Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


El COPATE inicia la campanya de tractament contra els mosquits adults en els espais naturals del delta de l’Ebre

Per tercera campanya consecutiva s´ha tornat a reduir notablement la població de mosca negra a la riba del riu

Etiquetes   entorn, mosquits, mosca negra, delta ebre, ribera ebre, medi ambient, terres ebre

Publicat el22/6/2022

El COPATE inicia la campanya de tractament contra els mosquits adults en els espais naturals del delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Tot i que no ha plogut com la primavera passada, torna a ser un estiu "distret" pel que fa a la gestió del mosquit al delta de l’Ebre. El COPATE ha iniciat aquesta setmana els tractaments als arrossars propers a les zones urbanes, que ha aturat aquest dimecres per reforçar-los en els espais naturals a causa de les tempestes. Es faran tres tractaments sobre els cultius fins al 15 d’agost, data límit que marca Acció Climàtica. En total, es ruixaran 2.100 hectàrees i fins a 4.000 hectàrees d’espais naturals, de les quals ja n’han tractat prop de 1.500 i els resultats són positius. El president del COPATE, Xavier Faura, reconeix que el preu del servei l’any que ve s’haurà de revisar per l’encariment de les matèries primeres.

El tractament dels arrossars pròxims a les zones habitades es va iniciar dilluns a Riumar, Deltebre i la zona de la Ràpita, dimarts es van fer a Camarles, l’Aldea i l’Ampolla i aquest dijous es faran a Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Poble Nou. Aquest últim tractament s’ha posposat 24 hores perquè pels canvis de pressió atmosfèrica i les tempestes, alguns espais naturals necessiten un tractament de reforç perquè s’inunden i apareixen noves larves dels mosquits, que són "més agressius". "És el que creua texans i vola molts quilòmetres i cal aturar un dia l’arrossar per fer aquests espais naturals. És un any distret", ha apuntat Raül Escosa, director tècnic del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE).

D’espais naturals ja se n’havien ruixat 1.463 hectàrees i els resultats són positius. A les nits els operaris fan controls "fent captures sobre ells mateixos". "Les dades, a hores d’ara, són prou acceptables", ha dit Escosa. El president del COPATE, Xavier Faura, ha reconegut que el preu del servei, l’any que ve, s’haurà de revisar per l’encariment de la matèria primera, com el querosè que costa un 120% més (de 50 cèntims d’euros a 1,20 euros) i preveient que també serà més car el producte BTI, l’antilarvari que escampa una avioneta. El pressupost del COPATE enguany és d’1,6 milions d’euros.


Contenció de la mosca negra

Amb aquests diners també es tracta la mosca negra. Per tercera campanya consecutiva s’ha tornat a reduir notablement la població. Fa tres anys, en ple mes de juny, els veïns dels municipis de la riba de l’Ebre alertaven del problema de salut pública que estaven patint per les picades d’aquesta plaga descontrolada. Els tècnics del COPATE portaven diverses campanyes sense poder iniciar els tractaments quan toca, a principis d’any, per dificultats burocràtics i administratius.

Escosa remarca que "s’ha demostrat tècnicament" que tenien raó i ha agraït que els últims anys els tractaments es pugui dur a terme en el termini adient i que hagi suposat "que les poblacions estiguin rebaixades". "Ha deixat de ser una gran angoixa per a la població, però continuem treballant", ha dit el director tècnic del Consorci. De fet, la setmana que ve es fa el cinquè de set tractaments al riu Ebre i aquest dimecres s’ha fet el sisè tractament al riu Segre.


Per: ACN

Foto: Cedida

comparteix-ho