butlletí EbreActiu

CAT | ES


El COPATE organitza una jornada sobre l'afectació del canvi climàtic als boscos ebrencs

El pròxim dijous 14 de novembre se celebrarà la 2a Jornada Climent Ferré que abordarà la problemàtica de les afectacions del canvi climàtic als boscos mediterranis

Etiquetes   entorn, jornades, medi ambient, terres ebre

Publicat el6/11/2024

El COPATE organitza una jornada sobre l’afectació del canvi climàtic als boscos ebrencs  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...L'any 2022 es va celebrar la primera Jornada Climent Ferré, un homenatge per recordar la seua tasca incansable per posar en valor els entorns agroforestals de les Terres de l'Ebre en les seues múltiples dimensions. En esta segona edició, el COPATE, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Fatarella i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), ha centrat la jornada en una problemàtica molt actual i que condicionarà bona part del nostre territori, la del canvi climàtic i com està afectant, i afectarà, els nostres boscos.

Per centrar la formació de la jornada, s'ha escollit l'entorn del nord de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, per ser una de les zones on es fan més visibles els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes forestals. La sequera, els grans incendis forestals o l'increment de patògens forestals són alguns dels impactes que reben els boscos de les Terres de l'Ebre a causa del canvi en les condicions del clima.

Les ponències estaran encapçalades per experts com Víctor Resco de Dios, enginyer forestal i professor d'Enginyeria forestal i canvi global a la Universitat de Lleida (UdL). S'ha donat a conèixer per la publicació del seu llibre “Ecomitos. Los bulos ecológicos que agravan la crisis ambiental”, que ja va per la seua quarta edició, i on repassa algunes falses creences mediambientals que estan instal·lades en l'imaginari popular i que no tenen base científica. A la jornada de la Fatarella, farà una ponència que porta per títol “Els ecomites que impedeixen l'adaptació dels boscos a l'escalfament global”.

Estarà acompanyat per Josep Maria Riba, doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), expert entomòleg i fitopatòleg, i que ha realitzat nombrosos estudis i publicacions sobre una gran varietat de patògens que afecten les espècies forestals del nostre país, a banda assessora tant administracions com empreses privades. La seva ponència es titula “Principals patògens als boscos de les Terres de l'Ebre: què tenim i què ens pot arribar?”

Finalment, en la part de la jornada de camp es realitzarà una taula rodona que comptarà amb els dos ponents de la jornada, i a més comptarà en la presència de Marta Miralles, sotsinspectora del cos de Bombers GRAF de la Generalitat de Catalunya; Jordi Rius, alcalde de la Fatarella, amb forest pública municipal de més de 500 hectàrees; Eusebi Casanova, enginyer forestal de la Direcció General de Boscos i Recursos Forestals de la Generalitat de Catalunya, i Xavier Artigas, cap de l'oficina de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre. En esta taula d'experts, es pretén recollir algunes de les visions sobre la situació actual i futura dels nostres boscos en el context de canvi climàtic.



butlletí EbreActiu



Per: Redacció


comparteix-ho