CAT | ES
La mostra es podrà visitar a partir d’aquest diumenge 7 de novembre al Museu de la Pauma del Mas de Barberans
Etiquetes vida activa, exposicions, mas de barberans, artesania, turisme cultural, cultura, montsia, pauma
Publicat el5/11/2021
La cistelleria no és només fer cistells i l'artesania tampoc és només cosa d'artesans i artesanes, ja que cada vegada hi ha més diversitat de creadors de disciplines diferents transitant per l'univers de les fibres vegetals. Així ho posarà de manifest Elogi a la cistelleria, una nova exposició produïda pel Museu de la Pauma del Mas de Barberans i comissariada per l'artesà Joan Farré i l'escenògrafa Maria Pons, que té com objectiu posar en valor la cistelleria d'aquí, així com ser un punt de trobada, després de mesos de pandèmia, de cistellers i cistelleres de Catalunya i l'estat. D'aquesta manera, la mostra aplegarà obres de setze artesans, artistes o dissenyadors, tant homes com dones, que treballen amb fibres vegetals i que a la diversitat de materials que fan servir hi sumen també diversitat de tècniques i de propòsits. “Cada zona té les seues pròpies fibres i aquesta riquesa de materials es notarà a la mostra”, apunta Joan Farré tot precisant, a tall d'exemple, que en un mateix espai expositiu hi conviurà l'espart del sud, amb la pauma d'aquí o el castanyer de Galícia.
“La nostra idea és mostrar l'ofici de cisteller i fer visibles les múltiples possibilitats que comporta”, assenyala per la seua banda Maria Pons, tot precisant que allò que uneix a tots els participants de la mostra és que utilitzen com a matèria primera fibres vegetals i que a l'hora de manipular-la ho fan basant-se en les tècniques de cistelleria tradicional. “Hi ha artesans, dissenyadors i artistes però la majoria acaben experimentant amb diferents vessants creatives”, afegeix Pons.
Elogi a la cistelleria arriba després de Lookout, l'altra exposició del Museu, comissariada per Mònica Guilera i Tim Johnson que oferia una visió de la cistelleria europea. “Allò era una mirada sobre el que es fa a fora i ara volem mirar el que es fa aquí, on també hi ha projectes molt interessants”, apunta Joan Farré tot destacant que l'artesania i la cistelleria a Catalunya i l'Estat té molt de futur. “És cert que no arribarà haver tants artesans i artesanes com fa dècades però també és veritat que ens hem resituat i que conceptes dels que ara es parla tant com sostenibilitat, qualitat i proximitat formen part de la nostra realitat”, afegeix Farré.
Els autors que s'han seleccionat a la mostra són Josep Mercader, Jesús Maria Quintero, Antonio Rodríguez, les artesanes d'Artpauma, Enrique Taboas, Simone Simons, Paco Trepat, Ana Isabel Sánchez, Joan Clop, Tim Johnson, Mònica Guilera, Maria Escura, Palmira Rius, Pere Batlle, Carles Alcoy i Joan Farré. Tots ells han guanyat algun premi o menció especial en el Certamen Internacional de Fibres Vegetals del Museu de la Pauma o el de Salt i tenen una llarga trajectòria professional en el món de les fibres vegetals. Les peces que s'exposaran mostraran el seu treball actual, que en alguns casos ha experimentat una important evolució d'ençà de la seua participació al certamen, i es posaran a la venda com una mostra de suport real als creadors, el que a més a més referma la idea de que el Museu de la Pauma és també un centre de desenvolupament rural.
Elogi a la cistelleria es podrà visitar a partir d'aquest diumenge 7 de novembre i es podrà visitar fins al mes de novembre de 2022.
Per: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: