Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Es descobreix, per primera vegada, un espai dedicat al culte religiós al jaciment arqueològic de Sant Jaume d'Alcanar

Les novetats de l’última campanya d’excavacions marquen la jornada de portes obertes de l’assentament canareu, l’única oportunitat anual per a visitar el jaciment

Etiquetes   entorn, arqueologia, alcanar, montsia

Publicat el28/8/2019

Es descobreix, per primera vegada, un espai dedicat al culte religiós al jaciment arqueològic de Sant Jaume d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Les portes de Sant Jaume Mas d'en Serrà es van obrir aquest passat diumenge, 25 d'agost, per tornar a donar vida al jaciment arqueològic, quan està a punt de finalitzar la vint-i-dosena campanya que el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona mostra els resultats al centenar de visitants que any rere any visiten les excavacions.

La jornada fou l'únic moment de l'any en el qual es pogué contemplar l'assentament de la Primera Edat de Ferro, on enguany han descobert el que sembla una capella a dintre del palauet. David Garcia, doctor en arqueologia i codirector de les excavacions, explica la troballa: “Comencem a pensar que és una hipòtesi bastant fonamentada. El que tenim, per primera vegada, és un espai dedicat a les accions de caràcter sagrat. Possiblement, una petita capelleta dintre de la casa. Després de 22 anys de treball, encara no havíem trobat cap estructura que ens parlés d'un element tan important com és l'àmbit religiós”.

En aquesta campanya també s'han localitzat materials ceràmics diferents dels que s'havien tret fins ara. Després d'excavar durant un mes, la pròxima setmana s'inicia un procés d'un any dedicat a investigar i processar la informació. “Així podem anar elaborant i produint coneixement de manera correcta. La col·lecció arqueològica que ha donat i que està donant Sant Jaume no la supera cap altre jaciment, de fet, és la millor d'aquest període de la Primera Edat del Ferro de tota l'àrea del nord-est de la península Ibèrica”, emfatitza David.

La campanya d'enguany s'ha dividit en dos fases: l'arqueològica i la de restauració, ja que els murs dels palauets s'han de conservar. De cara al futur, es planteja l'opció d'obrir al públic el jaciment durant tot l'any, paral·lelament a les excavacions.

Joan Roig, alcalde d'Alcanar i regidor de Cultura, ha volgut posar en valor la feina de “l'equip d'arqueòlegs, restauradores i conservadores per realitzar, un any més, la imprescindible tasca de recuperar el nostre passat més remot i garantir que el monument es conserve durant molts i molts anys encara”.

De moment, la visita de diumenge és l'única oportunitat anual per a visitar el jaciment, en el que Garcia anomena “la Festa Major dels Sant Jaumes", on l'assentament torna a cobrar vida, per un dia, després de 2.700 anys.



Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta


Foto: cedida

comparteix-ho