CAT | ES
La mostra es podrà veure del 20 de juliol al 31 de desembre al Palau Oliver de Boteller de Tortosa
Etiquetes vida activa, exposicions, tortosa, terres ebre
Publicat el19/7/2024
L'exposició «Dues Pedres. Paisatges persistents» arriba a les Terres de l'Ebre. La mostra, que es podrà visitar del 20 de juliol al 31 de desembre al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, és una iniciativa de la Direcció General de Difusió, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Produïda per l'Observatori del Paisatge de Catalunya per encàrrec de Palau Robert –on s'ha pogut veure fins aquest mes de juny–, l'han comissariat el director de l'Observatori, Pere Sala i Martí, juntament amb Jordi Grau, Joan Reguant i Joan Nogué, i compta amb museografia de Queralt Suau i disseny gràfic d'Opisso Studio.
La major part dels paisatges rurals catalans estan afaiçonats per la pedra seca, una tècnica mil·lenària i universal que ha bastit milers i milers de quilòmetres de parets i de construccions aixecades per dones i homes anònims, de tipologia, dimensions i usos molt variats. L'altiplà de la Terra Alta, la plana del Baix Ebre - Montsià, plana de l'Alt Camp, el cap de Creus i Sant Llorenç del Munt i l'Obac - El Cairat en són una petita mostra. En tots ells, la pedra seca hi té una presència notable, sovint aclaparadora, i amb una fascinant riquesa d'arquitectures (murs, barraques, cabanes, aljubs, sínies, forns, entre tantes altres construccions) que modela i condiciona aquesta diversitat paisatgística.
L'objectiu de l'exposició és difondre aquesta riquesa patrimonial d'una tècnica mil·lenària que conforma els paisatges de bona part dels Països Catalans, i aportar elements de reflexió sobre el present i el futur d'aquests territoris a partir de la pedra seca. La mostra està organitzada en tres àmbits.
El primer és descriptiu de la gran diversitat paisatgística, centrant-se en set paisatges on les construccions de pedra seca en formen part intrínseca i notable. El segon àmbit s'atura en una sèrie de característiques i valors que fan de la pedra seca un bé universal amb vuit conceptes per dimensionar-la. El tercer àmbit es dedica al repoblament del món rural i les conseqüències positives que té per la recuperació del paisatge, fent servir entrevistes a persones que duen a terme aquestes iniciatives de recuperació i revitalització del món rural.
L'art de la pedra seca fou inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco el 28 de novembre de 2018. Catalunya va formar part, des del primer moment, de l'equip transnacional redactor de la candidatura; no en va, el Mediterrani en general i Catalunya en particular, és una de les zones més riques del món en construccions de pedra seca.
La inauguració de l'exposició Dues Pedres. Paisatges Persistents serà aquest divendres, 19 de juliol, a les 19.30 hores, a la sala d'exposicions del Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, amb parlaments institucionals i una visita guiada a l'exposició a càrrec de Jordi Grau Oliveras, de l'Observatori del Paisatge. En acabar, hi haurà atenció als mitjans.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: