CAT | ES
Prèviament, el conseller es va desplaçar a Flix per conèixer de prop les actuacions de descontaminació i la retirada dels fangs tòxics del riu
Etiquetes natura patrimoni, flix, ribera ebre, reserva natural sebes
Publicat el17/7/2018
El conseller Calvet durant la visita a la Reserva Natural de Sebes
El passat divendres 13 de juliol, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, acompanyat per la secretària de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà; l'alcalde de Flix, Marc Mur; i el delegat de Terrritori a les TTEE, Antonio Suàrez, entre d'altres autoritats, van visitar la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, dos espais fluvials inclosos al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), sota la denominació de Ribera de l'Ebre a Flix. A l'espai hi treballa el Grup de Natura Freixe, l'única associació conservacionista de la població i voltants, en conveni amb el Departament de Territori i Sostenibilitat que, en els darrers quatre anys, els ha atorgat 102.500 euros en ajuts per a la gestió d'hàbitats; la conservació de llacunes, prats de pastura i infraestructures per potenciar el turisme ornitològic; la realització d'activitats d'integració en la natura per a col·lectius en risc d'exclusió; i per a l'edició de materials divulgatius i educatius.
Dins del marc dels convenis amb la Federació de Caixes d'Estalvi i amb l'Obra Social La Caixa, l'associació ha realitzat projectes emblemàtics de conservació d'hàbitats i espècies, de difusió dels valors naturals i d'ordenació dels usos públics de l'espai del PEIN.
La Reserva Natural de Sebes està inclosa dins del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN)
Imponent bosc de ribera
Amb una superfície de 204 hectàrees, la zona de Sebes és un espai fluvial que conserva bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Comprèn l'espai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l'embassament de Flix, on s'ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix a les illes fluvials.
L'espai declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge inclou aquesta zona d'aiguamolls, les illes fluvials i una franja de protecció de seixanta metres de riu al seu voltant. La zona del meandre s'estén al llarg dels gairebé cinc quilòmetres de l'estrangulat revolt que forma l'Ebre. La part declarada reserva inclou una antiga illa fluvial situada sota el Castell de Flix i bona part dels marges i tram del riu. A causa de la regulació del cabal, funciona la major part de l'any gairebé com un meandre abandonat, amb poca fondària i poca aigua circulant.
Visita a les actuacions de descontaminació a la fàbrica d'Ercros
La visita del titular de Territori i Sostenibilitat a la Ribera d'Ebre havia començat a Flix, on el conseller, acompanyat del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, i de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va poder conèixer de prop les actuacions que s'estan duent a terme al municipi per abordar de manera integral la casuística derivada de l'activitat de l'empresa Ercros, en el marc de la Comissió d'Informació i Seguiment tècnic. Aquest òrgan realitza el seguiment exhaustiu de la descontaminació del riu, dels sòls i del desmantellament industrial de la línia de clor d'aquesta companyia, que va finalitzar la seva activitat el desembre del 2017. La comissió està formada per persones expertes proposades per la Generalitat, l'Ajuntament i l'empresa.
Calvet, va anunciar que la retirada dels fangs tòxics romanents a Flix “començarà la propera tardor” i va garantir que tant la descontaminació del riu com el desmantellament de la fàbrica “es faran de manera correcta”. “Tenim un compromís de present i de futur amb Flix”, va refermar. En aquest sentit, també va explicar que durant la segona fase dels treballs “s'incorporarà el vector aire en l'avaluació ambiental”. Quant al futur, el conseller va explicar que el Govern treballarà, “amb la reindustrialització de Flix, perquè hi hagi noves activitats industrials”, d'una banda, “i amb la potenciació del caràcter del riu per impulsar el turisme ecològic”, de l'altra.
Extracció de llots contaminats
Pel que fa al riu, i segons el protocol de seguiment de les actuacions de descontaminació, la retirada dels fangs tòxics romanents –aproximadament 79.000 metres cúbics– començarà la propera tardor i està previst que acabi a mitjans de l'any vinent. Actualment s'està reconstruint la planta de tractament dels fangs i l'abocador. D'aquesta manera es dona compliment a l'exigència de l'exconseller Josep Rull d'acabar tota l'extracció, que l'Estat va donar per finalitzada a finals de 2015, tot i que després va transcendir que encara hi quedava un romanent important. El Ministeri va anunciar fa un parell de mesos que Acuamed reprendria les obres a través de l'empresa pública Tragsa, amb direcció d'obra d'Inypsa, després de rebre els traspàs de la unió temporal d'empreses (UTE) Flix Ebre (FCC) que es negava a acabar-les.
Mentrestant continua actiu el protocol de vigilància per controlar la qualitat de l'aigua a l'embassament i al riu aigües avall. Fins ara no s'han detectat increments significatius de mercuri en cap dels 18 punts de control instal·lats ni s'ha produït cap incident remarcable.
Instal·lacions d'Ercros a Flix a la riba del riu Ebre
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: