Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La granota toro es torna a veure al Parc Natural del Delta de l’Ebre

Després de dos anys, s’ha localitzat un exemplar mort d’aquesta espècie exòtica, considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials pel seu impacte ecològic

Etiquetes   natura entorn, fauna, parc natural delta ebre, delta ebre, terres ebre

Publicat el10/7/2020

La granota toro es torna a veure al Parc Natural del Delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La troballa s'ha fet en el marc dels mostrejos que es van dur a terme el passat mes de maig


Personal tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre ha confirmat la presència de granota toro (Lithobates catesbeianus), després de dos anys sense cap indici a la zona. Concretament, després d'un avís d'un pagès en veure un exemplar molt gran mort, les proves han corroborat que es tracta d'aquesta espècie. S'ha localitzat a 7 quilòmetres de la zona zero on el 2018 es va detectar per primera vegada, a un aiguamoll de l'hemidelta nord. També s'ha identificat en dos desguassos, segons els resultats de l'anàlisi ADN ambiental, una eina genètica que s'utilitza per detectar una espècie a través d'una mostra d'aigua, sense capturar l'exemplar.

La troballa s'ha fet en el marc dels mostrejos que es van dur a terme el passat mes de maig dins del pla de seguiment i erradicació de l'espècie. Arran de la detecció, es van ampliar els mostrejos al voltant de la zona i els resultats de l’ADN ambiental van ser positius en dos punts dels 9 analitzats. En aquest sentit, es va fer l'anàlisi ADN ambiental en tots els punts mostrejats l'any anterior i es va ampliar a 2 més a la zona de la nova troballa.

Encara que la informació de què es disposa és encara insuficient, sembla que algunes de les granotes que van sortir de la zona zero s'haurien dispersat. Es desconeix el nombre i la ubicació exacta perquè els punts de mostreig engloben una zona àmplia de l'hemidelta esquerre. Tanmateix, no hi ha evidència que s'hagi reproduït i per aquesta raó és imprescindible actuar amb rapidesa. De moment les actuacions previstes se centren a acotar la zona de presència a partir d'anàlisi ADN ambiental en més punts. Una vegada es conegui l'abast, es començarà a fer escoltes, mostrejos i a replantejar actuacions.

En aquest estadi, és de vital importància la participació ciutadana. Per això, es realitzarà una campanya de divulgació als diferents sectors implicats (pagesia, regants, etc) i a la ciutadania en general, per donar a conèixer l'espècie i canalitzar els avisos en cas d'escoltar o veure algun exemplar de granota toro. En cas de veure-la o escoltar-la (canta com un bou), cal contactar amb el parc al telèfon 671 738 193.

La granota toro és una de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials per al medi natural, per l'impacte ecològic que causa. En els llocs on s'ha introduït ocupa un ampli rang d'hàbitats i s'alimenta d'un gran nombre de preses. La granota adulta caça tot el que l'envolta i pot ingerir petits peixos i mol·luscs, fins i tot amfibis natius i de la seva pròpia espècie. Sobretot impacta sobre l'hàbitat, sobre les espècies, sobre el turisme i sobre la salut humana. Pot desplaçar i fins i tot eliminar poblacions d'espècies autòctones, per l'espai o els recursos, i generar alteracions en l'estructura de la vegetació o en l'abundància relativa d'espècies natives o endèmiques que afecten els hàbitats.

Amb l'objectiu d'afrontar aquesta amenaça, quan el juny del 2018 es van detectar els primers capgrossos de granota toro al delta de l'Ebre, la Generalitat va iniciar un pla d'erradicació. Cal recordar que està prohibida la seva tinença, així com el seu alliberament al medi natural.


La granota toro es torna a veure al Parc Natural del Delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Granota toro


Un pla per erradicar-la des del 2018

El pla d'erradicació de l'espècie, en marxa des del 2018, va incloure inicialment el confinament del nucli. Les principals actuacions executades van ser l'aïllament hidrològic i físic, amb la contrucció d'un tanca de 6 quilòmetres de la zona; la salinització de l'aigua per eliminar l'espècie del medi aquàtic i el monitoratge intensiu a la zona d'actuació i zona de control perifèrica. Gràcies a aquests treballs, des de l'octubre de 2018 no es van detectar més exemplars de granota toro ni capgrossos en cap estadi.

A la primavera de 2019 es van reemprendre les mesures d'erradicació, per a conèixer la situació després de totes les actuacions realitzades durant el 2018. El maig 2019 es van començar els mostrejos en les mateixes zones que l'any anterior. També es van ampliar a dues zones de presència potencial, el filtre verd de l'hemidelta dret i les Olles. En total es van dur a terme més de 400 prospeccions en les quals van col·laborar voluntaris del parc i de SEO/BirdLife, i dos campanyes d'anàlisi d'ADN ambiental. Una primera campanya a inicis de primavera i una més àmplia a finals de juny, quan aquests animals es troben en plena activitat i en època de reproducció. En aquest cas, es van mostrejar en total 14 punts, i tots van ser negatius, com també els resultats de l'anàlisi d'ADN ambiental.


Per: Redacció

Fotos: Territori i Sostenibilitat

comparteix-ho