CAT | ES
El guardó es va lliurar en el marc de la XXVII Fira de l’Oli i VI Fira de la Garrofa de les Terres de l’Ebre
Etiquetes entorn, arbre monumental, garrofes, calig, natura,
Publicat el16/5/2022
El Garrofer de Cabanils
L'associació EiG (Empreses Innovadores de la Garrofa) ha convocat per primera vegada el Premi EiG al Millor Garrofer Monumental d'Espanya 2021, un premi que es va lliurar en el marc de la XXVII Fira de l'Oli i VI Fira de la Garrofa de les Terres de l'Ebre, celebrat aquest passat cap de setmana a Jesús.
EiG (Empreses Innovadores de la Garrofa) és una associació sense afany de lucre que té per objectiu la defensa del sector de la garrofa, mitjançant investigació i transferència tecnològica en l'àmbit agronòmic, industrial i agroalimentari. Els socis pertanyen a les principals autonomies productores de Garrofa (Comunitat Valenciana, Catalunya, Illes Balears, Murcia i Andalusia).
Els criteris de valoració per a l'elecció del millor exemplar de garrofer eren les mesures, l'edat i la producció estimades i l'interès estètic, històric o cultural.
Uns criteris que atorgar el premi al Garrofer de Cabanils de Càlig. Amb un perímetre de tronc d'1'30 metres del sòl, 7,77 metres de diàmetre de copa, una alçada de 10'5 metres i una edat estimada d'entre 500 i 1.000 anys, aquest garrofer és un arbre singular i monumental per la seva grandària i majestuositat. El tronc és impressionant, per les seves mides i pel bon estat de conservació. Es calcula que cada any té una producció de 150 quilos de garrofes.
Situat a 1.500 metres del nucli urbà de Càlig (Baix Maestrat) molt a prop del camí que va als Santuaris del Socors i al de la Font de la Salut (Traiguera), un itinerari cicloturista que uneix Traiguera, Càlig i Sant Jordi.
El propietari del garrofer és Antonio López i la candidatura, a més del propietari, va ser presentada per la Mancomunitat Taula del Sénia, l'Ajuntament de Càlig i l'Associació Territori Sénia, com es ve fent des de fa anys amb les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia.
De fet dels premis convocats per AEMO a la Millor Olivera Monumental d'Espanya, el primer premi el 2006 ja va ser per a la Farga de l'Arion (Ulldecona), però després han rebut també premis oliveres de la Jana, de Canet lo Roig, de Traiguera, de Godall i una segona olivera d'Ulldecona.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: