CAT | ES
Municipis ebrencs, COPATE i MIDIT estan executant projectes de sostenibilitat turística, finançats amb fons europeus Next Generation i impulsats pel Ministeri d’Indústria i Turisme, amb l’objectiu de modernitzar i transformar el model turístic amb accions sostenibles, digitals i responsables
Etiquetes sostenibilitat, turisme sostenible, turisme, turisme responsable, amposta, ametlla de mar, tortosa, deltebre, copate, reserva bioesfera, la rapita, tivissa, pratdip, vandellos, hospitalet infant
Publicat el7/4/2025
"La Perla" embarcació turística elèctrica posada en marxa recentment a Amposta (foto: Ajuntament d’Amposta).
Cinc municipis de les Terres de l’Ebre, el COPATE i la MIDIT estan executant projectes de sostenibilitat turística dins el Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació, finançat amb fons europeus Next Generation i impulsat pel Ministeri d’Indústria i Turisme. Aquests projectes tenen com a objectiu modernitzar i transformar el model turístic actual mitjançant accions sostenibles, digitals i socialment responsables, amb un fort arrelament al territori.
El grau d’execució dels 55 plans que actualment estan actius a Catalunya és de poc més del 48%, i la data límit per completar-los és a mitjans de 2026. En el cas de les Terres de l’Ebre, diversos ajuntaments i entitats supramunicipals hi participen activament, apostant per la posada en valor del patrimoni natural, fluvial i cultural com a element clau per a una oferta turística renovada i més respectuosa amb l’entorn.
Amposta: turisme fluvial, patrimoni i sostenibilitat
Un dels projectes més consolidats és el de l’Ajuntament d’Amposta, que desenvolupa un pla de sostenibilitat turística centrat en la façana fluvial del riu Ebre. Dins d’aquest pla s’emmarquen accions com la posada en funcionament de l’embarcació elèctrica “La Perla”, que des del passat 5 d’abril, ofereix rutes turístiques pel riu, i la rehabilitació de les Cases del Castell, que es convertiran en un espai polivalent amb bar, Oficina de Turisme i centre d’acollida de ciclistes. Amposta aposta així per una mobilitat fluvial sostenible i per la recuperació del seu patrimoni arquitectònic i natural.
Tortosa: el passat com a motor turístic
També destaca el projecte de l’Ajuntament de Tortosa, sota el lema “El passat és una aventura”. Aquesta iniciativa vol potenciar el ric patrimoni històric de la capital del Baix Ebre, que compta amb restes monumentals d’èpoques diverses, des de la Tortosa romana fins al llegat jueu i islàmic. El projecte preveu millorar la senyalització, accessibilitat i interpretació dels espais patrimonials, així com promoure rutes turístiques amb criteris sostenibles.
Deltebre i la Ràpita: mobilitat verda i ordenació del Delta
Aquests dos municipis del Delta també formen part activa del programa. Concretament Deltebre desenvolupa una xarxa de mobilitat sostenible dins del projecte “Ròtula”, amb actuacions com el Passeig del Carrilet i el Hub del Maset, espais pensats per millorar la connexió del nucli urbà amb l’entorn natural i afavorir la mobilitat a peu o en bicicleta. Aquestes accions contribueixen a ordenar l’ús turístic d’un entorn tan fràgil com el delta de l’Ebre.
En la mateixa línia, la Ràpita participa en el projecte “Ròtula Delta”, que busca una millor integració del turisme amb el paisatge deltaic, potenciant recorreguts, accessos i equipaments sostenibles. Ambdues iniciatives busquen compatibilitzar l’activitat turística amb la conservació de l’ecosistema, que és una de les claus del futur del Delta.
L’Ametlla de Mar: la Cala més natural
El projecte presentat per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar porta per títol “La Cala més natural”, i gira al voltant del paisatge litoral com a eix d’atracció turística. El pla aposta per un model de turisme basat en la natura, amb accions com l’adequació de camins i miradors, la promoció del senderisme de costa i la millora de la informació turística amb eines digitals. L’objectiu és mantenir l’autenticitat i singularitat del municipi, oferint experiències sostenibles tant a residents com a visitants.
COPATE: espais naturals i Reserva de la Biosfera
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) impulsa un pla vinculat als espais naturals de la Reserva de la Biosfera, amb l’objectiu de reforçar la seva conservació i millorar-ne l’ús públic. Aquest projecte busca una millor ordenació dels fluxos de visitants, la reducció de l’impacte ambiental i la sensibilització sobre els valors ecològics i culturals del territori. La Reserva de la Biosfera és un element clau en la projecció turística de les Terres de l’Ebre i un actiu estratègic que es vol preservar i dinamitzar.
MIDIT: Terres de Mestral, Outdoor Park de la Costa Daurada
Aquest projecte connecta les Terres de l’Ebre amb la Costa Daurada interior, territori conegut com a Terres de Mestral, com és el de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT), integrada pels municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. Aquest projecte contempla la creació d’un parc marítim subaquàtic, el Centre d’Interpretació de l’Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberia a Pratdip, l’adequació de l’antiga estació de tren de l’Hospitalet de l’Infant com a centre ebike, senyalització turística intel·ligent, un rocòdrom en la Station Trail de Tivissa, entre altres.
Una aposta territorial per un turisme transformador
Tots aquests projectes responen a una mateixa visió: promoure un turisme equilibrat, desestacionalitzat i de qualitat, que generi oportunitats econòmiques i socials sense comprometre els recursos naturals ni el benestar del territori. A més, s’hi afegeixen objectius com la transformació digital, la inclusió social, l’accessibilitat i l’impuls de la mobilitat sostenible.
En conjunt, les Terres de l’Ebre estan aprofitant els recursos del programa per impulsar projectes amb un fort arrelament local i una visió de futur, que poden posicionar el territori com un referent en sostenibilitat turística dins el context català i estatal.
La jornada celebrada recentment a La Pedrera, amb participació de responsables del Ministeri d’Indústria i Turisme i de la Generalitat de Catalunya, ha servit per compartir l’estat d’execució dels plans i reafirmar el compromís institucional amb la transformació del sector. A les Terres de l’Ebre, aquest compromís ja és visible en accions concretes que miren cap a un model turístic més responsable, integrador i connectat amb el territori.
Per: Redacció
Foto: Ajuntament d’Amposta
46
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: