butlletí EbreActiu

CAT | ES


El flamenc experimental de LaboratoriA, tret de sortida a la tercera edició de Femme in Arts al Centre d'Art Lo Pati a Amposta

Avui dijous hi haurà una prèvia amb l’exposició “Cartografia íntima” de Núria Arias i un diàleg amb Teresa Mulet

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, montsia, delta ebre, terres ebre, festival

Publicat el21/11/2019

El flamenc experimental de LaboratoriA, tret de sortida a la tercera edició de Femme in Arts al Centre d’Art Lo Pati a Amposta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


A banda d'explorar quines són les arrels de la violència masclista, la tercera edició de Femme in Arts. Visibles a escena s'ha imposat també com a repte descobrir què vol dir ser dona en les diferents cultures. Des de les cosmovisions andines fins al flamenc, passant pel món musulmà sense deixar de banda les realitats més properes de les Terres de l'Ebre.

Coorganitzat per Lo Pati – Centre d'Art, el SIE (Servei d'Intervenció Especialitzada Terres de l'Ebre) i els serveis d'atenció a les dones de l'Ajuntament d'Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, el tret de sortida d'aquest certamen el donarà aquest divendres, 22 de novembre, l'espectacle de flamenc experimental «Una mujer fue la causa», de LaboratoriA Flamenco Project, un projecte impulsat per quatre dones que tenen un llenguatge en comú, el del flamenc, amb ell experimenten, polvoritzant etiquetes amb una posada en escena eclèctica i arriscada on incorporen text, dramatúrgia i noves tecnologies, al mateix temps que analitzen la seua condició de dones. Serà una inauguració electritzant i plena d'energia que es complementarà amb un diàleg posterior amb les artistes i que donarà el tret de sortida a tres dies de cinema, poesia, tallers i reflexions al voltant de la violència masclista i les seues arrels.

Inauguració a banda, avui dijous hi haurà una jornada prèvia de Femme in Arts amb la presentació de l'exposició «Cartografia íntima», de l'artista Núria Arias. Arias indaga en aquesta exposició, instal·lada al hall del centre d'art, sobre les connexions entre el cos humà i la mare terra, agafant entre altres referències la de la cultura dels maies que consideraven que la terra era antropomòrfica i l'ésser humà una part indissociable de l'univers. L'artista es pregunta sobre la relació ara i aquí del nostre cos amb la terra que habitem, com la representem i com la sentim. Serà interessant escoltar el diàleg que s'establirà amb la també artista Teresa Mulet, que exhibeix a Lo Pati l'exposició “Camps de control”.



Enblau, creadors d’aventures. Piragüisme, senderisme, birdwatching


El dissabte serà el dia més cinematogràfic del festival amb les projeccions de «Las muertes chiquitas», de Mireia Sallarés, on a través d'un retrat coral, una trentena de dones mexicanes parlen de les proximitats impossibles entre l'orgasme, la violència, el plaer o la mort. En aquest cas, es podrà veure la peça curta del projecte i s’emplaçarà a veure el documental sencer de 5 hores en la propera edició del Femme in Arts. «El despertar de las hormigas», el primer llargmetratge de la costa-riquenya Antonella Sudasassi que retrata la pèrdua de llibertat de la protagonista a causa dels encotillats rols de mare i d'esposa. Després de la projecció es farà un col·loqui conduït per Anna Palacios del servei d'atenció a les dones de l'Ajuntament d'Amposta; i Maria Teresa Lletí, del SIE. Finalment, es projectarà el documental «Cuidar entre terres», una producció de CooperAcció i el setmanari La Directa, que posa el focus en les dones emigrants que en busca d'un futur millor emigren a Europa. La majoria acaben ocupant-se en el sector del treball domèstic, però qui cuida a les seues famílies en els països d'origen quan elles marxen? Després de la projecció hi haurà un diàleg entre la realitzadora del documental, Núria Gebellí i una de les protagonistes María Osorio.

Femme in Arts culminarà diumenge al matí amb un taller de guerrilla feminista a les xarxes socials impartit per Elena Fraj, una de les novetats més importants d'enguany, que ensenyarà amb exemples clars com contrarestar el discurs patriarcal en un món virtual cada vegada més omnipresent en la nostra quotidianitat. També tindrà lloc la presentació del llibre Sempre han parlat per nosaltres a càrrec de la seua autora, l'escriptora catalana d'origen marroquí Najat El Hachmi i finalment un Poetry Slam amb la poeta Mireia Calafell.

Femme in Arts. Visibles a escena està coorganitzat per Lo per Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l'Ajuntament d'Amposta, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d'Intervenció Especialitzada de Terres de l'Ebre que gestiona la Fundació Montsià, amb el suport de l'Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Se celebra per aquestes dates coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones que és el 25 de novembre.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho