butlletí EbreActiu

CAT | ES


L'exposició «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya» aterra a Prat de Comte

La mostra vol posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica

Etiquetes   entorn, patrimoni, prat de comte, terra alta

Publicat el26/6/2019

L’exposició «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya» aterra a Prat de Comte | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La mostra es podrà visitar fins el 30 de setembre


L'exposició itinerant «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya», produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i coordinada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració de les entitats de l'Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial, ja es pot visitar al Centre de Visitants del Parc Naturals dels Ports, a Prat de Comte. L'horari de visita és en cap de setmana, els dissabtes de les 9 a les 14 hores i de les 16 a les 18 hores i diumenges de 9 a 13 hores. La mostra romandrà oberta fins al dia 30 de setembre.

L'exposició vol posar en valor l'arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. Aborda el tema des d'una perspectiva eminentment etnològica, per a mostrar la relació home-medi-arquitectura des d'una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals i productius rurals de Catalunya. L'objectiu principal de l'exposició és, segons els organitzadors, “aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d'entendre el món, es combinen per donar forma i fixar l'ús dels elements arquitectònics dels nostres paisatges humanitzats” i també “vol plantejar elements de reflexió sobre l'estat actual d'aquest tipus de construccions i les seves opcions de futur en funció de l'actualització dels seus usos”.

La mostra, que ha estat comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona, es divideix en cinc tipus d'explotació del territori:

  • L'alta muntanya 
  • El secà 
  • El regadiu 
  • La costa 
  • El món dels masos


Cadascun d'aquest tipus s'estructuren en quatre àmbits temàtics:

L'espai viscut. Les formes, la distribució i els usos dels espais interiors de les cases estan condicionades per la seva funció com a habitatge, espai vital i espai de socialització a partir de les particularitats de vida domèstica i familiar de la societat preindustrial i de la seva evolució.

L'espai simbòlic. L'arquitectura està condicionada per la cultura i les relacions socials i polítiques de la societat que l'usa i li dóna sentit. Els elements arquitectònics, però també l'urbanisme, són un reflex de l'organització social, de les relacions i de la condició socioeconòmica dels seus habitants, que es mostren a la societat a través de les construccions.

La dimensió tècnica i material. L'ús d'uns materials i d'unes tècniques constructives determinades, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes.

Els usos en l'economia productiva, la qual dóna lloc a la construcció de diferents elements arquitectònics dispersos pel territori, segons la ubicació dels recursos i de les possibilitats d'explotar-los, organitzant el paisatge per a la seva explotació.

La mostra està en itinerància per diferents pobles i ciutats del país des que es va inaugurar al mes de novembre del 2015 a Cervera.



butlletí EbreActiu

comparteix-ho