Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Dos nous elements per a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre

Els dos elements que s’incorporen són “Els oficis d’empeltador/a i esllemenador al Baix Ebre i el Montsià” i “Els artesans constructors de figures festives”

Etiquetes   vida activa, patrimoni, patrimoni etnologic, terres ebre

Publicat el30/4/2021

Dos nous elements per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... "Els artesans constructors de figures festives”, ofici que correspondrà al futur element 102


La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Institut Ramon Muntaner van desenvolupar, entre el 2015 i el 2017, el projecte de l'Inventari Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE); un gran recurs cultural per contribuir al desenvolupament sostenible de les Terres de l'Ebre.

Per tal de donar-li continuïtat, les mateixes tres institucions vam acordar la creació de l'Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (OPCITE) que, amb una gestió de nou conjunta, ha d'ampliar i difondre l'IPCITE, i cercar-li aplicacions, per a l'escola, el turisme, la festa, la gestió del paisatge, etc.

Ara el Museu de les Terres de l'Ebre pot sumar-li nous continguts patrimonials: textos, enregistraments orals, reportatges fotogràfics, recursos bibliogràfics, etc., resultat de l'encàrrec de dos treballs de recerca, realitzats amb metodologia antropològica i treball de camp, a l'antropòloga Íngrid Bertomeu Cabrera, que ja va formar part de l'equip tècnic que va elaborar els continguts dels primers 100 elements de l'IPCITE.

Es tracta de dos nous elements del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre compresos dins de la Categoria 1 de l'Inventari: “Activitats productives, processos i tècniques”. Són “Els oficis d'empeltador/a i esllemenador al Baix Ebre i el Montsià”: fitxa corresponent a l'element 101 de l'IPCITE, i “Els artesans constructors de figures festives”, ofici que correspondrà al futur element 102.

Els dos encàrrecs s'han concretat en la documentació d'aquests elements patrimonials, a través de 2 textos redactats amb format de fitxa, a incorporar a l'Inventari, un total de 62 fotografies fetes en treball de camp, 136 fotografies cedides pels artesans protagonistes dels dos elements, 7 enregistraments d'entrevistes orals, 6 fitxes d'informants i 40 recursos documentals (bibliogràfics, electrònics, etc.) seleccionats només entre els que fan referència directa a aquests oficis dins l'àmbit de les Terres de l'Ebre.

Les dos recerques, i futures fitxes de l'IPCITE, inclouen informació patrimonial inèdita i significativa sobre l'actualitat dels oficis d'empeltador/a, esllemenador, geganter i modista a les Terres de l'Ebre, a més a més de dades històriques i etnogràfiques que la complementen.

L'IPCITE, que es pot consultar a www.ipcite.cat, inclou 100 elements representatius del Patrimoni immaterial ebrenc, posant a l'abast de tothom 100 fitxes de continguts, prop de 1.500 manifestacions, més de 2.000 fotografies i 40 audiovisuals actuals, i prop d'un miler de recursos documentals.

El Museu de les Terres de l'Ebre, en tant que Antena territorial de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, hi va aportar suport institucional, personal tècnic especialitzat i la seva llarga experiència en la gestió global d'aquests i altres patrimonis de les Terres de l'Ebre.


Per: Redacció

Foto: Museu de les Terres de l’Ebre

comparteix-ho