Venda online productes de la Terra

CAT | ES


L'exposició Onye Obia: l'home vermell a l'Àfrica arriba al Museu de la Mar de l'Ebre

El pròxim divendres 3 de juliol a les 19:30h s’inaugurarà al Museu de la Mar de l’Ebre l’exposició “Onye obia: l’home vermell a l’Àfrica”

Etiquetes   vida activa, cultura, sant carles de la rapita, montsia, terres ebre

Publicat el19/6/2020

L’exposició Onye Obia: l’home vermell a l’Àfrica arriba al Museu de la Mar de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L'exposició serà visitable  fins al diumenge 30 d'agost i l'entrada serà gratuïta


L'exposició és una iniciativa del Museu de la Mar de l'Ebre i l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, amb el suport del Museu de les Terres de l'Ebre. Jesús Arjona Muñoz (@artesinautor), és un col·leccionista, promotor i comissari d'art tribal africà conegut al camp de Tarragona per mostrar obres d'una qualitat i riquesa excepcionals. Ara, amb “Onye Obia: l'home vermell a l'Àfrica”, ens explica les relacions entre europeus i africans a través del mar.

El mar ha sigut sempre per totes les cultures quelcom apreciat i adorat, fins al punt que s'han generat deïtats al seu voltant en tots els continents, però realment el mar va enriquir a tots els pobles de la mateixa manera? Durant la colonització europea va ser aquesta via per la qual els colons procedents de les terres occidentals es van desplaçar al continent africà amb la intenció de buscar noves terres i guanys econòmics. Quin paper van tenir? Quines van ser les conseqüències? Aquesta exposició explica algunes de les repercussions que van tenir els occidentals dins del món material i artístic del continent africà. Amb la presentació de diferents obres artístiques de pobles que toquen al mar o a vies fluvials vol mostrar la cultura d'aquelles ètnies, tant les que van sofrir la colonització europea amb duresa, com aquelles que no es van veure gaire afectades.

L'exposició inclou deu àmbits: la Influencia del mar en l'art tribal, l'impacte de la colonització, el canvi monetari, Àfrica en l'art occidental del segle XX, Els Yoruba, Bronzes de Benín, Els Akan, Els Adja, Les banderes Asafo, Els animals marins.

Així, a través d'aquests àmbits descobrim com els europeus impactaren en la vida dels pobles africans colonitzats, però sense deixar d'impregnar-se de la riquesa cultural de l'Àfrica occidental. Per acabar-ho d'enriquir, la mostra ens planteja un viatge per les diferents tribus protagonistes, com els Akan o els Yoruba. La majoria d'obres pertanyen actualment a la col·lecció Jesús Arjona i a diverses col·leccions particulars del territori, però tenen procedències tan significatives com la galeria Raquel Montagut, la col·lecció Laureano Sánchez, la col·lecció Peter Loebarth, la galeria Àfrica Negra o la col·lecció Ramon Ferrer. Totes elles ens parlen de països tan variats com Nigèria, Ghana, Burkina Faso o Camerun, però que en aquesta exposició s'uneixen a través de l'art.

A més, el Museu de la Mar de l'Ebre, ha organitzat una activitat complementària per a la mostra. En data encara per determinar Jesús Arjona durà a terme una visita guiada on podrem aprendre amb profunditat tots els secrets que amaga l'art tribal africà i la seva influencia marítima.

L'exposició serà visitable a la sala d'activitats temporals del Museu de la Mar de l'Ebre fins al diumenge 30 d'agost, i l'entrada serà gratuïta. No perdeu l'oportunitat de conèixer un capítol de la història de l'art que encara comencem a descobrir, i que de ben segur que us sorprendrà.

Museu de la Mar de l'Ebre
Carrer Bisbe Aznar, 79
43540 Sant Carles de la Ràpita
info@museuterresebre.cat


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho