CAT | ES
Els pescadors neguen els expedients sancionadors oberts per la Guàrdia Civil a finals d’octubre a Riba-roja d’Ebre
Etiquetes pesca esportiva, catalunya, activitats outdoor
Publicat el7/11/2022
La Federació Catalana de Pesca insta a la Generalitat a canviar la legislació vigent de pesca, que obliga a sacrificar les captures d'espècies invasores. La normativa vigent no coincideix amb la d'altres comunitats, com l'Aragó, on es permet la pesca sense mort. En el marc del campionat d'Espanya de Pesca celebrat al pantà de Riba-roja d'Ebre, el president de l'entitat, Albert Vidal, ha criticat que Catalunya sigui “l'única” que obligui a matar aquests animals quan la resta de l'estat espanyol “no està per aquesta feina”. A finals d'octubre, la Guàrdia Civil va obrir 47 expedients sancionadors per diverses infraccions de pesca, coincidint amb el campionat de Pesca Esportiva de Catalunya. La federació desvincula l'operatiu del certamen.
Tots els peixos d'espècies exòtiques invasores que es pesquin a Catalunya s'han de sacrificar en el moment de la captura i en cap cas es poden mantenir vius en sacs de retenció. Així ho especifica la resolució d'Acció Climàtica que regula la pesca a les aigües continentals durant la temporada 2022. La norma enumera una vintena d'espècies considerades al·lòctones, entre les quals s'hi troben les perques, els silurs, els rutils o les carpes. Un cop morts, els peixos es poden dipositar en deixalleries o en punts nets com a residu orgànic.
Es tracta d'una normativa que s'aplica també als esdeveniments esportius, com és el cas del campionat d'Espanya de Pesca en aigua dolça que s'ha fet al pantà de Riba-roja d'Ebre i que s'ha acabat aquest dissabte. Una trentena de participants d'arreu de l'estat espanyol s'han acostat fins la riba catalana de l'embassament, on la pesca sense mort d'animals exòtics no està permesa. D'aquesta manera, en cas de pescar algun peix no autòcton, els pescadors no poden mantenir-lo viu ni retornar-lo al medi natural.
En canvi, a l'altra banda de l'embassament, a la zona aragonesa, els pescadors no estan obligats a sacrificar aquests exemplars. El president de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, Albert Vidal, ha criticat aquesta "contradicció” entre legislacions i ha instat a la Generalitat a modificar-la. “A l'Aragó donen un valor econòmic a la pesca que a Catalunya no es té en compte”, ha comparat Vidal. En aquest context, la federació no descarta traslladar futurs campionats lluny de Catalunya, per evitar aquesta problemàtica.
Segons el president de l'entitat, eliminar els peixos invasors tal com marca la normativa catalana vigent “vulneraria altres lleis”, com la de benestar animal o la de gestió de residus. Vidal ha defensat que és competència de les administracions fer-se càrrec d'aquesta tasca i s'ha emparat en la constitució espanyola per desvincular la decisió dels pescadors a no complir la norma. “El ciutadà no ha de matar res si no és per la seva pròpia voluntat, i no hi ha cap govern que pugui obligar-lo a matar un peix, un conill, un gat o qualsevol altre animal”, ha assegurat.
Un operatiu amb 47 expedients sancionadors
La petició dels pescadors arriba després d'un operatiu del cos Seprona de la Guàrdia Civil que es va dur a terme a finals d'octubre, coincidint amb la celebració del campionat de Pesca Esportiva de Catalunya. Els agents van intervenir 15 canyes de pescar i 60 quilos de peixos vius exòtics. A més, van obrir 47 expedients sancionadors per infraccions relacionades amb la pesca de diverses tipologies, per fer foc, per mala gestió de residus perillosos (com l'amiant), i per acampar sense autorització en zona de domini públic hidràulic.
Amb aquesta actuació, el cos policial busca "sensibilitzar" el turisme i els aficionats a la pesca sobre les normatives de protecció del medi natural, aquàtics i terrestre. L'objectiu és evitar concentracions de moltes persones, amb el risc de provocar alteracions i danys "de difícil reparació". Des de la federació es desmarquen de les sancions de l'actuació i defensen que no tenen relació amb els participants del certamen.
Per: ACN
Foto: ACN
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: