot fer el Camí Ignasià en Btt?

Sí. I amb un nivell estàndard de qualsevol aficionat mitjà al Btt. Qualsevol aficionat que surt cada diumenge a fer una volta de 50 o 60 km i 1.500 de desnivell acumulat pot fer aquesta ruta.


Però amb les alforges...

Res d’alforges!. Nosaltres ens encarreguem del transport d’equipatge d’etapa en etapa, dels allotjaments en règim de mitja pensió, de l’assegurança, de tot! Només cal que portin la bici. Bé, si no la teniu disponible nosaltres també en lloguem. I també d’elèctriques. Que contactin amb nosaltres a info@guiesbtt.cat.

El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La ruta també l’oferiu fora de Catalunya?

És clar. Tenim la versió en català www.camiignasiabtt.cat, però també la versió en castellà www.caminoignacianomtb.com; de fet, els primers grups que enguany s’han estat interessant (i que la faran) no són catalans; són del país basc.


No es pot fer tot l’any?

Jo l’he fet a l’agost i a la tardor... La ruta té un tram pels Monegres i un tram que travessa unes serralades del País Basc. Amb això vull dir que jo no la recomano els mesos més exigents de l’hivern, perquè el País Basc és molt humit i hi trobaran molt de fang o neu. Però des de finals de primavera fins al setembre, és ideal, llevat de les setmanes més caloroses d’estiu, tot i que als Monegres, sortint ben d’hora podeu estalviar-vos les pitjors hores de sol.


El Camí Ignasià, una nova ruta en Btt per descobrir paisatges des del País Basc fins a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Més informació a:

9 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 9

comparteix-ho