11a Caminada amb lluna plena pel delta de l’Ebre, 10/5/2025

CAT | ES


Garsol: un projecte per reforçar els vins de garnatxa blanca de la Terra Alta

INNOVI i cinc cellers de la Terra Alta impulsen el projecte Garsol, que analitza el terrer per reforçar el posicionament dels vins de garnatxa blanca. L’objectiu: millorar-ne la diferenciació i la competitivitat al mercat.

Etiquetes   terra alta, do terra alta, terres ebre, vi, de la terra

El projecte Garsol, analitza el terrer per explicar què fa únics els vins de la Terra Alta


Els cinc cellers terraltins que participen en el projecte són LaFou Celler, Herència Altés, Edetària, Bàrbara Forés i Celler Piñol, referents a la comarca i que aporten la diversitat de sòls, microclimes i estils que caracteritzen la garnatxa blanca de la Terra Alta, en aquest estudi pioner del terrer que se centra en una caracterització detallada dels sòls de les finques, tenint en compte aspectes com la composició, la geologia, la microbiologia i el clima. Tot plegat permetrà demostrar científicament la relació entre el sòl i les propietats del vi. En paraules del clúster mànager d’INNOVI, Eloi Montcada, “entendre el sòl és entendre el vi; i comunicar-lo, és garantir la seva diferenciació”.

Amb aquesta informació, els cellers podran explicar millor què fa únics els seus vins i posicionar la garnatxa blanca com un producte d’alt valor afegit. En un mercat exigent, la diferenciació és clau per créixer i consolidar-se. Garsol és un projecte col·laboratiu i arrelat al territori, el 85% del pressupost del qual s’executa amb agents locals, contribuint a dinamitzar l’economia de la comarca i retenir talent. Té un pressupost al voltant dels 110.000 €, i compta amb un ajut de 83.000 € d’ACCIÓ, dins dels Fons de Transició Nuclear.

Garsol pot esdevenir un model d’innovació reproduïble per altres zones vitivinícoles, pel seu enfocament científic, la col·laboració entre cellers i la voluntat de posicionar una varietat autòctona com a referent internacional el fan especialment rellevant.


Per: Redacció

Foto: pixabay

66 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 66

comparteix-ho