CAT | ES
Falset ha acollit aquest cap de setmana, en el marc de la Fira de Sant Andreu, la I Fira de vins rancis i dolços, que tindrà continuïtat el 2023
Etiquetes vida activa, enoturisme, enologia, fires, falset, priorat
Publicat el29/11/2022
La participació de setze cellers i l'assistència de públic (unes 500 persones, entre visitants i inscrits en els tastos organitzats) és una bona mostra de com el vi ranci guanya prestigi i interès, alhora que cada cop són més els cellers que s'animen a l'elaboració d'aquest tipus de vins oxidatius.
El nou certamen vitivinícola ha nascut amb l'objectiu de posar en valor aquesta mena de vins (sempre que tinguin caràcter oxidatiu), que a la comarca del Priorat tenen una llarguíssima tradició i que comercialitzen cada cop més cellers. “És una fira que hem d'anar consolidant a poc a poc i que, a la força, ha de tenir un caràcter minoritari perquè els rancis són vins rars i d'escassa producció”, afirma l'alcalde de Falset, Carlos Brull. “En aquesta primera edició, però, ja hem aconseguit començar a atreure el tipus de públic que busquem: professionals, sommeliers i gent del sector, però també persones aficionades el món del vi a qui interessen les rareses”, segons afirma el regidor de Festes Joan Coll.
Tot i que ja fa uns anys que la Fira de Sant Andreu acull activitats al voltant dels vins dolços i generosos, aquest cop la comissió organitzadora del certamen va decidir anar un pas més enllà, amb la col·laboració de la DO Montsant i la DOQ Priorat. Així,al llarg del cap de setmana, l'absis del Castell de Falset va acollir un programa i exposició centrat en els vins de caràcter oxidatiu que es fan a la comarca, ja siguin elaborats amb tel, dolços envellits, rancis secs, sol i serena o barreges d'anyades.
Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira de Sant Andreu amb la incorporació d'aquesta nova mostra vitivinícola, l'Ajuntament de Falset no dubta que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d'arreu de Catalunya d'ara en endavant.
La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mínim, des de l'any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s'escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre). Tot i el fred que acostuma a fer en aquesta època, l'Ajuntament de Falset entén que són unes dates prou bones. “Els rancis i dolços de la comarca són uns vins d'una qualitat excepcional i encara molt desconeguts, amb la qual cosa des de l'Ajuntament, com fem des de fa 27 anys amb la Fira del Vi, volem posar el nostre gra d'arena per posar en valor i donar a conèixer aquest producte únic”, afirma l'alcalde.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: