CAT | ES
L’eruga d’aquest insecte s’alimenta de les fulles durant el seu desenvolupament, provocant defoliacions extremes del boix. Fins al moment no s’ha detectat dins el Parc, tot i que hi ha observacions en poblacions properes
Etiquetes natura, parc natural ports, espècies invasores
Publicat el10/4/2019
Al novembre de 2018 es va veure una femella d'eruga a la Sénia. Foto: Agricultura.Gencat
La papallona o eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) és un lepidòpter exòtic invasor que en la fase d'eruga és defoliadora, és a dir, s'alimenta de les fulles. Afecta diferents espècies del gènere Buxus (boix), a Catalunya el Buxus sempervirens. Causa defoliacions severes dels boixos, afecten fins i tot l'escorça, dessecant les plantes i impedint el seu rebrot.
Aquesta espècie és originària de les regions subtropicals humides de l'est de l'Àsia. L'any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d'Alemanya. A partir d'aquí, s'ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d'Europa, seguint una progressió típica d'una espècie amb alta capacitat invasora.
L'any 2014, es va trobar a Catalunya, a la població de Besalú (La Garrotxa). Fins al moment no s'ha detectat dins el Parc Natural dels Ports, tot i que el novembre de 2018 es va veure una femella a la població de la Sénia. També al 2018 hi ha cites de l'espècie al terme municipal de Vinaròs i Peníscola.
És important localitzar els primers focus de la plaga. La seva presència es pot detectar mitjançant trampes amb feromones sexuals que capturen els adults o observant els danys a les fulles del boix provocats per les erugues. El moment més adient per tractar la plaga és durant els primers estadis larvaris, quan la sensibilitat als tractaments fitosanitaris és més alta. Cal evitar els productes fitosanitaris d'ampli espectre que puguin afectar la fauna auxiliar existent, sobretot en els boixos silvestres. Quant a la lluita biològica, s'està investigant el possible ús de parasitoides i nematodes entomopatògens.
Des del Parc es demana que en el cas que s'observi algun exemplar d'aquesta espècie invasora, es comuniqui de seguida.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: