Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Les cooperatives arrossaires demanen solucions als danys dels flamencs en arròs

La colònia de flamencs creix un 90% al delta de l’Ebre en 15 anys i provoca pèrdues de 250.000 €/campanya als arrossaires. El sector de l’arròs vol conviure amb la fauna salvatge però exigeix una gestió sostenible

Etiquetes   natura entorn, agricultura, fauna, delta ebre, terres ebre

Publicat el2/3/2020

Les cooperatives arrossaires demanen solucions als danys dels flamencs en arròs | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es va reunir la passada setmana amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per reivindicar solucions als danys que la fauna salvatge, i especialment els flamencs, estan provocant en el conreu de l'arròs. En la reunió, hi van participar també les dues cooperatives arrosseres, Càmara Arrossera del Montsià i Arrossaires del Delta de l'Ebre, a més de representants de l'Associació de Productors Agraris del Delta de l'Ebre (Prodelta), amb els quals la Federació treballa coordinadament.

La FCAC subratlla que el cens hivernal de flamencs ha augmentat un 87,5% en quinze anys, passant de 6.039 aus l'any 2003 a 11.323 aus al 2018. Tenint en compte el valor de la producció i la superfície que va declarar danys l'any passat, les cooperatives pateixen unes pèrdues econòmiques de 250.000 € per campanya. Aquesta xifra, però, s'estima que és encara superior ja que una part dels productors no declara els danys soferts perquè l'import de la indemnització és actualment insignificant.



Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta


Marcel Matamoros, responsable d'arròs de la FCAC, argumenta que “el sector de l'arròs volem conviure amb la fauna salvatge, però en condicions sostenibles. Som conscients que els arrossars es troben situats a zones limítrofes a parc naturals i que això ens obliga a adaptar l'activitat econòmica a l'entorn, però les dificultats de gestió de la fauna salvatge al delta de l'Ebre s'estan agreujant. L'increment d'aus que acudeixen als camps de conreu atretes per pràctiques de cultiu cada vegada més sostenibles i la descoordinació entre les Conselleries implicades en la resolució de la problemàtica en són les causes principals”.

En aquest sentit, la FCAC ha tornat a reclamar a la consellera Teresa Jordà que el Departament d'Agricultura actuï perquè el Departament de Territori prengui consciència de la necessitat d'una major interlocució i complicitat amb el sector productor a l'hora de millorar la gestió de les poblacions salvatges.

Les cooperatives defensen, com a mesures més immediates, la indemnització de tota la collita a preus de mercat, un peritatge més acurat fent ús de noves tecnologies i la intervenció per dirigir els flamencs a zones on provoquin menys danys a l'activitat econòmica.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho