Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Campredó recuperarà l'entorn paisatgístic de la Casa del Prat

Actualment s’estan duent a terme importants tasques de desbrossament i neteja vegetal de tot el turó que ajudarà a posar en valor el monument

Etiquetes   turisme, campredo, baix ebre

Publicat el4/5/2018

Campredó recuperarà l’entorn paisatgístic de la Casa del Prat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La Casa del Prat, també coneguda com la Torre del Caragol


El primer de maig, en commemoració del 80è aniversari de la Batalla de l'Ebre i per a concloure les activitats de les Jornades del Patrimoni de Campredó es va fer la presentació del projecte per a la recuperació paisatgística de l'entorn de la Casa del Prat, a càrrec de l'arquitecte Xavier Rollan Besalduch.

Des de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó es promou una ruta als espais de la batalla de l'Ebre en l'entorn de les trinxeres republicanes a l'interior del recinte emmurallat de la Casa del Prat i la museïtzació de l'interior de la torre.

Actualment s'estan duent a terme importants tasques de desbrossament i neteja vegetal de tot el turó que ajudarà a posar en valor el monument i que de segur donaran més pistes sobre el funcionament del recinte emmurallat.

En l'inici de la seva exposició l'arquitecte va recordar les primeres visites l'any 2006 quan la torre estava a punt del col·lapse i les immediacions eren un bosc que s'engolia el patrimoni. Les properes actuacions han d'anar encaminades a intentar descobrir els accessos i interpretar les alçades originals dels llenços de muralla, per a proposar a posteriori la conveniència i la proporcionalitat de l'actuació arquitectònica.

És molt important ara la tasca de l'arqueologia que haurà d'ajudar a valorar l'escampatall de pedres que han aparegut sota la vegetació i al voltant de la torre. El camp de treball que tindrà lloc entre el juny i el juliol d'enguany preveu iniciar les excavacions arqueològiques del jaciment on es poden trobar des de restes de la muralla medieval fins a trinxeres de la guerra civil espanyola. Actualment l'entorn de la torre no disposa de cap protecció arqueològica específica i segurament aquestes actuacions serviran per acabar de reivindicar la importància de l'espai.

Els resultats de les excavacions ajudaran a valorar la tipologia de l'actuació: lleugera conservant l'espai com una ruïna al voltant de la torre o més intervencionista intentant recuperar els possibles volums de muralla.

L'arquitecte va definir els eixos principals del projecte en la necessitat de recuperar les trinxeres d'època moderna i la recuperació de l'accés original al recinte fortificat que permetria recuperar l'accés a l'intradós del recinte emmurallat i la part superior de la torre sense accedir necessàriament a l'interior de la torre.

comparteix-ho