CAT | ES
L’Associació Esportiva Cota 705, organitza aquest pròxim dissabte 25 de juny, la 3a edició de la Cursa dels Biberons, una prova semi nocturna que surt del Pinell de Brai i s’endinsa a la serra de Cavalls i a la de Pàndols. La cursa combina esport, història, paisatge i cultura.
Publicat el21/6/2016
El pròxim dissabte 25 de juny se celebra al Pinell de Brai, la 3a edició de la Cursa dels Biberons, l'única prova semi nocturna inclosa al Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre.
La Cursa sortirà a les 8 del vespre de la Catedral del Vi, celler cooperatiu del Pinell de Brai d'estil modernista, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell i construït el 1922 i transcorre íntegrament pel terme municipal d'aquesta petita població de la Terra Alta, passant per espais emblemàtics de la Batalla de l'Ebre, endinsant-se a la Serra de Cavalls i a la de Pàndols, on els corredors podran gaudir d'unes vistes inigualables. La Cursa està organitzada per l'Associació Esportiva Cota 705 i l'Ajuntament del Pinell de Brai i aprofitant l'esdeveniment esportiu, s'han programat tot un seguit d'activitats que començaran a les 12 del migdia amb una recreació històrica i s'allargaran durant tota la jornada.
Per conéixer una mica més la Cursa dels Biberons, entrevistem a Meritxell Alcon, membre de l'Associació Esportiva Cota 705.
Sortida dels corredors de la Catedral del Vi de Pinell de Brai. Foto: EbreActiu
La Cursa dels Biberons deu el seu nom a la Lleva del Biberó, perquè vàreu escollir aquest nom per a la prova?
La Lleva del Biberó va ser una quintada de joves de tan sols 17 anys als quals els hi va tocar anar a la Guerra. Ells mateixos van escollir la Cota 705 per erigir el Monument a la Pau i cada 25 de juliol, des de fa 25 anys, es reuneixen aquí per retre homenatge. Malauradament, el 2014 va ser l'últim any que van poder assistir-hi ells personalment i aquell mateix 2014 va ser el primer any que vam realitzar la cursa.
Des del primer moment ho vam tenir clar, volem tenir present la nostra memòria històrica i volem continuar pensant en tots aquells que van lluitar (i deixar la vida en molts casos) en aquests paratges pels quals ara gaudim de l'esport i la festa.
Donat que la cursa passa per molts espais singulars de la Batalla de l'Ebre i que té el seu punt més emblemàtic en la Cota 705, on van tenir lloc alguns dels enfrontaments més terribles de tota la batalla, creiem que aquest és el millor nom que pot tenir.
La Cursa dels Biberons, que enguany arriba a la tercera edició, és prova puntuable al Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre, ha estat sempre així?
El primer any no va ser puntuable dintre del circuit. De fet, nosaltres vam entrar al circuit perquè va haver-ho una baixa d'última hora i, en pocs mesos, vam haver d'organitzar la primera edició.
Ens podeu descriure, en línies generals, els recorreguts ? Quins són els punts més emblemàtics per on passaran els corredors?
La cursa surt des de dintre de la Catedral del Vi, un edifici modernista únic al nostre país. En sortir, la cursa passa pel nucli antic del Pinell, per un recorregut on es trobaran porxos i el mirador de les Cases Penjades. Llavors, s'endinsa cap a les Serra de Cavalls i Pàndols.
Hi ha molts punts d'interès, especialment relacionats amb la Batalla de l'Ebre. Per posar alguns exemples: a la Serra dels Horts veurem unes trinxeres, algunes d'elles restaurades, a la Punta de l'Àguila hi ha un punt d'observació, a la Vall Closa trobarem un monument realitzat pels Brigades Internacionals durant la Batalla de l'Ebre i que és l'únic que es conserva en tot l'estat espanyol, refugis i parapetos fets pels mateixos soldats per a protegir-se de l'artilleria i descansar, el monòlit de la Cota 705 fet pels supervivents de la Lleva del Biberó en record a tots els combatents de la Batalla, correrem per dins d'una trinxera,...
La cursa té una dificultat mitjana alta i transcorre en la major part per senders, amb alguns trams més corredors i altres més tècnics. Els recorreguts estan adaptats a les noves categories que marca el Circuit de Curses per muntanya de les Terres de l'Ebre: cursa absoluta (22,62 km i 1.312 md+), júnior (15,54 km i 773 md+) i cadet (12 km i 482 md+). També s'ofereix la possibilitat de fer la marxa, amb un recorregut de 12 km i 600 md+.
Entenem que la Cursa vol ser un actiu més de promoció del municipi i per això, en paral·lel a la prova, s'organitzen diferents activitats, podeu explicar-nos quines són i en què consisteixen?
La cursa té des del primer moment quatre eixos clau a difondre: el paisatge, la cultura, la història i l'esport. És per això, que des del primer any ho vam tenir clar, la Cursa ha de sortir des de dintre de la Catedral del Vi, una obra modernista única i que fa que la sortida sigui especial. Animem a tots aquells a qui passin pel Pinell a que la vinguin a veure i els hi oferim descomptes per la visita durant el cap de setmana.
Des del punt de vista històric, a més de recórrer els espais històrics d'interès que he comentat anteriorment, l'any passat vam comptar amb el grup de recreació històrica de Faió i, els corredors es van trobar soldats brigadistes en diferents punts històrics del recorregut. Aquest any, tornarem a comptar amb els voluntaris de Faió però, a més a més, a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila hi ha una recreació històrica, un museu vivent i una ofrena floral organitzada per una altra associació del municipi; l'Associació Escarritxaülls.
A més, es disposarà de piscines i àrea d'acampada gratuïta durant tot el cap de setmana.
El nostre objectiu és que la gent vingui a conèixer el nostre poble. No dubtem, que s'hi sentiran molt ben acollits!
Hi ha alguna novetat per a enguany que vulgueu destacar?
Hi ha novetats en la sortida de la cursa donat que aquest any el primer tram recorre una petita part del nostre poble per tal que molta més gent la pugui anar a veure, també hem modificat un tram als Algars i ara la cursa passa per una trinxera nova... i, sobretot hem volgut consolidar la recreació històrica.
Darrerament, hi ha curses que aprofiten la difusió de la seva activitat per donar-li un vessant solidari, col·laborant amb alguna entitat de caràcter social. Teniu previst fer el mateix?
En aquesta tercera edició la nostra cursa posarà el seu granet de sorra en el projecte Salut i cames per ajudar als xiquets i xiquetes que pateixen càncer infantil. Totes les aportacions del dia de la cursa s'enviaran directament a l'hospital Sant Joan de Déu.
Quina és la implicació dels veïns, empreses i entitats del Pinell en la Cursa?
Sense la implicació dels veïns, empreses i entitats la cursa no seria possible. En primer lloc, cal agrair als més de 90 voluntaris que tenim el dia de la prova i les aportacions dels més de 60 patrocinadors que ens ajuden econòmicament o oferint-nos els seus serveis en espècies.
En segon lloc, volem destacar la gran implicació dels veïns. La major part de la gent del poble ve a veure la sortida de la cursa i també l'arribada. A pocs pobles quan el corredor arriba se sentirà tan acompanyat i animat com al Pinell de Brai.
La Cursa dels Biberons és una prova semi nocturna, considereu que en beneficia la participació?
Com valoreu la participació en edicions anteriors i quina previsió teniu per a enguany?
Les dues primeres edicions vam tancar les inscripcions a 250 participants i esperem que, en aquesta tercera edició tornem a assolir aquesta xifra. Tot i això, és molt difícil preveure-ho, ja que, el gran gruix de les inscripcions tenen lloc els tres dies anteriors a la prova.
Què els diríeu als que encara no tenen clar venir a participar en la vostra Cursa perquè s'acaben de decidir ?
Que s'animin que no se'n penediran! La cursa és única en molts sentits, recorre espais carregats d'història, amb paisatges espectaculars, amb un caliu i amb molta gent esperant rebre'ls i donar-los tots els serveis que necessiten. Ens agrada que la gent marxi contenta del nostre poble. Per a nosaltres el corredor és el principal i en això posem cada any tots els nostres esforços!
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: