CAT | ES
Un municipi amb un ric llegat patrimonial i històric
Etiquetes municipis, campredo, baix ebre, turisme, turisme cultural, turisme fluvial, delta ebre, terres ebre, riu ebre,,
Campredó disposa d'una partida extensa que va des de les hortes de Soldevila fins a La Pedrera i d'un interessant llegat patrimonial format per: les sitges de can Despax i de Soldevila, les tombes antropomorfes del Rodeo, la làpida funerària "Júlia Nymphidia", les Coves d'en Guillem, el molí del Pom, l'ermita de Solicrú, la Casa del Prat, i la Torre de Font de Quinto. L'arquitectura moderna està representada pel temple dedicat a Sant Joan Baptista.
Antigament barri i pedania de Tortosa, Campredó es va constituir el 2011 com a Entitat Municipal Descentralitzada. Limita amb els termes municipals de Tortosa i l'Aldea.
És un municipi culturalment molt actiu, una mostra d'això són les Jornades de Patrimoni Històric, les activitats organitzades al voltant de Sant Jordi, les Jornades de Memòria Històrica, cursos i tallers per posar en valor les construccions de pedra seca, conferències i xerrades, exposicions, etc.
A destacar Mestràlia, la fira de lutiers de Campredó, acreditada com una de les fires catalanes genuïnament artesanes. Durant el primer cap de setmana de juliol el municipi s'omple de notes musicals, instruments i balls.
El Curt-redó Film Festival de Campredó és un certamen documental pioner a les comarques centrals dels Països Catalans, que compta amb la participació d'importants cineastes i actors d'arreu de la geografia catalanoparlant. Cada sessió nocturna aplega unes 400 persones a la plaça de l'església del poble, que gaudeixen de curtmetratges d'interès.
En l'àmbit esportiu cal destacar la celebració de la Cursa de les II Torres, la Cursa de Sant Silvestre o el Triatló Cross de Campredó Memorial Moisès i Sandra.
La Torre de Campredó
La Torre de Campredó, també coneguda com a Torre de la Font del Quinto, és una torre militar de defensa, semblant a altres de l'Ebre, edificades al segle XIII. Declarada bé cultural d'interès nacional, està situada a la zona de Font de Quinto, al marge esquerra del riu Ebre i s'emparella amb la veïna d'enfront, La Torre de la Carrova d'Amposta.
L'objectiu d'aquest sistema defensiu de torres era vigilar l'entrada al riu i controlar l'accés fluvial fins al port de Tortosa.
La torre de Campredó es troba al marge esquerre el riu
La seva funció era de vigilància
La Casa del Prat
Aquest edifici, de categoria notable, pertany a finals del segle XII o principis del XIII. Per la seva importància monumental ens fa pensar que fou la Seu de la Sotscomanda templera de Prat on hi residia el “Procurator” o Comanador de Prat. L'edificació també es coneix com la Torre del Caragol, fent referència a la seva majestuosa escala de pedra i amb forma de caragol.
Des de l'any 2019, cada estiu hi té lloc un camp de treball internacional sobre arqueologia centrat en la investigació i recuperació del patrimoni arquitectònic i cultural de la Casa del Prat.
Vista de la Casa del Prat
L'estació de tren
L'estació de tren de Campredó pertany a la línia que uneix actualment Tortosa amb l'Aldea i que abans era pas de la línia que unia les capitals de Barcelona i València. Va entrar en servei l'any 1967 i a redós de l'estació va anar creixent l'actual nucli urbà de Campredó. L'estació de Campredó es actualment propietat d'ADIF i actualment està en desús. Només queda l'edifici principal i en els seus orígens va constar d'uns serveis públic i una casella per al guardaagulles.
Actualment tenen parada alguns trens de la línia R16 dels serveis regionals de Rodalies de Catalunya (RENFE). No disposa de personal d'atenció al públic ni té venda de bitllets.
L'estació està actualment en desús
L'ermita de Solicrú
Ubicada estratègicament al mig d'una ruta agropecuària antiquíssima, l'ermita de Solicrú és de les més antigues de la comarca. S'ignora quan fou destruïda, però se sospita que a la guerra del Francès.
La família Garcia Ballester, propietària de la finca del Mas de la Missa, restaurà l'ermita el 2001. Des del 2002 es celebra la Diada de Solicrú, amb servei religiós, l'únic de l'any.
L'ermita és una de les més antiques de la comarca
L'església
L'any 1981 es va posar la primera pedra i el 1984 es va inaugurar un temple més gran i modern que l'anterior. L'edifici ve ser dissenyat per Xavier Martí i construït per un veí del poble anomenat Joaquim Gausachs.
Consagrada a Sant Joan Baptista, consta d'un gran lluernari amb forma de piràmide per on entra una llum blanca i brillant que il·lumina tota la parròquia. A més hi han uns vitralls de colors, com si fossin un arc de Sant Martí. Estan dissenyats i construïts per Domènech Fita i Molat, el mateix escultor que va dissenyar la façana, on on s'explica la història del poble.
Façana del temple
Lluernari en forma de piràmide
Espai cultural La C
L'edifici destinat a manifestacions festives de caràcter cultural s'ubica en una part de la zona esportiva, lúdica i de serveis de Campredó. Aquesta àrea fa de frontissa entre el polígon industrial Baix Ebre i el nucli urbà.
El 2021, l'equipament va ser guardonat amb el Premi Arquitectura de Qualitat Ebrenca, atorgat per L'Associació Amics i Amigues de l'Ebre i els col·legis professionals d'arquitectes de la demarcació de l'Ebre i aparelladors i arquitectes tècnics de les Terres de l'Ebre. El premi valora, entre altres atributs, el disseny, la sostenibilitat i la polivalència de les construccions arquitectòniques.
L'equipament cultural la C
Les Coves del Rocall i Aiguamolls de Soldevila
Un dels paisatges més característics del Campredó de principis del segle XX, el formaven la gran quantitat de coves que hi havia en els terrenys que actualment ocupa el Polígon Industrial Baix Ebre. Aquestes coves van estar habitades des del l'any 1860 per famílies del poble fins a final dels anys 70. Primerament per a habitatge de les persones i després per a fer-les servir de corrals d'animals, eren cases que estaven construïdes dins la roca.
Campredó disposa d'importants zones humides que esdevenen aiguamolls. Els aiguamolls de Soldevila són un espai ric en fauna i flora, que ha merescut importants estudis acadèmics. Estan situats en la zona que ocupa actualment el Polígon industrial Baix Ebre i que ocupen una part d'aquest amb zona protegida mediambientalment.
Algunes de les coves del rocall
Les basses dels Argilers
L'antiga cantera d'argila Aurora i les pedreres Pastor I i Pastor II, formen part del projecte “Life”, un instrument de la UE que recolza el desenvolupament de projectes en favor del medi ambient, treball conjunt format per la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Zaragoza, juntament amb l'empresa CEMEX. Des de 2013 que s'han anat aplicant solucions i metodologies en la restauració de l'entorn on anteriorment hi havia una explotació minera, que han permès reconstruir els ecosistemes de manera autosostenible, i paisatges coherents, i integrats amb els de l'entorn existent.
Una de les basses de la zona dels Argilers
L'embarcador de Campredó
En aquest embarcador es pot gaudir de la majestuositat del riu Ebre en el seu pas per Campredó. Riu ample i cabdalós que s'aprofita per a la pesca esportiva. Durant l'any es realitzen diferents activitats a l'embarcador de Campredó, Triatló, arribada de la Flama del Canigó, etc.
Pel que fa a l'agricultura, l'activitat es dedica al cultiu del cítric i oliveres, produint un oli de gran qualitat. També hi ha productes de l'horta.
L'Olivera monumental
L'olivera monumental de la Finca de Pino és un arbre imponent i possiblement un exemplar únic dins la comarca del Baix Ebre.
Imatge de l'olivera. Actualment s'està rehabilitant tot l'entorn
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: