Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Descobreixen el primer poblament al Castell de Morella

La població s’hauria ubicat de forma estable a la mola on ara està el castell fa entre 5.000 i 7.000 anys

Etiquetes   entorn, patrimoni, morella, comarca els ports,

Publicat el13/4/2022

Descobreixen el primer poblament al Castell de Morella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La mola del Castell de Morella alberga un nou jaciment arqueològic que s'estudia en estos moments. Es tracta de la cova d'Absis i mostra als qui podrien ser els primers pobladors de forma estable en aquest lloc. El dilluns 4 d'abril es van iniciar els treballs de camp en aquesta escletxa de la roca on s'ubica el principal monument de la ciutat amb el finançament de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l'ajuntament de Morella. Fins al moment, l'equip ha trobat restes humanes, ceràmiques, sílex, carbons i fauna, les quals es podrien datar al llarg del període neolític entre el tercer i cinqué mil·lenni abans de la nostra era.

Els estudis de les restes descobertes durant els últims dies es fan de manera interdisciplinària. D'aquesta manera, equips especialitzats estudien cadascuna de les restes encontrades i que mostren la riquesa del jaciment. Així, l'antropòleg s'encarrega de l'estudi dels carbons, el forense de les restes humanes i diferents especialistes en la fauna, microfauna i en les eines lítiques i la ceràmica. A més, també es fan les datacions absolutes per radiocarboni. Tot i això, sense haver fet aquestos estudis, des de l'equip avancen que la cavitat tenia un ús funerari, així com altres usos i proporciona evidències de ser el primer poblament conegut a la mola del Castell de Morella.

A principis de juliol de l'any 2018, durant tasques de reparació de les proteccions que cobreixen la diàclasi, van caure algunes eines per l'avenc, de manera que Ernesto Barreda, de la brigada municipal d'obres i amb experiència en espeleologia, va descendir per a recuperar-les. En descendir, va comprovar com la cova arribava fins a la part inferior de la mola. Es podia accedir per la part superior i eixir per la inferior, de manera que va realitzar tot el recorregut. A mitjana altura de la diàclasi va identificar un paquet sedimentari que conté restes humanes. A partir d'aquest moment es redacten, per part de l'equip director dels treballs, diferents informes i propostes d'intervenció per a recuperar les restes amb metodologia arqueològica a causa del perill que desaparegueren fruit de l'erosió provocada per la pluja.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho