CAT | ES
Al llarg d’aquest mes d’octubre es desenvoluparan la major part de les activitats de les XVI Jornades de Patrimoni Històric, que en aquesta edició tindran com a eix principal el Castell Nou de Flix
Publicat el14/10/2024
Aquest passat dissabte 12 d'octubre, i al voltant de les Jornades Europees del Patrimoni, s'ha realitzat la primera de les activitats del programa de 2024, amb les jornades de portes obertes al Molí d'Oriol (de 10 a 11 h), al refugi antiaeri del carrer de Sant Josep (d'11 a 12 h) i al Castell Nou (de 12 a 13 h).
L'acte inaugural de les jornades i de l'exposició, però, tindrà lloc el dia 16 d'octubre, a les 19.30 h, a Ca Don Ventura, lloc on es desenvoluparan la majoria de les activitats. Com ja s'ha fet menció, l'eix temàtic principal de les jornades és el Castell Nou, al voltant del qual gira l'exposició “El Castell Nou de Flix. Testimoni de dos guerres”, i que es podrà visitar fins al dia 3 de novembre. Així mateix, val a dir que aquestes XVI Jornades estan dedicades Josep Sánchez Cervelló, “en agraïment a la seva contribució al coneixement de la història en general i la de Flix i el Castell Nou en particular”, tal com s'expressa al programa.
Conferències al voltant del Castell Nou i el carlisme
Com a eix principal de les jornades, quatre de les conferències i la presentació d'un llibre estaran relacionades amb el Castell Nou i/o el carlisme. Dos de les conferències seran impartides pels historiadors i arqueòlegs Pere Rams Folch i Josep Maria Pérez Suñé: “El Castell Nou de Flix. Una història de carlins i liberals” (17 d'octubre) i “De fortí abandonat a damnificat pels bombardejos franquistes. El Castell Nou de Flix” (24 d'octubre). També impartirà una conferència l'arquitecte Miquel Orellana i Gavaldà, “Quinze anys de la restauració del Castell Nou de Flix” (23 d'octubre), que en fou l'autor del projecte de restauració. Finalment, l'historiador Pere Muñoz Hernández parlarà sobre “Déu, pàtria i rei. Històries carlines del Poble de Flix” (25 d'octubre).
En el marc d'aquesta temàtica, també es presentarà el llibre Justícia de garrot. Els crims de Gandesa de 1885, de l'escriptor Josep Gironés (1 de novembre).
Altres conferències i nova secció temàtica
En aquestes jornades s'estrena una nova secció temàtica, “Un personatge històric de Flix (o una persona de Flix amb història)”, dedicada a persones de Flix o vinculades de la població amb una destacada biografia. En aquesta primera ocasió, es parlarà de Sebastià Campos Terré i Magdalena González Català (Magdalena de Santiaguet), el primer mestre a Flix el 1932, i la segona, flixanca, fou la seva primera muller, tots dos amb una vida singular. La conferència anirà a càrrec del periodista Gustau Moreno, autor d'una sèrie d'articles al seu web de notícies dedicats a Santiago Campos i un d'ells exclusivament a Magdalena de Santiaguet. Aquesta conferència s'impartirà el 18 d'octubre.
Per altra banda, el 19 d'octubre, Carles Prats, secretari del Centre d'Estudis Maria de Vallclara, de Cabacés, parlarà sobre “La cova del Palau. Un establiment eremític al riu de la Cana de Flix”, sobre les interessants troballes en aquesta balma propera al riu de la Cana.
Coneguem als nostres veïns i sortida de patrimoni
Com ja s'ha anat organitzant en els últims anys, segueix amb l'eix temàtic Coneguem als nostres veïns, dedicat a poblacions properes a Flix, amb una conferència i, posteriorment, una visita guiada. En aquesta ocasió, les poblacions són Gandesa, que anirà a càrrec d'Anton Monner Estopinyà, cronista oficial de Gandesa (conferència el dia 26 d'octubre i visita el 27); i Bellaguarda, a càrrec de Josep Ramon Mateu Freixinet, agricultor i alcalde de Bellaguarda entre 2003 i 2015 (conferència el 2 de novembre i visita el dia 3).
Així mateix, es farà la sortida de patrimoni el dia 20 d'octubre, amb la visita de diversos indrets del Priorat: les mines de Bellmunt, el Castell Museu de Falset (tots dos al matí) i la Cartoixa d'Escaladei (a la tarda).
Les XVI Jornades de Patrimoni Històric han estat organitzades per l'Associació Cultural La Cana, amb el suport de l'Ajuntament de Flix i la col·laboració de la Diputació de Tarragona i les Jornades Europees del Patrimoni.
Per: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: