CAT | ES
El passat cap de setmana també s’ha celebrat la Festa del Vi ‘reinventada’ per la Covid-19
Etiquetes de la terra, vi, raïm, do terra alta, terra alta
Publicat el4/11/2020
La garnatxa blanca suposa el 27% del total de la verema
La Denominació d'Origen Terra Alta ha tancat la seva verema 2020 amb un increment en la producció del 6,5% respecte a l'any passat, i gairebé 38 milions de quilos de raïm veremats, amb un estat fitosanitari excel·lent. Malgrat que durant la primavera tot apuntava que seria un any complicat a conseqüència fonamentalment de l'afectació per míldiu, el cerç, un dels dos vents dominants a la comarca de la Terra Alta juntament amb la garbinada, ha ajudat a assecar completament el raïm, les fulles i el cep, minimitzant així els danys d'aquest fong i evitant l'ús de tractaments fitosanitaris extres per part dels viticultors, afavorint que la major part de les parcel·les vitivinícoles hagin tingut més producció que la campanya passada.
Aquest augment de la producció és degut també a la gran quantitat de pluges que van caure durant la primavera, i que contrasten amb la greu sequera que va patir la comarca l'any passat. Les quantitats de pluja recollides a la Terra Alta enguany superen amb escreix la mitjana dels darrers anys al territori, fet que ha ajudat les vinyes a vegetar amb molta més força, amb un raïm que no ha patit l'estrès hídric habitual que fa que perdi part del seu pes.
Per varietats, la suma de les diferents tipologies de garnatxes fa que tornin a ser les predominants, amb un 52% del total de la producció, i amb un pes molt important pel que fa a la garnatxa blanca, emblema de la DO, que amb una mica més de 10 milions de quilos, suposa el 27% del total de la verema i el 50% del total de quilos de raïm blanc.
Les varietats blanques, amb prop de 20 milions i mig de quilos, representen el 54% del total, davant les negres que se situen en els 17 milions i mig. Entre les varietats negres destaca també la garnatxa, amb 8 milions i mig de quilos, seguida de la syrah, amb prop de 3 milions, i la carinyena, prop dels 2 milions. En les varietats blanques, després de la garnatxa blanca destaquen el macabeu, amb una mica més de 6 milions i mig, i la parellada, lleugerament per sobre del milió de quilos veremats.
Respecte al morenillo, varietat de recent aprovació per part del Ministeri d'Agricultura, tot i que encara no té una producció molt alta, cal destacar que part dels viticultors ja han modificat la varietat al Registre Vitivinícola de Catalunya, i la producció ha passat dels 4.840 quilos de la collita 2019 als 47.299 quilos d'enguany, un percentatge molt positiu que es preveu que vagi notablement en augment al llarg dels pròxims anys.
Controls de la verema en verd
Els controls de producció dels serveis tècnics de la DO s'han centrat enguany especialment en la verema en verd, una de les mesures aprovades pel Ministeri d'Agricultura amb l'objectiu de mitigar les afectacions causades per la crisi del coronavirus. Així, s'ha vetllat perquè les finques acollides a aquesta mesura estiguessin veremades abans del 6 d'agost, data límit per sol·licitar aquest ajut, transferint tota la informació pertinent al Departament d'Agricultura de la Generalitat per la seva posterior resolució.
Bona acollida de la Festa del Vi ‘reinventada' per la Covid-19
Per altra part, la Denominació d'Origen Terra Alta es mostra molt satisfeta amb el resultat final de les accions celebrades aquest passat cap de setmana amb motiu de la Festa del Vi, després que es decidís, en col·laboració amb la resta d'associacions que conformen la comissió de la festa, optar per mantenir la celebració d'aquest 2020, reinventant la festa i fent-la factible amb les circumstàncies actuals.
L'acte estrella d'aquesta edició ha estat la Nit de les Garnatxes Blanques, que en la seva versió a casa, ha aconseguit “reunir” a 200 persones que es van fer amb el seu pack de sopar especial per a l'ocasió, amb una Garnatxa Blanca de la DO Terra Alta i la proposta gastronòmica de Vicent Guimerà (xef amb Estrella Michelin a L'Antic Molí).
El mateix divendres al matí es va celebrar la Jornada tècnica que, en format digital, va aconseguir reunir a una cinquantena de persones entre representants de cellers, empresaris de la comarca i premsa especialitzada.
Sota el títol Escenari Covid: alternatives per al sector del vi, la jornada va comptar amb la participació d'Iván Romera, E-Commerce Manager del Grup Ametller Origen; Josep Maria Pradell, cap de compres de Grup Bonpreu durant els darrers 16 anys; i Zaida Semprún, coordinadora de l'International Wine Tourism Think Tank.
Per a aquells que no van poder participar de la jornada, la DO Terra Alta a través de la seva pàgina web, posa les ponències a disposició de tothom que pugui estar interessat en la temàtica.
Lots de vins, a la botiga de la DO Terra Alta
Pel que fa a la venda de lots de vins creats per mantenir viu l'esperit de la Mostra de Vins de la Festa, han tingut també una gran acollida entre els consumidors, motiu que ha portat a la DO a decidir allargar la promoció fins a les dates nadalenques.
Els lots, amb vins de 6 referències diverses i amb diferents opcions tant en tipologia com en gamma de preus, vénen acompanyats d'un accés directe a vídeo tastos a càrrec de responsables dels cellers, de manera que el comprador pot gaudir d'un tast personalitzat a casa seva. El lot permet al comprador reproduir el que hagués estat un itinerari per la Mostra que enguany no s'ha pogut celebrar.
Una edició solidària
D'aquesta edició diferent de la Festa del Vi cal remarcar també que ha estat una edició amb una vessant solidària, ja que tant els beneficis obtinguts per la DO amb la venda dels packs del sopar de la Nit de les Garnatxes com amb la venda dels lots de vins (inclosos els que es venguin fins a la data) aniran destinats a La Marató de TV3, que enguany estarà dedicada a recaptar fons per a la lluita contra la Covid-19.
Font: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: