CAT | ES
Les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia es converteixen en el tercer SIPAM d’Espanya, juntament amb el del Valle Salado, a Àlaba i el de la Uva pasa de la Axarquía, a Málaga. Actualment només hi ha 57 57 paisatges notables en tot el món
Etiquetes natura, oliveres millenaries, territori senia
Publicat el9/1/2019
La Mancomunitat Taula del Sénia inclou 27 municipis
La Mancomunitat Taula del Sénia, amb la col·laboració de l'Associació Territori Sénia i el suport del Ministeri d'Agricultura, els consellers d'Agricultura de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó i els presidents de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol, va presentar a la FAO la candidatura de les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia per a ser reconegudes com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).
En la reunió d'aquest passat desembre del Grup d'Assessors Científics de GIAHS i basant-se en en criteris de selecció, que inclouen: importància global, el seu valor com a bé públic en matèria de suport a la seguretat alimentària i de subsistència, agro biodiversitat, sistemes de coneixement, tecnologies adaptades, cultures i paisatges destacats, es va aprovar reconèixer tres nous SIPAM: el Sistema agrícola de safrà basat en reg de Qanat a Gonabad (Iran), el Sistema agro pastoral basat en Argan, a la regió d'Ait Souab-Ait Mansour (Marroc) i el Sistema Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia.
D'aquesta manera i de forma oficial, des del passat 14 de desembre de 2018, les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia es converteixen en el tercer SIPAM d'Espanya, juntament amb el del Valle Salado, a Àlaba i el de la Uva pasa de la Axarquía, a Málaga.
Els SIPAM són paisatges estèticament impressionants que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Estan situats en llocs específics del món, on aporten de forma sostenible múltiples béns i serveis, aliments i uns mitjans de subsistència assegurances per a milions de petits agricultors.
El Territori Sènia es troba al punt de trobada entre les comarques de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó. Aquest territori inclou 27 municipis vinculats per la seva geografia, la seva història, el seu llenguatge i la seva cultura i també tenen la major concentració d'oliveres antigues del món.
L'existència de 5.000 oliveres antigues és el que fa d'aquest territori un lloc únic que ofereix a les comunitats locals nombroses oportunitats per al desenvolupament rural, inclosa la recuperació d'oliveres antigues abandonades i la seva utilització per a la producció, una major cooperació entre sectors econòmics, producció d'oli d'oliva, oleoturisme i molts altres. La producció mitjana anual d'oli d'oliva a la zona s'estima en més de 12.000 tones. Aquestes activitats generadores d'ingressos han contribuït significativament a millorar les condicions de vida de les persones locals. A més, hi ha diferents varietats d'olives a cada finca, per millorar la pol·linització de les flors i les futures varietats d'olives, contribuint a la biodiversitat.
Amb aquestes ctualment, la xarxa mundial de patrimoni agrícola de la FAO comprèn 57 paisatges notables en 21 països del món.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: