Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Exposició «Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya»

La mostra, que s’inaugura el divendres 3 de juliol al Museu de les Terres de l’Ebre, recull les construccions i tècniques de pedra en sec presents a Catalunya a través d’una mostra fotogràfica

Etiquetes   entorn, etnologia, patrimoni, catalunya, terres ebre

Publicat el27/6/2020

Exposició «Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya» | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Barraca de Quicolis, al terme de Freginals (Montsià)


El divendres 3 de juliol s'inaugurarà al Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta), l'exposició "Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya". La mostra, produïda per l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT) i el Departament de Cultura, recull les construccions i tècniques presents a Catalunya a través d'una mostra fotogràfica que pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques i en la diversitat territorial, al mateix temps que valora la tècnica reconeguda, l'any 2018, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Sostenible i harmònica amb l'entorn natural, la pedra en sec ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Entre màrgens, barraques, ponts, cocons i altres construccions destinades a l'agricultura, la ramaderia o l'abastiment d'aigua, aquest tipus d'arquitectura tradicional forma part del paisatge i la identitat de les Terres de l'Ebre. L'exposició itinerant "Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya", en la seva primera estada en terres ebrenques, es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals del Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta, fins al 2 d'agost.

La majoria de construccions i edificacions de pedra seca que es conserven a Catalunya van ser construïdes durant els segles XIX i XX, però la mecanització del camp i l'extensió del conreu de cítrics ha provocat en molts casos la desaparició de màrgens de pedra seca i altres elements. A més, hi ha hagut un abandonament important de terres amb construccions de pedra en sec, és per això que un dels punts claus de l'exposició recau en reivindicar la importància de conservar aquestes construccions basades en tècniques mil·lenàries, que avui estan en perill de desaparèixer.

L'exposició serà inaugurada per la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco i Rovira, en un acte públic al Museu de les Terres de l'Ebre. En l'acte també hi assistiran l'alcalde d'Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs i Roiget, i l'alcalde de Freginals, Josep Roncero Pallarés. A banda, també hi col·laboraran els membres de l'APSAT, així com diferents entitats del territori relacionades amb l'arquitectura, la cultura i l'excursionisme, les quals aportaran de forma voluntària i en mesura de les seves possibilitats algun objecte o material vinculat a la pedra en sec. "Aquesta col·laboració té com a objectiu donar visibilitat en el si de l'exposició a les entitats i particulars de les Terres de l'Ebre que treballen en l'estudi i preservació de la cultura popular", reblava el director del Museu de les Terres de l'Ebre, Àlex Farnós. Els objectes que es cedeixin en préstec estaran protegits dins de vitrines i se'ls retornarà un cop acabada l'exposició.

L'entrada a totes les exposicions del Museu és gratuïta, però cal efectuar el registre i control d'entrades. L'aforament màxim és de 25 persones per sala i cal seguir les indicacions d'higiene i prevenció personal del Pla de Contingència del Museu de les Terres de l'Ebre.


  • Dies: del 3/7/2020 al 2/8/2020
  • Horari: Horari habitual del Museu de les Terres de l'Ebre
  • Lloc: Sala d'exposicions temporals del Museu de les Terres de l'Ebre
  • Població: Gran Capità, 34. Amposta
  • Organitza: Museu de les Terres de l'Ebre, Departament de Cultura, Ajuntament d'Amposta, Ajuntament de Freginals, APSAT


Per: Redacció

Fotos: EbreActiu

comparteix-ho