CAT | ES
Passat, present i futur de la pesca s’han unit per donar a conèixer un dels oficis característic a les Cases d´Alcanar i dels més antics de la nostra societat
Etiquetes vida activa, cases alcanar, alcanar
Publicat el22/6/2022
Èxit d’assistència a l’estrena del documental ’Arrels de Mar’ a les Cases d’Alcanar
Divendres, 17 de juny, al Club Nàutic de les Cases d’Alcanar, va tenir lloc l’estrena del documental Arrels de mar, una pel·lícula documental dirigida per Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca que compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament d’Alcanar. El film fa un retrat de l’univers mariner a través dels testimonis de professionals de la mar de les Cases i d’altres municipis de les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada.
Arrels de mar va endinsar els espectadors en el món de la mar i la seua gent mitjançant els testimonis i les històries d'aquells i aquelles que d'alguna manera han trobat la seua vocació a la mar. Passat, present i futur de la pesca s'han unit per donar a conèixer un dels oficis característic a les Cases d’Alcanar i dels més antics de la nostra societat. A l’acte de presentació hi van assistir prop d’una setantena de persones, entre les quals hi havia alguns dels protagonistes del documenta.
Un dels directors, Emanuel Munteanu explica que "la idea d’aquest projecte va sorgir fa més de 5 anys quan vaig conéixer per primera vegada el port de les Cases d’Alcanar i va enamorar-me, em va sorprendre la seua dimensió i les poques barques de pesca que hi havia. Mentre passejava pel moll vaig fixar-me en les embarcacions i els mariners que arribaven a terra carregats de peix i vaig preguntar-me si la gent coneixia veritablement què era l’ofici de pescador i tot el que l’envolta".
En concret, de les Cases s’ha comptat amb la participació de la família de pescadors i remendadores, Escala Ribot, i de Iolanda Fibla, treballadora de la Confraria de les Cases d'Alcanar. L’altra directora, Laura Vargas-Machuca detalla que "són històries d’amor, de superació, i d’esperança. Però també són històries de pèrdua, com la que malauradament es va patir amb la marxa del José Miguel Escala, una de les famílies protagonistes del documental que ens ho va posar fàcil des del principi i als que estem molt agraïts donades les circumstancies". Per la seua banda, Pau Escala, es mostra agraït: "estem molt contents amb el resultat. El Manu i la Laura van tractar tots els temes sensibles amb delicadesa, ho van fer molt bé. Donem les gràcies a tot l’equip del projecte i a l’Ajuntament per la seua implicació".
El resultat del documental és un homenatge a totes les persones que es dediquen en cos i ànima a la mar i lluiten cada dia per tirar endavant aquest ofici, on hi ha falta de relleu generacional, on les condicions cada vegada són més precàries i on el paper de la dona no està valorat.
Jordi Monfort, regidor de Turisme, comenta que "les Cases, més enllà d'un front marítim bonic i únic, és la seua gent, les persones que la fan ser com és. I per poder explicar que són les Cases cal explicar i entendre qui és la seua gent. La gent del mar: com viuen, què pensen, a què aspiren, què els neguiteja, què els mou a fer el que fan..." En aquest sentit, "este documental contribueix en gran manera a projectar-nos i donar-nos a conèixer, però, sobretot, és un testimoni únic, de valor incalculable, que perdurarà i que contribuirà a fer que les generacions futures puguen entendre d'on venen i estimar les seues arrels. Les arrels de mar", conclou el regidor.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: