CAT | ES
Les curses d’orientació, en qualsevol modalitat, no es proliferen gaire a les Terres de l’Ebre. A La Ràpita, el Club Centre Excursionista La Foradada va apostar fort al 2017, deixant d’organitzar la seva cursa per muntanya i passant-se al món de les curses d’orientació, concretament a la modalitat rogaine. Enguany la segona edició, va tornar a ser un èxit amb 170 participants, agrupats en 70 equips.
Etiquetes rogaine, curses orientacio, sant carles de la rapita, montsia
Publicat el6/3/2018
Què és una rogaine?
Una rogaine és una modalitat de cursa d'orientació, que es pot fer a peu o amb BTT, en la que els participants, o orientadors, reben un mapa de la zona uns minuts abans de la sortida per tal de preparar l'estratègia per arribar als punts de control (balises) sense haver de seguir cap ordre concret per a passar-hi. Al mapa, editat expressament per a cada prova, a més dels punts de control només hi ha les corbes de nivell, cursos d'aigua, tipus de terreny, edificacions, carreteres, camins, senders i corriols. Cada balisa, segons la dificultat per arribar-hi o per trobar-la té una puntuació entre 3 i 9 punts. Depenent de la rogaine els orientadors tenen un límit de 3, 6 o 12 hores per a tornar al punt de sortida, essent penalitzats amb menys punts per cada minut de més sobre l'hora fixada. Els orientadors només poden ajudar-se d'una brúixola i de les seves habilitats per orientar-se i moure's pel terreny. Evidentment no es poden usar dispositius electrònics per ajudar-se.
Mapes de la 2a Rogaine Serra de Montsià, de Sant Carles de la Ràpita
220 punts en jocs amb 36 balises
En el cas de la Rogaine Serra de Montsià, els organitzadors van donar 3 hores per a tornar al lloc de sortida i el desplaçament s'havia de fer a peu, caminant o corrent, per una àrea d'uns 10 Km2 entre el pavelló poliesportiu (lloc de sortida i arribada) i, aproximadament la zona del Burgar, en plena serra de Montsià. Els orientadors tenien ubicades al terreny un total de 36 balises, o punts de control, que donaven un total de 220 punts.
A les 9:45, 15 minuts abans de la sortida, després d'un breu briefing per aclarir dubtes, els participants van rebre el mapa i ràpidament els equips, formats entre 2 i 5 membres, van posar-se a planificar l'estratègia i ruta que volien seguir per arribar al màxim possible de balises. A les 10 en punt es donava la sortida en massa.
Tot i la curta edat de la Rogaine Serra de Montsià, amb només 2 anys de vida, i les poques curses d'orientació a les Terres de l'Ebre, 170 orientadors i orientadores, agrupats en 70 equips van participar a Sant Carles de la Ràpita. Dels equips 25 van ser masculins, 11 formats només per dones i 28 van ser mixtes, els 6 equips restants no eren ben bé equips perquè estaven formats per una sola persona que tot i participar no van comptar a la classificació final. Segurament hi ha dos factors que van influir en l'alta participació, com són el fet que hi hagi poques proves d'orientació al territori i la gent té ganes de provar-ho i que aquesta rogaine està inclosa dins del Circuit Català de Rogaines.
Participant de la 2a Rogaine Serra de Montsià passant per un dels controls.
Quan el crono s'apropava a les 3 hores, la 1 del migdia, els equips van començar a arribar per tal d'entregar la targeta on havien anar marcant el seu pas pels diferents controls. Els guanyadors van ser l'equip masculí Atmósfera-Raid amb un total de 147, els segons van ser el Priorat Montsant Siurana amb 141 punts seguits per Tripijocs amb 134 punts. En dones l'equip guanyador va ser el Germanes Gil amb 123 punts, seguides per Egarenques Fiteres amb 103 punts i Frisantes amb 83 punts. En equips mixtes el podi va estar format per Haglofs Raid Team (127 punts), Montsant X (115 punts) i Lost Arrow (113 punts). Podeu consultar totes les classificacions al web de la Rogaine.
detall del mapa de la 2a Rogaine Serra de Montsià
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: