butlletí EbreActiu

CAT | ES


Continuen els treballs de restauració dels terrenys forestals afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre

L’incendi va afectar 5.046 hectàrees, de les quals un 80% són forestals (4.071 ha). Els treballs sobre els vials han estat els primers a realitzar per evitar la caiguda d’arbres sobre els camins

Etiquetes   entorn, ribera ebre, terres ebre, incendi

Publicat el5/11/2019

Continuen els treballs de restauració dels terrenys forestals afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Treballs forestals realitzats a les zones afectades per l’incendi de la Ribera d’Ebre


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està executant les actuacions urgents de restauració dels terrenys forestals afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre el passat 26 de juny. Els treballs, que es van iniciar el passat mes de setembre, s'estan realitzat en aquelles zones sobre les quals s'ha obtingut autorització i que representen una superfície de 1.243 ha. Cal recordar que l'incendi va afectar 5.046 hectàrees, de les quals un 80% són forestals (4.071 ha). Les autoritzacions es van obtenint per sectors a mesura que avancen els treballs.

En relació amb els treballs vora els vials, la longitud de vials executada ha estat de 61 km, i en resten 20 per dur a terme. Els treballs sobre els vials han estat els primers a realitzar per evitar la caiguda d'arbres sobre els camins, cosa que podria comportar problemes en la xarxa de camins/carreteres de la zona incendiada.



Venda online productes de la Terra


En general, es tracta d'arbres afectats pel foc, o que presenten una exposició al vent major que amb anterioritat a l'incendi. Per garantir-ne la seguretat, s'enretiren aquests arbres i se'ls duu a llocs d'apilament per al seu futur ús com a biomassa forestal.

El darrer episodi de pluges dels dies 22 i 23 d'octubre també va provocar danys puntuals sobre els camins. Quan s'eixugui el terreny, s'entrarà amb la maquinària necessària per arreglar-los.

Pel que fa a la superfície de fagines executada fins ara, han estat 50 ha. La construcció de fagines és la feina més lenta de les programades, i la que s'ha prioritzat per evitar l'erosió amb episodis de pluges com els que ja s'han produït. De la superfície autoritzada, resta executar fagines sobre una superfície de 78 ha. Cal tenir en compte que aquesta dada s'anirà incrementant a mesura que s'obtenen autoritzacions i s'avaluen els treballs a realitzar sobre les finques disponibles. Les fagines serveixen per retenir el sòl en aquelles zones amb més pendent, on és important conservar-lo perquè és la base per sostenir una coberta vegetal. La pèrdua de sòl dificulta la regeneració dels terrenys i la possibilitat d'instal·lació d'un nou bosc.

Aquests treballs, realitzats per Forestal Catalana, SA, empresa adscrita al Departament d'Agricultura, tenen un cost de 2,2 M€ que assumeix íntegrament el DARP, de manera que els més de 800 propietaris dels terrenys no hauran de fer-hi cap inversió econòmica. És previst que totes les actuacions finalitzin abans de l'estiu de 2020.


Projectes de regadiu a la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre

El Departament també està treballant en els diferents projectes de regadiu situats a la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues. Un dels més avançats és el projecte de transformació en regadiu de la serra del Rovelló, als termes municipals de la Torre de l'Espanyol i Vinebre. Prèviament a l'incendi a la zona, i a sol·licitud dels regants, ja s'havia començat a redactar un projecte d'ampliació del regadiu de Vingalis per posar en reg 100 ha. En aquests moments, s'està finalitzant el projecte i es podrien iniciar les obres a finals de l'any 2020.

A la zona de Vingalis s'estan regant unes 400 ha de la totalitat de parcel·les previstes inicialment, per la qual cosa cal compactar la zona regable per incrementar sensiblement la zona regada.

El Departament també treballa en el projecte per a la concessió de reg a la vall de Sant Joan, als termes municipals de Flix (Ribera d'Ebre) i de Maials (Segrià), unes 1.300 ha, i en la modificació de les característiques de la concessió del Segrià Sud (2.686 ha) als termes municipals d'Almatret, la Granadella, Llardecans, Torrebesses i Maials.

En matèria de regadiu, també s’estudia la possibilitat d'Interconnexió del Garrigues Sud i la Palma d'Ebre. Aquesta obra donaria total garantia de regadiu a la Palma d'Ebre, que actualment se subministra des de Margalef.


Per: Redacció

Foto: DARP

comparteix-ho