Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Després d'un any d'aturada, torna el cicle de conferències «Històries de la Mar de l'Ebre»

Les quatre ponències de la setena edició del cicle tindrà lloc durant el mes de novembre al Museu de la Mar de l’Ebre, a la Ràpita

Etiquetes   vida activa, la rapita, mar de lebre, cultura, delta ebre, mar de lebre

Publicat el29/10/2021

Després d’un any d’aturada, torna el cicle de conferències «Històries de la Mar de l’Ebre» | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


"Històries de la Mar de l’Ebre" és un cicle de conferències que tracta temes tan diversos com la història, arqueologia, biologia o desenvolupament territorial, sempre amb la costa ebrenca com a eix central. Després d’haver-hi cancel·lat l’edició de 2020, enguany es recupera el cicle amb quatre ponències que se celebraran a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre, a la Ràpita, els dies 5, 12, 19 i 26 de novembre a les 19:30 h.

La sessió inaugural del dia 5 es titula "El paper de la dona marinera al llarg del temps", i serà a càrrec de Maribel Cera Chillida. Cera és pescadora i presidenta de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, amb la que ha rebut diferents reconeixements a escala nacional. A més, la conferència dona tret de sortida a l’exposició "Dones de la mar. Sal a les venes" que el Museu de la Mar ha organitzat conjuntament amb l’associació marinera, i que serà visitable fins al 12 de desembre.

El dia 12, Joan Negre impartirà la conferència "Els bahriyyün de Tortosa. Mariners, comerciants i ’pirates’ d’al-Andalus". Negre és doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en Història i Arqueologia del món islàmic medieval. Ha treballat a Barcelona, Terra del foc i Siena, amb diverses investigacions i publicacions nacionals i internacionals. Actualment és el cap del Servei Municipal d’Arqueologia de l’ajuntament de Gandia i director del Museu Arqueològic de la capital de la Safor. Arran del seu últim llibre, "En els confins d’al-Andalus", Negre ens presenta una conferència summament interessant sobre l’estil de vida dels pescadors andalusins de la costa de l’Ebre.

Germán Arias serà l’encarregat de realitzar la ponència del dia 19, titulada "Salvaments a la Mar de l’Ebre. Causes i bones pràctiques per evitar-los". Arias és llicenciat en dret per la Universitat de Màlaga, i amb estudis a la Universitat Laboral i la Escuela náutica pesquera de Cadis. Ha treballat com a inspector de vaixells de càrrega amb la International Transport Workers Federation, i és patró de Salvament Marítim. Ha realitzat salvaments per tota la costa peninsular, inclús rescats de pasteres a l’estret de Gibraltar. L’augment del turisme nàutic ha fet augmentar les situacions de risc, per la qual cosa les seues paraules pretenen ser una crida a la prevenció i a les bones pràctiques durant qualsevol activitat marítima.

Finalment, i com ja és tradició, l’IRTA dóna punt final a les Històries de la Mar de l’Ebre. El dia 26, els investigadors Margarita Fernández i Ignasi Gairin seran els responsables d’explicar un projecte totalment innovador de cultiu de cloïsses. "Alternativa al cultiu de l’arròs en terres salinitzades del delta de l’Ebre: projecte FITOGEL", és una activitat cofinançada pel FEMP que té la finalitat de cultivar cloïsses en camps d’arròs per pal·liar els efectes d’espècies invasores com el cranc blau.

Així doncs i com cada any, Històries de la Mar de l’Ebre pretén explicar els diferents aspectes que conformen la identitat de la costa de l’Ebre reunint, en sessions amenes, al públic amb els experts de cada àmbit per donar a conèixer el nostre patrimoni marítim.

A l’Agenda EbreActiu trobareu més informació sobre cadascuna de les conferències.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho