butlletí EbreActiu

CAT | ES


Flix es transformarà novament en escenari històric per reviure el final de la Batalla de l'Ebre

Del 14 al 17 de novembre, el municipi de Flix es convertirà en un escenari de memòria històrica amb la recreació del final de la Batalla de l’Ebre, una proposta cultural que inclou xerrades, visites guiades, una fira militaria i recreacions en viu

Etiquetes   vida activa, memoria historica, cultura, flix, ribera ebre, terres ebre

Publicat el11/11/2024

Flix es transformarà novament en escenari històric per reviure el final de la Batalla de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Flix acollirà unes jornades dedicades a rememorar el final de la Batalla de l'Ebre, una de les més decisives i cruentes de la Guerra Civil Espanyola, que va acabar el 16 de novembre de 1938. Organitzades per l'Associació Cultural La Cana, la XV Brigada Mixta i l'Ajuntament de Flix, les jornades tindran lloc del 14 al 17 de novembre i oferiran una sèrie d'actes per apropar la història d'aquest episodi crucial al públic.

Els actes s'iniciaran el dijous 14 de novembre amb el lliurament del guardó Pont de ferro, un reconeixement per reivindicar el paper de totes aquelles persones i entitats que han contribuït en la defensa de la memòria democràtica a les Terres de l'Ebre.

La programació continuarà el 15 de novembre amb la inauguració de “Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil Espanyola i a la Batalla de l'Ebre”,una exposició del COMEBE que té la voluntat de mostrar la presència i la mobilització de les dones durant la guerra en els diferents àmbits del dia a dia del conflicte. A continuació Jordi Mateu Guarro presentarà el llibre Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938-1939), un llibre que recull quaderns manuscrits on s'expliquen les vivències detallades i en primera persona del protagonista. En acabar, tindrà lloc la principal novetat d'enguany, la primera recreació del cap de setmana, on es representarà l'inici de la Batalla de l'Ebre amb els primers combats a Flix la nit de Sant Jaume de 1938.

El dissabte tindran lloc els actes centrals de la recreació històrica, amb el museu viu amb diorames desplegats pel poble durant el matí, una activitat ja constituïda com l'esdeveniment estrella de les jornades i que cada any acull més visitants. Els recreadors participants, sota la batuta del grup de recreació XV Brigada Mixta, s'ubicaran per diferents espais del poble desplegant escenaris completament ambientats en l'època i teatralitzant escenes que permetran a l'espectador fer un viatge en el temps i conèixer moltes dades i curiositats. Enguany, la recreació s'avança a l'inici de la Guerra Civil Espanyola el 1936 per reviure els principals esdeveniments històrics fins arribar al final de la batalla de l'Ebre, el novembre de 1938. Les visites als diorames són guiades i les places són limitades, és per això que cal inscriure's prèviament al web www.flix.cat.

Pel que fa a la recreació històrica dels darrers combats del replegament de l'Exèrcit Popular de la República, serà a dos quarts de cinc a la zona del Calvari de Flix, al carrer de l'Era Nova. En aquest instant, centenars de recreadors escenificaran els darrers moments bèl•lics de la Batalla de l'Ebre, amb una acurada ambientació, tant en combats, estris i material explosiu. D'aquesta manera, el públic assistent podrà presenciar els combats entre l'avanç de les tropes franquistes i la resistència dels soldats republicans i civils que es retiren.

Per acomiadar el cap de setmana, l'Associació La Cana oferirà una ruta guiada per espais urbans de Flix, focalitzada en la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre. Per participa-hi, caldrà inscriure's a través del web www.flix.cat.

Els actes de la recreació històrica del final de la Batalla de l'Ebre són una oportunitat única per reviure la història d'un dels capítols més decisius de la Guerra Civil Espanyola, alhora que serveixen per reflexionar sobre la memòria històrica.



Venda online productes de la terra



Per: Redacció

Foto: Ajuntament de Flix

comparteix-ho