Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Un estudi constata que els corredors de fons no són més obsessius que els practicants d'altres esports

Gemma Colomé, estudiant del màster “Activitat Física i Salut” ha presentat els resultats del treball de final de màster titular “estudi sobre la pràctica excessiva de l’exercici físic en corredors de fons”. Entre les conclusions cauen dos mites com ara que els corredors de fons no són més obsessius que els practicants d’altres esports i que el gènere no influeix en l’aparició de trastorns alimentaris. L’experiència i la planificació dels entrenaments són factors clau per a evitar problemes.

Etiquetes   esports

Publicat el8/7/2016

A principis d'aquest any us vam parlar d'un treball que emprenia la Gemma Colomé, atleta i graduada en biologia humana, com a final del màster “Activitat Física i Salut” impartit per l'INEF de Barcelona. Passats uns mesos la Gemma ha finalitzat el màster amb la defensa del treball titulat “estudi sobre la pràctica excessiva de l'exercici físic en corredors de fons”.


L'enquesta

La Gemma va recollir dades mitjançant una enquesta amb una seixantena de preguntes per tal de conèixer els hàbits d'esportistes i extreure'n conclusions. El qüestionari va estar disponible en línia del 21 de gener al 16 de febrer de 2016 i la van respondre 310 persones, 231 homes i 79 dones. L'enquesta es va enviar a la majoria de clubs de la Federació Catalana d'Atletisme (FCA) i de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), així com a participants del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre i del circuit Running Series de les Terres de l'Ebre. Dels que van respondre l'enquesta, 149 persones participen en curses per muntanya, 88 fan curses d'asfalt i 73 practiquen totes dues activitats.

Si bé un 80% de tots els participants a l'enquesta es declara ser “apassionat” per l'esport que practica, per gèneres les dones mostren un percentatge menor amb un 70%, mentre que els homes se n'hi declaren en un 85%. Els “apassionats” dediquen una mitjana de 8,1 hores setmanals, mentre que les “apassionades” hi dediquen una mitjana de 7,4 hores.

Un estudi constata que els corredors de fons no són més obsessius que els practicants d’altres esports | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...podeu descarregar el treball "Indicadors de pràctica excessiva i trastorns alimentaris en corredors de fons" de Gemma Colomé


Conclusions de l'estudi

En les conclusions que n'ha extret Colomé, cauen alguns mites com ara que els corredors no són més obsessius que els practicants de la resta d'esports i que l'etat o el gènere en atletes de fons no influeix en l'aparició de trastorns alimentaris.

El que si que ha detectat és que tant el col·lectiu jove com el col·lectiu femení són més vulnerables a desenvolupar pràctiques anòmales d'entrenament.

L'experiència i la planificació dels entrenaments protegeixen als atletes de cara a desenvolupar pràctiques d'exercici problemàtiques, tot i que el volum d'entrenament setmanal pot suposar un factor de risc.


Un estudi constata que els corredors de fons no són més obsessius que els practicants d’altres esports | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...podeu descarregar el treball "Indicadors de pràctica excessiva i trastorns alimentaris en corredors de fons" de Gemma Colomé

document relacionat

comparteix-ho