Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Es presenta el segell Producció Agrària Sostenible per posar en valor la feina del sector agrari de les Terres de l'Ebre

Un total de 11.865 explotacions agràries de les Terres de l’Ebre podran certificar-se amb aquest segell certificat de la PAS. D’aquestes, 1.277 explotacions són agrícoles i 10.588 són explotacions ramaderes

Etiquetes   de la terra, agricultura, terres ebre

Publicat el24/2/2023

Es presenta el segell Producció Agrària Sostenible per posar en valor la feina del sector agrari de les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La presentació s'ha fet als serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a Tortosa


La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel ha presentat al sector agrari de les Terres de l'Ebre en una trobada informativa celebrada als serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a Tortosa, el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) que posa en valor la feina del sector agrari i amb l'objectiu de poder avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica.

L'objectiu del Departament és que el 2030 més del 50% de les explotacions siguin sostenibles des d'un punt de vista ambiental, però també des de la vessant econòmica i social a través d'aquesta nova certificació que el sector s'hi podrà adherir de forma voluntària. En concret, un total de 11.865 explotacions agràries de les Terres de l'Ebre podran certificar-se amb aquest segell certificat de la PAS. D'aquestes, 1.277 explotacions són agrícoles i 10.588 són explotacions ramaderes.

Per tal d'obtenir aquesta certificació, els productors hauran de digitalitzar les dades de la seva explotació i mitjançant, la PAS-Calc, la calculadora de sostenibilitat que el Departament posarà a disposició del sector, podran obtenir l'informe de sostenibilitat, el qual permet quantificar la sostenibilitat de les explotacions i calcular 6, de les 16 de les petjades ambientals que actualment ha definit Europa. En aquest sentit, el Departament d'Acció Climàtica està subvencionant la digitalització de les dades a través de la primera línia d'ajuts de l'Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC) que ara mateix es pot sol•licitar, fins el 27 de febrer. En concret hi ha previst 1,2 milions d'euros per poder calcular aquest perfil amb un topall màxim de 5.000 euros d'ajut per explotació.

Des del punt de vista ambiental es contemplen factors com la gestió de l'aigua, la biodiversitat, el sòl, l'aire i els materials i l'energia emprada, i la salut i el benestar animal. El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l'economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Guillaumes ha recordat que actualment només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat que actualment hi ha a Catalunya (l'ecològica i la integrada). I, en aquest sentit, ha destacat que aquest és un “projecte inclusiu” per donar cabuda el 100% de les explotacions del país: “Tothom podrà utilitzar el càlcul i veure el nivell de sostenibilitat de la seva explotació només prement un botó. Serà una eina gratuïta que el Departament posarà a la disposició de totes les explotacions. I, de forma voluntària una vegada hi hagi el segell, les explotacions que vulguin podran certificar-se. Serà una forma fàcil de poder-ho comunicar i totalment compatible i complementari amb l'agricultura ecològica.”

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades ho hauran de comunicar i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s'obtindrà la certificació PAS. El disseny de tot el model productiu, s'ha basat en el model d'Avaluació de la Sostenibilitat per a l'Agricultura i l'Alimentació promogut per la FAO.

La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l'estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea. “Volem treure el màxim rendiment de la bona feina que ja fa el sector, optimitzant recursos, i sense hipotecar les generacions futures fomentant pràctiques més sostenibles. I volem que el sistema agroalimentari català amatent per la mitigació i adaptació a l'emergència climàtica, preservant i restablint els recursos sobre els quals depèn el sistema alimentari”, ha conclòs la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel.


Per: Redacció

Foto: Cedida Acció Climàtica

comparteix-ho