butlletí EbreActiu

CAT | ES


Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI Festa de la Carxofa

L’esdeveniment arranca amb una programació carregada d’activitats gastronòmiques, esportives i culturals que s’allargaran fins al mes de març

Etiquetes   productes km0, carxofa, benicarlo, baix maestrat

Publicat el15/1/2019

Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI Festa de la Carxofa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El dissabte 26 està programa la tradicional torrada de carxofes


La Festa de la Carxofa de Benicarló arriba enguany amb un intens programa d’activitats que s’allargaran durant més de dos mesos i que inclouran espectaculars demostracions gastronòmiques, la tradicional torrada popular de carxofes, actes d’homenatge, activitats esportives i conferències, entre d'altres.

Els dies grans de la Festa coincideixen amb el 25, 26 i 27 de gener. Serà el dia 26, a partir de les 12.30 hores, quan els cuiners amb dues estrelles Michelin, Sergio i Javier Torres, seran els encarregats de realitzar un showcooking obert al públic a la plaça de la Constitució. Aquests cuiners bessons, coneguts pel seu programa de cuina diari a TVE, «Torres en la cocina», cuinaran en directe amb el producte benicarlando per excel·lència: la carxofa.

Durant la presentació del programa de la Festa de la Carxofa, l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha explicat que «amb aquest conjunt d’actes es pretén, per una banda, exhibir el potencial gastronòmic de Benicarló i, per l’altra, combinar-la amb activitats culturals perquè la gent vinga i conega millor el nostre poble».

Per la seua part, el regidor d'Agricultura, Domingo Roca, ha volgut destacar «la gran implicació de tots els sectors de la ciutat en aquesta festa en la qual els restauradors han aconseguit obtindre un nivell gastronòmic molt alt». També ha volgut convidar a tots a gaudir «d'aquesta festa en homenatge a la carxofa, una flor de la qual sempre aprenen coses noves, com per exemple, que es pot menjar crua».

L'alcaldessa ha detallat el seguit d'actes que s'han programat per a aquesta XXVI Festa de la Carxofa, declarada l’any 2014 com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic, i ha convidat a la gent a vindre i gaudir de la Festa «com a màxim exponent d’un producte de qualitat com la Carxofa de Benicarló que ja traspassa fronteres i és referent gastronòmic a la Comunitat Valenciana».

Els actes centrals començaran el 25 de gener amb el sopar de gala de la Carxofa de Benicarló, que enguany entregarà la Carxofa d’Or als productors i comerciants que s'engloben dins del Consell Regulador de la Denominació d'Origen de la Carxofa de Benicarló, responsables de què la carxofa sigui un producte de qualitat DO. Durant el sopar, també es retrà homenatge a Francisco Querol Foix, un agricultor que ha dedicat tota la vida a la terra.

El 26 de gener, a més del showcooking dels germans Torres, serà el torn d'un dels actes més esperats i multitudinaris, la gran torrada popular de carxofes, on es torraran 3.000 quilos de carxofes. Coincidint amb el dissabte de la torrada, la Regidoria de Turisme ha organitzat la IV Fira de Productes Gastronòmics de Proximitat, on es podran trobar alguns dels millors productes artesans de les comarques de Castelló. En el marc de la torrada es presentarà també la varietat del Vi de Carlon, que un grup d'agricultors i empresaris de Benicarló han aconseguit recuperar a partir de l'històric Vi de Carlon.

L’endemà diumenge, a partir de les 11.30 hores, tindrà lloc la tradicional Demostració Gastronòmica, amb la participació de restaurants i entitats que ompliran el centre de Benicarló de delicioses receptes de carxofa. En total, es calcula que es prepararan més de 18.000 racions per servir entre els milers de persones que acudeixen cada any a aquest acte.



Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta


Les Jornades Gastronòmiques als 18 restaurants participants de la localitat, tindran lloc del 27 de gener al 3 de març i inclouran tot tipus de menús elaborats a base de carxofa.

Paral·lelament als actes centrals i més purament gastronòmics, la Festa de la Carxofa ha anat creixent en altres tipus d’activitats relacionades amb el món de l’esport o la cultura. Avui dimarts 15 s’ha programat una conferència sobre les propietats medicinals de la carxofa a càrrec de la doctora Juana Crespo Simó, i enguany tornarà a organitzar-se la trobada de caravanes els dies 25,26 i 27 de gener. A més, es presentarà el llibre «Les detectives i el banquet de carxofa», de l'autora Aina Garcia Carbó.

També se celebrarà el festival de ritmes afroamericans i afrocaribenys Art&Xoc, el 25 de gener, i a l’Estació del Nord de València es podrà veure una exposició de fotografies i cartells de la Festa de la Carxofa. Cal recordar que durant aquests mesos hi hauran 16 línies de tren que connectaran Benicarló amb València.

També hi haurà torneig de billar, d’handbol, campionat de caça amb gossos, mercat artesanal, visites dinamitzades pel centre de Benicarló, al Puig de la Nau i a camps de carxoferes, campionat d’escacs, torneig de pàdel, el tradicional concurs de tir i arrossegament o la regata social, entre d'altres activitats.

A més, enguany s’organitzarà la setena edició del Concurs de Cuina de Carxofa de Benicarló organitzat pel Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP).

Ja podeu consultar el programa complet aquí.


El Hogar del Pescador i Casa Golo guanyen el Concurs de Pinxos de la Carxofa

El pinxo «Carxofa cadufera», d'El Hogar del Pescador, ha estat el guanyador del nové Concurs de Pinxos en la modalitat de cuina innovadora, mentre que el pinxo «De la barca a l'horta», del Restaurant Casa Golo, ha estat el guanyador en la modalitat de cuina tradicional.

El Concurs de Pinxos de la Carxofa, que organitza la Penya Mechero amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benicarló, ha volgut reconèixer una vegada més el treball dels bars, restaurants i cafeteries que participen en les Jornades del Pinxo, que s’allargaran fins al 27 de gener i que enguany compten amb la participació de 32 establiments en aquesta ruta gastronòmica que inaugura la Festa de la Carxofa.


Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI Festa de la Carxofa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Carxofa cadufera, el pinxo guanyador en la modalitat cuina innovadora. Foto: cedida


Ahir a les 20.00 hores es van donar a conèixer a l'Edifici Gòtic, els guanyadors del Concurs de Pinxos de la Carxofa, després que un jurat format per especialistes gastronòmics com el cuiner Marc Martorell, a més del regidor d'Agricultura, Domingo Roca, així ho decidira.

Ruth Martí, representant de la Penya Mechero, va ser l’encarregada de descobrir els noms dels guanyadors, encapçalats per El Hogar del Pescador en la modalitat de cuina innovadora seguit per Cor de Carxofa i el Bar Milord.

Respecte als guardonats en la modalitat de cuina tradicional, Restaurante Casa Golo ha estat el guanyador, seguit per La Bodegueta i el Mesón del Puerto.

Segons expliquen des d'El Hogar del Pescador, el pinxo guanyador consisteix en una base de pataca confitada amb oli d'oliva mil·lenària i romer, sobre la qual es dipositen unes cruixents fulles del cor de la carxofa, que envolten un vell caduf de pasta fullada. Aquest pinxo està farcit de crema de carxofes i una pota de polp brasejada que en sobresurt, i es presenta sobre un praliné d'ametlla marcona i una melmelada de carxofa, banyat amb foie, sal negra i uns fils de mel.

El premi al millor pinxo tradicional, que ha recaigut en el Restaurant Casa Golo, és una carxofa guisada amb llima, sardina fumada, ceba caramel·litzada, brots de pèsols, crostonets de pa i vinagreta de mostassa amb mel.


Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI Festa de la Carxofa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... De la barca a l’horta, el pinxo guanyador en la modalitat cuina tradicional. Foto: cedida


comparteix-ho